Súlyos tüdőgyulladást okoz a pneumococcus-fertőzés: 65 év felett nem csak az influenzaoltást ajánlják

Az idősebb korosztály tagjainál gyakrabban fordulhat elő tüdőgyulladásos megbetegedés, nekik sokkal jobban oda kell figyelniük magukra.

tüdőgyulladás nő
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tüdőgyulladás a WHO szerint a negyedik leggyakoribb halálok a világon, Európában a fertőző betegségek közül tüdőgyulladásban veszítik el legtöbben életüket. A betegséggel leginkább érintettek az idősek. 

Jelenleg a pneumococcus baktérium okozta fertőzések jelentős része védőoltással megelőzhető. Ez a tény különösen fontos a közelgő influenzaszezon idején, hiszen az influenza egyik leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás.

Kiket kell kiemelten védeni?

A tüdőgyulladás elsősorban az idős korosztályra veszélyes, a megbetegedés kialakulásának esélye az immunrendszer gyengülése következtében a korral egyre csak nő. Az ötven év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők fogékonyabbak a tüdőgyulladásra, de a dohányosok és a zárt közösségben, például idősotthonban élők is kiemelten veszélyeztetettek.

GettyImages-486435955
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Sokan nem tudják, de a 65 év felettiek körében sajnos nehezebben felismerhető a betegség. Náluk az immunrendszer elöregedése, meggyengült működése miatt nincsenek jellegzetes tüdőgyulladásos tünetek - láz, laboreltérések - így sokszor az elesettség vagy a mentális állapot változása, az esetleges zavartság az összes figyelmeztető jel. Gyakran emiatt csak későn veszik észre a betegséget, ezzel jelentősen csökkentve a gyógyulási esélyeket.

A hosszú kórházi kezelés sem garantálja a gyógyulást

Tüdőgyulladás miatt a betegek 20-50%-a kórházba kerül, ahol átlagosan tíz napig tart a kezelés. Sokszor a korszerű antibiotikumok dacára is az érintettek 10-20%-a belehal a fertőzésbe. A pneumococcus baktérium a tüdőgyulladáson kívül más életveszélyes betegséget is okozhat: vezethet agyhártyagyulladáshoz, illetve a vérkeringésbe hatolva véráramfertőzéshez. A kórházi kezelés utáni egy hónapban a 65 év felettieknél négyszer nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri betegség, mint azoknál, akik nem kapták meg a fertőzést.

GettyImages-578458011
Fotó: Callista Images / Getty Images Hungary

- A pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás megelőzésére a konjugált védőoltást javaslom háziorvosként minden ötven év feletti páciensemnek vagy olyan betegeimnek, akiknek legalább egy krónikus betegsége van. Egyetlen oltás is elegendő a tartós védettség kialakításához, így mindenkinek javasolt, hogy keresse fel a háziorvosát, és beszélje meg vele a tüdőgyulladás elleni védőoltás felvételét - javasolja dr. Torzsa Péter családorvos.

A pneumococcus-fertőzés

  • Az influenzához hasonlóan az idősek és a krónikus betegek a legfogékonyabbak.
  • A pneumococcus okozta tüdőgyulladás időseknél és krónikus betegeknél súlyosabb formában jelentkezhet, gyakrabban igényel kórházi kezelést.
  • A pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, a hazai orvosi ajánlás szerint a prevenció első lépése, még nem oltott pácienseknél konjugált védőoltással javasolt. 
  • A COVID-19-pandémia járványügyi helyzetben kiadott rutinimmunizációs gyakorlatra vonatkozó WHO-ajánlás javasolja a fogékony populációk számára az influenza- és pneumococcus-védőoltások alkalmazását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kinek ajánlott a pneumococcus-oltás?

Javasolt ötvenéves kor felett mindenkinek, mert immunrendszerük általános gyengülésével lassul szervezetük reakciója az őket megtámadó kórokozókkal, így a pneumococcus baktériummal szemben is.

A 65 év feletti idős felnőtteknek, az influenzaoltás mellett ajánlott az ugyanolyan fontosságú pneumococcus elleni védőoltás felvétele, mert immunrendszerük öregedése miatt fogékonyabbak a fertőzésekre, és azok egyre súlyosabbak lehetnek.

Életkortól függetlenül, krónikus alapbetegségben szenvedő betegeknek is ajánlják, tüdő-, szív-, vese-, máj- és cukorbetegeknek, immunbetegeknek, akik fogékonyabbak immunrendszerük csökkent védekezőképessége miatt kialakuló súlyos fertőzésekkel szemben.

Idősek otthonában élőknek, védelmüket szolgálja, ha beoltatják magukat pneumococcus elleni korszerű védőoltással, mivel ezekben a közösségekben a szoros kontaktus miatt a kórokozó cseppfertőzéssel könnyen terjed.

Rákkeltő gyulladások a szervezetben, amiket fontos időben kezeltetni: nem csak baktériumok okozhatják

A rákkeltőként azonosított fertőzések jelentős része krónikus gyulladást vált ki, ami több daganattípusnál a - végül daganathoz vezető - genetikai hibák egyik okozója.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük