Milyen vércsoportba tartozol? Mutatjuk, leginkább milyen betegségre hajlamosíthat
A kutatások szerint a különböző vércsoportok növelhetik egyes betegségek kialakulásának a kockázatát.

GettyImages-626542625
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan sokan vannak, akik, ha megkérdeznék tőlük, hogy milyen vércsoportba tartoznak, nem tudnák egyből rávágni a választ. Pedig ez a tudás olykor akár még életet is menthet, amennyiben véradásra van szükség.

A sürgős beavatkozásokon túl még az egészségügyi állapotra is hatással lehet a vércsoport, egyes kutatások szerint előre jelezheti, hogy milyen betegségek megjelenésére hajlamosabb az adott személy.

Nemrégiben napvilágot látott a hír, hogy a szakemberek vizsgálódásai alapján még a koronavírus szempontjából sem mindegy, kinek milyen a vércsoportja. A kutatók a napjainkban népbetegségeknek számító kóros állapotok előfordulási gyakoriságát tanulmányozva is megállapítottak bizonyos tendenciákat az egyes vércsoportokra nézve. Fontos ugyanakkor, hogy ez nem azt jelenti, hogy mindenképp jelentkeznek a megnevezett kórképek, az életmód általában jóval nagyobb szerepet játszik ezek kialakulásában, mint az AB0-rendszer.

Szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések emberek tömegeit érintik világszerte, és sajnos vezető haláloknak is számítanak. A magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, valamint a mozgásszegény életmód mind rizikófaktornak számít a kialakulásokban. A helyzetet súlyosbítja, hogy sokáig tünetmentesek is maradhatnak, ugyanakkor életveszélyes történésekhez, például szívinfarktushoz vezethetnek. A kutatók azt figyelték meg, hogy az A-, a B- és az AB-vércsoportúakat jobban fenyegeti a szívbetegségek kialakulása és a szívinfarktus, mint a 0-s vércsoporthoz tartozókat.

szívprobléma
Fotó: spukkato / Getty Images Hungary

Egy 2017-es, a korábbi kutatási eredményeket áttekintő vizsgálódás is arra jutott, hogy a nem 0-s vércsoportúak körében hangsúlyosabb a kardiovaszkuláris események kockázata. A különbséget az okozhatja, hogy a nem 0-s vércsoportokba tartozók vérében magasabb az úgynevezett von Willebrand-faktor koncentrációja, ami a véralvadásban fontos szerepet játszó fehérje.

Kognitív zavarok

Az időskorban megjelenő kognitív problémák, memóriazavarok, demencia és a vércsoportok kapcsolatát vizsgálva általában azt szokták kijelenteni, hogy a leginkább veszélyeztetett vércsoport a legritkább, tehát az AB-s. E mögött a szakértők a VIII-as véralvadási faktor, valamint a már említett von Willebrand-faktor magasabb koncentrációját sejtik. Ugyanakkor a cukorbetegség és az elhízás sokkal komolyabban veendő rizikófaktorok a másodlagos, tehát más betegségek talaján kialakuló demenciák esetében.

demencia migrén nyit
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

Helicobacter pylori fertőzés

A Helicobacter pylori az embereknél kifejezetten gyakori gyomor- és bélrendszeri kórokozó, amely elősegítheti bizonyos megbetegedések, például a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásának kockázatát, azonban a tudomány jelenlegi álláspontja szerint önmagában nem váltja ki ezeket. A baktériummal való fertőzöttség sokáig tünetmentes lehet. Kutatások szerint leginkább a 0-s vércsoportú egyéneket érinti a Helicobacter pylori fertőzés, azonban a konkrét ok-okozati összefüggések megértéséhez további vizsgálatok szükségesek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Általánosságban elmondható, hogy bár sokféle betegség vércsoportokkal kapcsolatos összefüggéseit felderítő kutatás készül, az eredmények a legtöbb esetben korántsem egységesek, és a szakemberek nem győzik felhívni az egyéb, életmódbeli tényezők kiemelt fontosságára a figyelmet. Korábban nagy népszerűségnek örvendett a vércsoportdiéta, ám időközben kiderült róla, hogy valójában nem hatásos egészségmegőrző módszer.

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket

A megfelelő szívbarát diéta a vérnyomásproblémákkal és a keringési zavarokkal is segít felvenni a harcot, rendszeres fogyasztásuk pedig hosszú távon a súlyos szívbetegség és szövődményeinek megelőzésében is hasznos.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük