5 tipp, ami beindítja a fogyást és rendbe hozza az emésztést - Így javíts egyszerűen az étkezési szokásaidon

Néhány apró változtatással rengeteget tehetsz azért, hogy egészségesen táplálkozz.

Tippek fogyáshoz és emésztéshez
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges étkezésnek rengeteg előnye van: javítja az általános egészséget, csökkenti a betegségek kockázatát és segít a jó közérzet fenntartásában. 

A helyes étkezéshez nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről és szigorú diétát sem kell követned. A változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás elegendő ahhoz, hogy rendbe hozd az emésztésed és beinduljon a fogyásod. 

Öt tipp, ami beindítja a fogyást és rendbe hozza az emésztést

Tim Spector író, dietetikus Élelmiszer az életért című könyvéhez végzett kutatása során arra a következtetésre jutott, hogy a szakértők nagyon kevés hasznos, gyakorlati tanácsot adnak az élelmiszerek kiválasztásával kapcsolatban. Márpedig nem csak az fontos, hogyan eszünk, hanem az is, hogy mit. Ez az öt általa ajánlott apró útmutatás sokat segíthet a megfelelő táplálkozás kialakításában.

GettyImages-1430989750
Fotó: Wesley Soares Ferracini / Getty Images Hungary

Kezdd a rostokkal 

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megelőzd a túlevést az, ha megváltoztatod az étkezéseid sorrendjét. Amikor az elején a kenyeres kosárhoz vagy a chipshez nyúlsz, a vércukorszinted hirtelen emelkedni kezd, ami inzulinreakciót vált ki. A glükóz gyors felszívódása miatt néhány órával később fáradtnak, éhesnek és ingerlékenynek érezheted magad. 

Kezdd az étkezést inkább ropogós vagy grillezett zöldségekkel, friss, apróra vágott fűszernövényekkel, extraszűz olívaolajjal és ecettel vagy citromos öntettel. A sav csökkenti az éhségérzetet és a káros vércukorszint-emelkedést is mérsékelheti. A zöldségekben található rostok pedig eltelítenek, ezért hosszú ideig nem érzed magad majd éhesnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Válassz jó minőségű fehérjét 

Az egészséges étkezéshez válassz jó minőségű, húsmentes fehérjeforrásokat. Ezek lehetnek gabonák, hüvelyesek, gombák vagy tenger gyümölcsei. A halak, kagylók, polipok magas fehérjetartalmuk mellett tele vannak cinkkel, vassal, B-vitaminokkal és jóddal, így remek kiegészítése az étrendednek. 

A gombák számos ételben helyettesíthetik a húst. Tápanyagokat és D-vitamint biztosítanak a szervezet számára, laktatóak és még a környezetre is pozitív hatással vannak. 

GettyImages-1126738946 (1)
Fotó: Sam Barnes / Getty Images Hungary

Figyelj az italválasztásra

Sokan unalmasnak találják a vizet, ezért cukros üdítőitalokat, gyümölcsleveket választanak helyette, vagy ízesített teákat isznak. Ám ezekkel a frissítőkkel rengeteg üres kalóriát lehet bevinni, amitől észrevétlenül szaladhatnak fel a kilók. Tim Spector szerint érdemes kerülni az ízfokozókkal és különböző édesítőszerekkel dúsított italokat. A forró italok közül válassz cukrozatlan feketekávét, növényi vagy tehéntejjel, ha pedig frissítőre vágysz, a kombucha tea természetes íze és pezsgése kielégítő lehet. Nem mellesleg probiotikus törzseket tartalmaz és mikrobák által erjesztett. A boltban kapható turmixok alternatívájaként pedig válaszd a kefirt.

GettyImages-1396531488
Fotó: alvarez / Getty Images Hungary

Legyen színes a tányérod

A növényekben lévő színeket a polifenoloknak nevezett vegyi anyagoknak köszönhetjük. Ezeket az anyagokat a növények azért termelik, hogy megvédjék magukat a környezeti stresszhatásokkal szemben, beleértve a szárazságot, a hideget, a forróságot, a rovarokat és parazitákat. Remek példa erre a szicíliai Etna hegység lábánál termő narancsok sötétvörös színe, ahol az éjszakák nagyon hidegek, a nappalok pedig nagyon forrók és szárazak.

Mint kiderült, a színes gyümölcsökben termelődő polifenolok az emberek számára is hasznosak. Éppen ezért törekedj arra, hogy sok különböző színű növényt, zöldséget és gyümölcsöt fogyassz. A cékla bizonyítottan javítja a vérnyomást és az edzés utáni regenerálódásban is segít, a feketebab alapélelmiszer volt a hosszú életet élt emberek nagy részénél. De kitűnő választás a sárgarépa, a lila burgonya és a brokkoli is. 

GettyImages-1406012240
Fotó: SimpleImages / Getty Images Hungary

Változtass a mindennapi alapanyagaidon

Válassz magas rosttartalmú kenyeret, magvakat és hozzáadott cukor nélküli pékárut. Sok szupermarketben kapható kenyér rengeteg adalékanyagot tartalmaz, ezért érdemes áttanulmányozni a címkéket. Viszont nem csak a kenyérnél érdemes ennyire odafigyelni. A reggeli müzlid helyett válassz magvakkal és polifenolokban gazdag gyümölcsökkel ízesített joghurtot. A natúr joghurt kiváló módja annak, hogy bevezessük a probiotikumokat az étkezésünkbe. 

Olvass tovább! 5 étel, amit ne egyél reggelire, ha a fogyás a célod

Azt már valószínűleg mindenki hallotta párszor, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ideális esetben feltölt energiával, stabilizálja a vércukorszintet, segít a koncentrációban, lendületes napkezdést biztosít.

5 étel, amit ne egyél reggelire, ha a fogyás a célod: ártanak az egészségnek, és szabotálják a diétát

Néhány népszerű reggelit érdemesebb kerülni, ha diétázol.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük