Apró dolgok, amik sokat számítanak a légutaknak: ellenállóbb lesz a tüdő a vírusokkal szemben
A járvány ideje alatt fókuszba kerültek a légzőszervek, ám arról kevés szó esik, hogyan lehet óvni a tüdő egészségét a mindennapokban.

tüdő nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Különféle médiumokban sokat lehet olvasni a lélek, a bőr, a haj és úgy általában az egész test egészségéről, de a tüdő épségének fontosságáról a legtöbbször csak a dohányzás kapcsán hallani.

Az elmúlt hónapokban ugyan a légzőszerveink a figyelem középpontjába kerültek, ám arról kevés szó esik, hogyan lehet óvni a tüdő egészségét a mindennapokban, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. A Budai Egészségközpont most ehhez ad hasznos tanácsokat.

A tüdő kulcsfontosságú feladatai

A tüdő elsődleges feladata, hogy oxigénnel lássa el a szervezetet: az elhasznált levegő helyett friss és oxigéndús levegőt juttat a testbe. Ez a folyamat egy hatalmas, körülbelül 100 négyzetméteres felületen, a tüdőszövetekben zajlik, a szükséges oxigén pedig a keringési rendszer segítségével jut el a különböző szervekhez. Az olyan behatások, mint a dohányzás, a munkahelyi ártalmak és az allergének fokozatosan károsítják a csak kismértékű regenerálódásra képes tüdőszöveteket, így rontják a tüdő, és ezáltal a többi szerv működését is.

tüdő 1
Fotó: magicmine / Getty Images Hungary

A légzőszervek emellett számos betegségnek is ki vannak téve, amelyek akár súlyos szövődményekhez is vezethetnek, ezért fontos odafigyelni és a megfelelő módon kezelni ezeket. A fertőző kórokozók, leggyakrabban baktériumok és vírusok, megbetegíthetik az alsó és felső légutakat, és garat-, mandula-, gége- vagy akár tüdőgyulladást idézhetnek elő. A tüdő különféle betegségekre azonos tünetekkel válaszol, a leggyakrabban száraz vagy nedves köhögéssel és nyugalmi állapotban vagy terheléskor jelentkező légszomjjal. Azonban fontos tudni, hogy ezek a panaszok nem csak tüdőbetegségek esetén jelentkezhetnek.

- A légutak fertőző megbetegedései cseppfertőzés útján terjednek. A megfelelő tüneti és célzott gyógyszeres kezelések mellett nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a kórokozók terjedését. Járványon kívüli időszakban a családokon gyakran végighaladnak a különböző közösségekből hazahozott légúti fertőzések. Ilyenkor is fontos, hogy ne fertőzzünk tovább: kerüljük a beteg emberekkel való kontaktust, gyakran és megfelelő technikával mossunk kezet, továbbá viseljünk szájmaszkot - mondta dr. Strausz János, a Budai Egészségközpont pulmonológus, onkológus szakorvosa.

A betegségek kezelésén túl a tüdő általános egészsége és ellenálló képessége érdekében az alábbiakra érdemes odafigyelni a mindennapokban a szakértő szerint.

Nem csak a látható szennyeződésekre kell figyelni

Bármilyen tisztának is látszik a lakás, számos láthatatlan szennyezőanyag és allergén vesz körül minket, például penész, különböző pollenek, vegyi anyagok vagy akár a tisztítószerekből szálló mikroszkopikus részecskék tömege. Ezért érdemes minél gyakrabban takarítani, főleg pollenszezonban. Az arra érzékenyeknek pedig javasolt beszerezni a bútorok, ágyneműk, szőnyegek mélyebb tisztítására is alkalmas atkaporszívót.

Vegyszerek biztonságos használata

A különböző maró, párolgó tisztítószerek, a vízkő- vagy zsíroldó kemikáliák, illetve a spray formájú kozmetikumok belégzése nem tesz jót a légzőszerveinknek, így ezek használata nagyobb odafigyelést igényel, hogy ne lélegezzük be őket.

Aktív és passzív dohányzás kerülése

A tüdőre ártalmas tevékenységek közül a legismertebb a dohányzás. A cigarettafüstben lévő égéstermékek agresszív, gyulladáskeltő és hosszú távon rákkeltő hatású vegyi anyagok, amelyek nemcsak magukra a dohányosokra, hanem a környezetükben élő, passzív dohányzásnak kitett hozzátartozóikra is károsak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ezért elsősorban érdemes megpróbálni leszokni a dohányzásról, aminek számos pozitív hatása van szervezetre. Akinek nehezére esik lemondani káros szenvedélyéről, legalább a környezetükben lévő nemdohányzókat kíméljék meg tőle.

Egy kis mozgás aranyat ér

A fizikai aktivitás, rendszeres testmozgás sokat segít az általános egészségi állapoton, valamint a tüdő épségének megőrzésében is. A séta, a gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás vagy a torna javítja az erőnlétet, a légzést és a keringést is. Még a jelenlegi, korlátozásokkal teli időszakban is van lehetőség egy-egy kisebb sétát tenni vagy éppen elmenni kocogni, persze csak a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával. A mozgás ráadásul endorfint szabadít fel, így az edzés okozta elégedettség érzésen túl kiegyensúlyozottabbnak is lehet érezni tőle magunkat.

Folyadék, folyadék, folyadék

Már szinte közhely, de a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel nélkülözhetetlen a szervezet, így a tüdő egészsége szempontjából is. Naponta legalább másfél-két liter folyadékot ajánlott fogyasztani, légúti megbetegedések, például hörgőgyulladás vagy asztma esetén pedig akár még ennél is többet. 

Ugyan a fenti tanácsok betartásával támogathatjuk a légzőszervek egészséges működését, de a rendszeres szűrővizsgálatokról ilyenkor sem szabad megfeledkezni.

- Tünetek nélkül is ajánlatos - különösen negyven év felett - a légzésfunkció és a tüdő radiológiai állapotának rendszeres ellenőrzése. A kivizsgálást pedig semmiképp sem szabad halogatni, ha légszomj, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, elhúzódó rekedtség, köhögés, nem szűnő hurutos tünetek vagy gyengeség alakul ki - hangsúlyozza a szűrővizsgálatok jelentőségét a Budai Egészségközpont szakembere.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre: tisztítják a tüdőt, könnyítik a légzést

A gyógynövényes teák sokat segítenek a légutak fertőtlenítésében, a gyulladások csökkentésében és a torokirritáció megszüntetésében is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük