Adhatnál vért egy családtagodnak? Egy adat, amit muszáj ismerned
A vércsoportot ismerni életmentő lehet.

veratomlesztés-transzfuzio-ver-korhaz
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vércsoport életbe vágóan fontos információ lehet egy baleset vagy egy életmentő beavatkozás esetén. Jó tudni ugyanis, hogy az ember ki mindenkinek adhat, és kitől kaphat vért szükség esetén.

Akár a donorról, akár a befogadó félről van szó, a vércsoport meghatározásával nem érdemes sokat várni, a balesetek sosem előre kiszámíthatók, ráadásul a vérátömlesztés vérképzési szervi betegségeknél, műtéteknél is szükségessé válhat.

Hogy derül ki a vércsoport?

A vércsoportokat az emberi vérben megtalálható fehérjék különbségei, az antigének és az antitestek alapján határozzák meg. Bár számos módon kategorizálták már őket, egy vérátömlesztés során az AB0, illetve az Rh-rendszer ad kellő információt a beavatkozást végző orvosok számára.

Az AB0-rendszer értelmében négy nagy csoportra szokás osztani a vércsoportokat: A-, B-, AB- és 0-s vércsoportra. Ez azonban nem ilyen egyszerű, az antigének és az antitestek alapján meghatározott Rh-pozitív és -negatív csoportok ismerete is elkerülhetetlen egy vérátömlesztés idején.

Ki kinek adhat vért?

Az alapszabály egyszerű: lehetőség szerint azonos csoportba tartozó vért kell adni a betegnek, aki legalábbis semmilyen körülmények között nem kaphat olyan vért, amiben a vércsoportjának idegen antigén található, hiszen a vérében éppen azok antitestjei találhatók meg.

Az eltérő csoportú vér beadása egyes esetekben életveszélyes állapothoz vezethet, mivel azt az immunrendszer támadásként érzékeli, ez alól csak a nullás vércsoport számít kivételnek.

Egy kis puska a vércsoportokról

A következő kis táblázat vízszintes sorai megmutatják, hogy a befogadó kitől kaphat vért, a függőleges pedig azt, hogy a donor kinek adhat.

A legértékesebb vércsoportnak éppen ezért a nullást tartják, mivel az Rh-negatívok bárkinek adhatnak vért, az Rh-pozitívok pedig mindenkinek, akinek a vércsoportja Rh-pozitív, amit az magyaráz, hogy a vörösvérsejtjeiben nincsen sem A, sem pedig B antigén, a plazmában viszont A és B antitestek is vannak.

A nullás csoport tagjai azonban csak nullástól kaphatnak vért, de ezt is árnyalja az Rh-rendszer: a 0+ vércsoportúak minden nullástól, a 0- vércsoportúak csak az Rh-negatív vérűektől képesek befogadni a vért.

Milyen a vércsoportod?

A vércsoport meghatározásához nem is muszáj kórházi laborvizsgálatra menni. Sorban állás nélkül, egy egyszerű otthoni teszttel pár perc alatt kideríthető, melyik csoportba tartozol.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A leguniverzálisabb befogadónak pedig az AB+ vércsoportba tartozók számítanak, akik bárkitől kaphatnak vért, ám kizárólag az ugyancsak AB+ vércsoportúaknak adhatnak. Annak ismerete tehát, hogy melyik vércsoportba tartozik az ember, akár az életét, vagy szerettei életét is megmentheti a jövőben.

Nagyon érdekes információ, hogy Magyarországon a leggyakoribb vércsoport az A-s 44%-kal, ezt követi a 0-s 32%-kal, majd a B-s 16%-kal, végül az AB-s 8%-kal.

Egy véradással életmentő leszel

Nem minden világsztár kizárólag a botrányaival kerül a középpontba, szerencsére akad köztük olyan is, aki rendszeres véradóként jó példát mutat a rajongói számára. Ismerd meg a legmenőbb arcokat Cristiano Ronaldótól Gordon Ramsay-n át a jordán királynéig!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük