Faláshoz és memóriaproblémához vezetnek: a gyorsételek már egy hét után változást okoznak az agyban a kutatók szerint
A gyorsételek befolyásolják a memóriát és az étvágy szabályozását az agyban.

no-hamburger-gyorsetel-eszik-falas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az már régóta köztudott, hogy a gyorsételek nem szolgálják az egészséget, és felelőssé tehetők az elhízásért, ám most az agyra gyakorolt negatív hatásaira derült fény a kutatók jóvoltából.

A magas cukor- és zsírtartalmú feldolgozott élelmiszerek már rövid távon is befolyásolják a memóriát, illetve az étvágy szabályozásáért is felelős agyterület, a hippokampusz működését - mutattak rá ausztrál tudósok a Royal Society Open Science című tudományos lapban publikált tanulmányukban.

Gyorsételek hatása az agyra

A kutatás során több mint száz fiatal, egészséges önkéntest vizsgáltak meg, és arra jöttek rá, hogy a javarészt feldolgozott, gyorséttermi ételeket fogyasztó csoport tagjai már egyetlen hét leforgása után is rosszabbul teljesítettek a memóriateszteken azoknál, akik a kutatás megkezdése előtti étrendjüket folytathatták, és nagyobb falási rohamokkal kellett számolniuk még akkor is, ha nem voltak éhesek.

Az eredmények arra engedték következtetni a kutatókat, hogy a megváltozott étrend nem csak a memória romlását, de a hippokampusz meghibásodását okozta, ugyanis ez a terület felel az étvágy szabályozásáért, így a falási rohamokért is. Ha pedig ez rosszul működik, az ember agya nem képes elégséges jelzést adni arról, hogy már jóllakott az illető.

A megfigyelés nem teljesen új keletű, egereken végzett vizsgálatok már kimutatták az agyterület érzékenységét a gyorsételekre, valamint memóriatesztekkel embereken is megvizsgálták a helytelen étrend miatti teljesítményromlást is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Most azonban bebizonyosodott, hogy a memória általános romlása mellett a nyugatinak is nevezett étrend már egy hét alatt olyan neurokognitív zavarokhoz vezethet, amely az étvágy ellenőrzési képességét is számottevően rontja. Így nem csoda, ha indokolatlan falási rohamokat tapasztal az illető, aki rendszeresen feldolgozott és gyorsételeket fogyaszt.

Egy hét után a kutatás résztvevőit arról is megkérdezték, mennyire élvezték az elfogyasztott ételeket. Válaszaik egyértelműen azt mutatták: az egészségtelen gyorsételek élvezete élesebben megmaradt emlékeikben, ami azt eredményezi, hogy még nehezebben tud az ember ellenállni a csábításuknak.

Alvászavart okozó ételek

Néhány népszerű vacsora sajnos jelentősen bezavarhat az alvás minőségébe is. Jobb kerülni őket, különösen esténként.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük