Évente 8 ezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak - Mik a jellemző tünetek?
A nemzetközi és a hazai statisztikák is jelzik azt, hogy érdemes felhívni a figyelmet arra, mit lehet tenni a rák megelőzéséért vagy a gyógyulásért.

tüdőrák egészség nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az  UICC szervezet adatai szerint  világszerte közel 10 millió rákos megbetegedést diagnosztizálnak évente, és ha a tendencia nem változik, akkor 2030-ra évente 13 millió megbetegedéssel lehet számolni. Ezen az változtatna, ha több gondot fordítanánk a megelőzésre, hiszen a rákos megbetegedések harmada megelőzhető lenne. A másik fontos tényező pedig a megfelelő és korai kezelés, aminek eredményeként a rákos betegek harmada gyógyítható lenne. Ez azt is jelenti, hogy évente közel 4 millió élet lenne megmenthető. 

Ami a magyar adatokat illeti, évente 80 000 új daganatos beteget diagnosztizálnak, ami azt jelenti, hogy a rákos megbetegedések a második vezető haláloknak számítanak hazánkban. 

Milyen betegség a rák?

A betegség során a testben lévő normál sejtek egy csoportja rendellenesen növekedni kezd, és daganat alakul ki.

Ha a beteg nem kap kezelést, akkor a daganat tovább növekedhet, és elterjedhet a test más részeibe is a véráram és a nyirokrendszer révén. Persze nem minden daganat rosszindulatú, vannak jóindulatú daganatok is, amelyek növekednek ugyan, de nem szóródnak szét a szervezetben, és nem veszélyeztetik a beteg életét.

A leggyakoribb rák Magyarországon a tüdőrák

Magyarországon és a világon is a tüdőrák a vezető halálok a daganatos megbetegedések között. Évente 8-10 ezer új tüdőrákos megbetegedést azonosítanak, azaz ennyi beteg kerül az ellátórendszerbe. A betegek ötéves túlélési aránya 15-17%. Szomorú adat, hogy bár a tüdőrák gyakorisága a kor előrehaladtával nő, az újonnan felfedezett esetek és a tüdőrákban elhunytak harmada 65 évesnél fiatalabb.

Azonban számos olyan tényező van, aminek változtatása rajtunk is múlik, és aminek eredményeképpen csökkenteni lehet a daganatos megbetegedés, így a tüdőrák kockázatát is. Ilyen tényezők például az alkoholfogyasztás csökkentése, a testsúly kontrollálása, az egészséges táplálkozás, az életkornak megfelelő, rendszeres mozgás, a munkahelyi ártalmak kivédése.

Ezek közül a tüdőrák megelőzése érdekében különösen fontos a környezeti ártalmak és a dohányzás mellőzése, legyen szó akár aktív, akár passzív dohányzásról. Tüdőrákos megbetegedések mindössze 15%-ban fordulnak elő olyan embereknél, akik sosem dohányoztak! Persze vannak olyan tényezők, amelyeken nem lehet változtatni, ilyen a genetikai adottság, az immunrendszer vagy az életkor. 

A legfontosabb tünetek: nem múló köhögés vagy egyéb légúti megbetegedés, véres köpet vagy a mellkasba sugárzó fájdalom, légszomj vagy kifulladás.

A tüdőrák típusai

A kissejtes tüdőrák a daganat gyors növekedésű, más szervekre gyorsan átterjedő, agresszív típusa. Nem műthető, kemoterápiás kezeléssel vagy sugárkezeléssel a beteg élettartama hosszabbítható, de a betegség nem gyógyítható. 

A nem kissejtes tüdőráknak három típusa létezik: a mirigyhámdaganat, amelyre léteznek személyre szabott kezelést biztosító gyógyszerek vagy immunterápia. A másik típus a laphámdaganat, amely a hörgőkben fordul elő, viszonylag lassabban növekszik, és később eredményez áttétet. Laphámdaganat esetében az immunterápia, a kemoterápia vagy a sugárkezelés jöhet szóba. A harmadik pedig a nagysejtes tüdőrák, amely egy gyors növekedésű, agresszív daganat, nagy, rendellenes küllemű sejtekből áll.

A daganatos betegségek megelőzése és a gyógyulás

  • Mindenképpen érdemes rendszeresen eljárni a szűrővizsgálatokra, hiszen minél korábban derül fény a betegségre, annál nagyobb hatékonysággal lehet azt gyógyítani. A szűrés fontosságát - pláne a veszélyeztetett csoportokban - nem lehet eléggé hangsúlyozni, ugyanis a tüdőrákra az a jellemző, hogy gyakran képez áttéteket, és csak későn produkál tüneteket, pedig a minél korábbi felismeréssel a tüdőrák operációval jobb eséllyel gyógyítható. 
  • A daganatos betegségek kezelésére újabb és újabb terápiás lehetőségek nyílnak meg a rákos sejteket közvetlenül célzó készítményektől az immunrendszer aktivizálását segítő gyógyszerekig. De az előírt terápia mellett a beteg együttműködése és gyógyulni akarása is szükséges a sikerhez.
  • Alapvető fontosságú, hogy a beteg rendszeres kapcsolatot tartson az orvosával, pontosan tartsa be a kezelésre vonatkozó utasításokat, és részletesen mondja el mindig az észlelt tüneteket, hogy az orvosa tisztában legyen az állapotával. 
  • A betegség során is szükség van azonban - a beteg állapotától függően összeállított - testmozgásra, gyógytornára.
  • Ugyanilyen fontos, hogy a beteg a gyógyszerek mellett hozzájusson a megfelelően tápláló, de a szervezetét nem megerőltető tápanyagokhoz, ételekhez - ebben dietetikus adhat segítséget.
  • A lelki egyensúly, a gyógyulásba vetett hit is fél siker, amihez nem szégyen pszichológus segítségét kérni. A beteg sokszor érezheti magát magányosnak, elveszettnek - ennek leküzdésében fontos szerepet játszhat egy mentálhigiénés szakember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben a beteg már nem gyógyítható, akkor a fájdalom és a tünetek enyhítésére, a lehető legjobb életminőség elérésére palliatív ellátásban részesíthetik például a Magyar Hospice Palliatív Egyesület által képviselt közel száz hospice-intézményben.

Túlélték a rákot, most erősek és boldogok: ismerd meg hét nő felemelő történetét

A daganatos megbetegedések sajnos sokszor nagyon nehéz terhet rónak az emberre, vannak azonban olyanok, akik nem hagyják, hogy a rák rányomja a bélyegét az életükre. A gyógyult betegek szerint fontos a pozitív hozzáállás és a jövőkép, hiszen mentálisan is sokat lehet tenni a felépülés érdekében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük