Az energiaital is okozhat hirtelen szívhalált: a túladagolás tünetei és hatása

Itt a fesztiválok, koncertek, nyári táborok szezonja, a különböző energiaitalok most még gyakrabban lehetnek kísérői a mindennapoknak.

energiaital fogyasztás, hirtelen szívhalál

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar fiatalok túlnyomó többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák, mint az üdítőt, ráadásul mind gyakrabban alkohol kíséretében, ami akár életveszélyes is lehet. Itthon összességében egy évben 44 millió liter energiaital fogy.

Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket. A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért óvatosságra int fogyasztásukkal kapcsolatban.

A túlzott energiaital-fogyasztás veszélyei

Minden ötödik 10-14 éves gyerek energiaitalt „reggelizik” Magyarországon - ez derül ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy korábbi felméréséből. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálata szerint a magyar kamaszok 78 (!) százaléka fogyaszt energiaitalt, közülük 13%-uk úgynevezett „nagyivó”. A kamaszok különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert sokan alkohollal vagy intenzív testmozgással összekötve hörpintget, ami - a kiszáradás veszélye miatt - növeli a rosszullét kockázatát.

Egy friss nemzetközi kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy ezek az energiaitalok állnak sok esetben az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket. Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amelyek ritmuszavarok kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, vagy érzékenyek rájuk. Amerikában egyetlen év alatt a 5448 koffeintúladagolásos eset 46%-a 19 év alattiakkal történt. 

energiaital fiatal egészségtelen
Fotó: NiseriN / Getty Images Hungary

Maradandó egészségkárosodást okozhat

Magyarországon 2011. november 1. óta 422 hivatalos bejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba (korábban ÁNTSZ). A statisztikák szerint volt, aki 2,5 liter (!) energiaitalt is megivott egy nap alatt.

Az országos mentőszolgálat, az orvosi ügyeletek, a gyermekorvosok, háziorvosok, a védőnők, valamint az általános és középiskolák jelzései alapján a rosszullétek 25%-a lányokat, 75%-a fiúkat érintett. A beérkező adatok alapján a fogyasztással összefüggő túladagolás feltehetően két esetben okozott maradandó egészségkárosodást - tájékoztatta a Magyar Kardiológusok Társaságát a friss adatokról dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy az esetek 23%-ában alkohollal együtt fogyasztották az energiaitalt.

A rosszullét miatti bejelentések aránya életkor szerint: 3%-uk csupán 8-10 éves volt! 8%-uk a 11-12 évesek közül került ki, további 21,5%-uk a 13-14 éves korosztályba tartozott, míg 26%-uk 15-16 éves volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az energiaital-túladagolás tünetei

 • tachycardia (szívritmuszavar),
 • mellkasi fájdalom,
 • szédülés,
 • magas vérnyomás,
 • émelygés,
 • hányinger,
 • remegés.

- Sokan azt gondolják, hogy bedobnak egy energiaitalt, és minden helyrerázódik. Ha fáradtak, erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha az agyuk nehezen pörög, majd felgyorsul. Összeszűkíti a hasi, zsigeri ereket is, miközben az agy több vért kap, ezáltal átmenetileg javul az összpontosító képesség, a figyelem, lerövidül a reakcióidő, lecsökken az álmosságérzés, az alvásigény, megemelkedik az adrenalinszint, nagyobb fizikai teljesítőképesség érzete alakul ki. Mindez rövid távon kétségtelenül igaz, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük. Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál rá. Az energiaitalok nagy dózisban tartalmaznak koffeint, ez önmagában is veszélyes, túlzott fogyasztása ártalmas lehet, extrém mennyiségben már azonnal is jelentkezhet a hatás. De ha nem nagy mennyiségben, viszont rendszeresen issza valaki, akkor is rossz hatással lehet a szív- és érrendszerre. Emeli ugyanis a pulzusszámot és a vérnyomást. A sok koffeintől egész nap gyorsabb lesz a pulzus, emiatt a ritmuszavar valószínűsége tartósan megemelkedik - ez viszont előbb-utóbb szinte biztosan valamilyen szívproblémához vezet - mondja dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos bizottságának elnöke.

- Az energiaitalok alkohollal való együttes fogyasztása még nagyobb problémát jelenthet. A felfokozott állapotot, illetve a bódultságot okozó hatás összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és lehetetlenné teszik a reális gondolkodást. A vércukorháztartást a fokozott felhasználás irányába tolja el, ez eszméletvesztést, akár közvetlen életveszélyes állapotot okozhat. Ráadásul, ha alkohol helyett egyéb pszichostimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor összeadódik a két szernek a szív- és érrendszeri hatása, és ez már jellegzetes mérgezéses tünetekhez vezethet - figyelmeztet a professzor. 

szívhalál
Fotó: AaronAmat / Getty Images Hungary

Mi az energiaital?

Bár nincs egyértelmű meghatározása az energiaitalnak, lényegében egy olyan nem alkoholos ital, amely koffeint, taurint (aminosavat) és vitaminokat tartalmaz, számos más összetevő (például guarana) mellett. Története Japánban indult az 1960-as években, és egyre népszerűbbé vált. Európába az 1980-as és '90-es évek során, valószínűleg a rave-kultúra kialakulása és virágzása során jutott el. 

Milyen kockázatokkal jár az energiaital-fogyasztás?

 1. Koffeintúladagolással, ami számos tünethez vezethet, beleértve a szívdobogást, magas vérnyomást, hányingert és hányást, görcsöket - és egyes esetekben akár halált is,
 2. 2-es típusú cukorbetegséggel, mivel a magas koffeinfogyasztás csökkenti az inzulinérzékenységet,
 3. várandósok között késői vetéléssel, alacsony születési súllyal, halvaszüléssel,
 4. gyermekek és serdülők esetében negatív hatásokkal az idegrendszer, a szív- és érrendszer tekintetében, 
 5. illetve függőség kialakulásával.

A 10 leghatékonyabb szíverősítő tea: fogyaszd mindennap, és hatni fog!

Komolyabb és hosszabb ideje fennálló panaszok esetén azonban mindig kezelőorvossal ajánlott egyeztetni, a teák ugyanis semmiképp sem váltják ki a gyógyszeres kezelést, ha arra van szükség! Galériánkban a leghatékonyabb szívvédő gyógyteákat ismerheted meg. A teák gyógynövényszaküzletekben is kaphatók, vedd figyelembe, és kövesd mindig a csomagoláson található útmutatót!

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük