Napi 45 perc, és megelőzhető a mellrák kialakulása - Ingyenes, és semmilyen eszköz nem kell hozzá

Kevesen tudják, hogy a mozgásszegény életmódnak hatalmas szerepe lehet a daganatos megbetegedések kialakulásában.

image001

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Amerikai Rákszövetség adatai alapján az összes rákos megbetegedés 3%-a a fizikai inaktivitásnak tulajdonítható, és becslések szerint heti 5 óra közepes intenzitású fizikai aktivitással évente több mint 46 000 rákos megbetegedést lehetne megelőzni az Egyesült Államokban.

Az AVON, a mellrák elleni küzdelem elhivatott támogatójaként, az egészségügyi szűrések és az emlőönvizsgálat mellett és az aktív életmód fontosságára is szeretné felhívni mindenki figyelmét. Épp ezért 2023-ban már harmadik alkalommal csatlakoztak fő támogatóként az iRUNmore Team Fuss MELLettünk! névre keresztelt figyelemfelhívó közösségi futáshoz.

Napi 30 perc is sokat számít

A Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása szerint a naponta legalább 30 percig végzett testmozgás pozitív hatást gyakorol a vérnyomásra és az anyagcserére, a vércukorszintre, valamint az ahhoz kapcsolódó hormonokra, a nemi hormonokra és az immunrendszer működésére is. A WHO globálisétrend-, testmozgás- és egészségügy-stratégiája megállapítja, hogy megfelelő fizikai aktivitás esetén többek között csökken a halálozás, a szívkoszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a stroke, a 2. típusú cukorbetegség, valamint a depresszió bekövetkezésének valószínűsége.

Kisebb a csípő- és a gerinccsont törésének a kockázata, jobb a szív- és légzőrendszeri, valamint az izomerőnlét esélye, és könnyebben előzhető meg a túlsúlyosság, amely nagymértékben hozzájárul az általános egészségi állapot romlásához, betegségek kialakulásához. 

GettyImages-1425203594
Fotó: Tom Werner / Getty Images Hungary

A testmozgás és a mellrák kockázatának csökkentése

A fizikai aktivitás összefüggésbe hozható számos rákos megbetegedés, többek között a vastagbélrák, a gyomorrák és a méhnyakrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával is. Az elmúlt 20 év során végzett számos tanulmány pedig azt is alátámasztja, hogy a fizikai aktivitás növelése összefügg a mellrák kockázatának csökkenésével, valamint a gyógyulási folyamatokban is hasznos szerepet játszik.

Az Amerikai Rákszövetség tanulmányai szerint a fizikai aktivitás szabályozza a hormonokat, köztük az ösztrogént és az inzulint, amelyek táplálhatják a mellrák növekedését, valamint az egészséges testsúly megtartása is segíthet a hormonok szabályozásában és az immunrendszer egészségesebbé tételében. A rendszeres testmozgás ezek mellett korlátozza az üléssel töltött időt, amely szintén növeli a mellrák és néhány más ráktípus kialakulásának valószínűségét

Hogyan segít a gyógyulásban?

A rendszeres testmozgás nemcsak a megelőzésben, de az érintett betegek gyógyulásában, a kezelés esetleges mellékhatásainak enyhítésében és a betegség súlyosbodásában, vagy kiújulási valószínűségének csökkentésében is egyaránt fontos szerepet játszik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A kutatások alátámasztják, hogy jobb esélyük van a gyógyulásra, valamint a hosszabb távú, állapotromlástól mentes túlélésre azoknak a betegeknek, akik a mindennapok során rendszeresen és intenzíven mozognak, hiszen a mozgás erősíti az immunrendszert, növeli a gének aktivitását és csökkenti az inzulinszintet, ami a vérben keringő rákos sejtek egyik növekedési faktora. 

A testmozgás javítja az erőnlétet, lassítja az izmok – a betegség miatt fokozódó – gyengülését, csökkenti a fáradtságérzetet és javítja a szervezet oxigénszintjét. Operáció után a mozgás mérsékli a trombózis kockázatát. Onkológiai kezelések idején a mozgás és a megőrzött erőnlét enyhítheti a mellékhatások egy részét is, mérsékelheti a hányingert, javíthatja az étvágyat. Azonban nagyon fontos konzultálni a kezelőorvossal, hiszen a betegség bizonyos fázisaiban, ha a tumor még a testünkben van, az intenzív mozgás akár negatív hatásokkal is bírhat. Megerőltető mozgás esetén a terhelt izmok körül vérbőség alakul ki, amely belobbanthatja az érintett területet és szóródhatnak a tumorsejtek. 

GettyImages-542711547
Fotó: Willie B. Thomas / Getty Images Hungary

Mennyit és milyen mozgást érdemes végezni?

Sajnos nem létezik olyan testmozgás és óraszám, amelyek kombinációja garantálni tudja a mellrákos megbetegedés biztos megelőzését, de azt tudjuk, hogy a kevés mozgás jobb, mint a semmi, és a több jobb, mint a kevesebb, valamint az erőteljesebb mozgás hatékonyabb, mint a kevésbé erőteljes. Az Amerikai Rákszövetség ajánlása alapján a felnőtteknek minden héten legalább 150-300 perc mérsékelt intenzitású, vagy 75-150 perc erőteljes intenzitású fizikai mozgást kell végeznie, hogy a legjobb eséllyel őrizhesse meg egészségét.

A legideálisabb, ha elérjük vagy túllépjük a felső határokat. A mérsékelt intenzitású tevékenységek közé tartozik például az élénk séta, a tánc, a laza kerékpározás, a jóga, a páros tenisz, valamint az általános udvar- és kertgondozás. Az erőteljes intenzitású tevékenységek közé többek között a kocogást, a futást, a gyors kerékpározást, az úszást, az aerobicot, a futballt, az egyéni teniszt és a kosárlabdát sorolhatjuk. 

GettyImages-1019066380
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

Egy kiváló alkalom a közös sportolásra és egészségünk támogatására

Idén harmadik alkalommal szervezi meg az iRUNmore Futóegyesület és az AVON Fuss MELLettünk! elnevezésű közösségi futását, amely alkalmával a sport és a mellrák összekapcsolásával szeretné minél több nő figyelmét felhívni a mellrákszűrések, az önvizsgálat és a rendszeres testmozgás fontosságára. Az ingyenes programon idén három nagyvárosban vehetnek részt az érdeklődők, Budapesten, Győrben és Debrecenben, 2023. október 1-én, vasárnap.

- A rendszeres futás hozzájárulhat a mellrák kialakulási esélyének csökkentéséhez. Az AVON-nál igyekszünk minden alkalmat megragadni, hogy támogassuk a nőket, a mellrák elleni küzdelmet és a figyelemfelhívást. Ezért csatlakozunk idén már harmadik alkalommal az iRUNmore Team Fuss MELLettünk! közösségi futásához - nyilatkozta Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

További információkat és az események minden fontos tudnivalóját megtalálhatod az iRUNmore Team Futóegyesület által létrehozott Facebook-eseményeknél.

AVON a mellrák ellen

Az AVON kiemelt hangsúlyt fektet az emlőrák elleni küzdelem támogatására, kórházaknak pénzadományt nyújt, együttműködik az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvánnyal és figyelemfelhívó kampányokat szervez. Mindezeket Vásárlói és Tanácsadói közösségének támogatásával tudja megvalósítani, hiszen a katalógusban szereplő adománygyűjtő termékek teljes hasznát, illetve minden eladott terméke után 1 Ft-ot a mellrák elleni küzdelemre és a kapcsolati erőszak elleni harcra fordít. Az Avon adománygyűjtő termékeiről a ezen a linken tájékozódhatsz.

Ilyen tünetekkel jelentkezhet a mellrák - Olvass tovább!

Az egészségtudatosság alapfeltétele, hogy az ember odafigyeljen a testével kapcsolatos változásokra, amelyek lehetnek láthatók vagy érezhetők, és érinthetik a működést is. Időben elcsípve a legtöbb betegség jobb eséllyel gyógyítható, kezelhető, ezért is olyan lényeges teendő az önellenőrzés.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük