Súlyos tüdőgyulladást okoz a pneumococcus-fertőzés: 65 év felett nem csak az influenzaoltást ajánlják
Az idősebb korosztály tagjainál gyakrabban fordulhat elő tüdőgyulladásos megbetegedés, nekik sokkal jobban oda kell figyelniük magukra.

tüdőgyulladás nő
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tüdőgyulladás a WHO szerint a negyedik leggyakoribb halálok a világon, Európában a fertőző betegségek közül tüdőgyulladásban veszítik el legtöbben életüket. A betegséggel leginkább érintettek az idősek. 

Jelenleg a pneumococcus baktérium okozta fertőzések jelentős része védőoltással megelőzhető. Ez a tény különösen fontos a közelgő influenzaszezon idején, hiszen az influenza egyik leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás.

Kiket kell kiemelten védeni?

A tüdőgyulladás elsősorban az idős korosztályra veszélyes, a megbetegedés kialakulásának esélye az immunrendszer gyengülése következtében a korral egyre csak nő. Az ötven év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők fogékonyabbak a tüdőgyulladásra, de a dohányosok és a zárt közösségben, például idősotthonban élők is kiemelten veszélyeztetettek.

GettyImages-486435955
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Sokan nem tudják, de a 65 év felettiek körében sajnos nehezebben felismerhető a betegség. Náluk az immunrendszer elöregedése, meggyengült működése miatt nincsenek jellegzetes tüdőgyulladásos tünetek - láz, laboreltérések - így sokszor az elesettség vagy a mentális állapot változása, az esetleges zavartság az összes figyelmeztető jel. Gyakran emiatt csak későn veszik észre a betegséget, ezzel jelentősen csökkentve a gyógyulási esélyeket.

A hosszú kórházi kezelés sem garantálja a gyógyulást

Tüdőgyulladás miatt a betegek 20-50%-a kórházba kerül, ahol átlagosan tíz napig tart a kezelés. Sokszor a korszerű antibiotikumok dacára is az érintettek 10-20%-a belehal a fertőzésbe. A pneumococcus baktérium a tüdőgyulladáson kívül más életveszélyes betegséget is okozhat: vezethet agyhártyagyulladáshoz, illetve a vérkeringésbe hatolva véráramfertőzéshez. A kórházi kezelés utáni egy hónapban a 65 év felettieknél négyszer nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri betegség, mint azoknál, akik nem kapták meg a fertőzést.

GettyImages-578458011
Fotó: Callista Images / Getty Images Hungary

- A pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás megelőzésére a konjugált védőoltást javaslom háziorvosként minden ötven év feletti páciensemnek vagy olyan betegeimnek, akiknek legalább egy krónikus betegsége van. Egyetlen oltás is elegendő a tartós védettség kialakításához, így mindenkinek javasolt, hogy keresse fel a háziorvosát, és beszélje meg vele a tüdőgyulladás elleni védőoltás felvételét - javasolja dr. Torzsa Péter családorvos.

A pneumococcus-fertőzés

  • Az influenzához hasonlóan az idősek és a krónikus betegek a legfogékonyabbak.
  • A pneumococcus okozta tüdőgyulladás időseknél és krónikus betegeknél súlyosabb formában jelentkezhet, gyakrabban igényel kórházi kezelést.
  • A pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, a hazai orvosi ajánlás szerint a prevenció első lépése, még nem oltott pácienseknél konjugált védőoltással javasolt. 
  • A COVID-19-pandémia járványügyi helyzetben kiadott rutinimmunizációs gyakorlatra vonatkozó WHO-ajánlás javasolja a fogékony populációk számára az influenza- és pneumococcus-védőoltások alkalmazását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Kinek ajánlott a pneumococcus-oltás?

Javasolt ötvenéves kor felett mindenkinek, mert immunrendszerük általános gyengülésével lassul szervezetük reakciója az őket megtámadó kórokozókkal, így a pneumococcus baktériummal szemben is.

A 65 év feletti idős felnőtteknek, az influenzaoltás mellett ajánlott az ugyanolyan fontosságú pneumococcus elleni védőoltás felvétele, mert immunrendszerük öregedése miatt fogékonyabbak a fertőzésekre, és azok egyre súlyosabbak lehetnek.

Életkortól függetlenül, krónikus alapbetegségben szenvedő betegeknek is ajánlják, tüdő-, szív-, vese-, máj- és cukorbetegeknek, immunbetegeknek, akik fogékonyabbak immunrendszerük csökkent védekezőképessége miatt kialakuló súlyos fertőzésekkel szemben.

Idősek otthonában élőknek, védelmüket szolgálja, ha beoltatják magukat pneumococcus elleni korszerű védőoltással, mivel ezekben a közösségekben a szoros kontaktus miatt a kórokozó cseppfertőzéssel könnyen terjed.

Rákkeltő gyulladások a szervezetben, amiket fontos időben kezeltetni: nem csak baktériumok okozhatják

A rákkeltőként azonosított fertőzések jelentős része krónikus gyulladást vált ki, ami több daganattípusnál a - végül daganathoz vezető - genetikai hibák egyik okozója.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük