Felgyorsítja a lelassult bélműködést, fokozza a kalcium beépülését: 7 prebiotikumforrás, amit napi szinten kéne enni
Egy nemrég publikált kutatásból kiderült, hogy melyek azok az élelmiszerek, amikben a legtöbb természetes prebiotikum található meg.
A probiotikumok köztudottan rendbe teszik a bélflóra egészségét, ám azt már kevesebben tudják, hogy a prebiotikumok is áldásos hatást gyakorolnak az emésztőrendszerre és ezzel együtt az egész szervezetre.
Bizonyos élelmiszerek szinte dúskálnak ebben a fontos, cukormolekulákat tartalmazó élelmiszer-összetevőben, mely emésztetlenül halad végig, és megteremti a mikrobák számára a tökéletes körülményeket ahhoz, hogy táplálkozni tudjanak.
Természetes prebiotikumok
A prebiotikumok tulajdonságából következik, és szakértők egyöntetű véleménye is azt tükrözi, hogy a probiotikumok mellett rájuk is szüksége van a szervezetnek. Emellett elősegítik a kalcium beépülését a csontokba, kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, és gátolják a székrekedést is emésztést könnyítő hatásuk miatt. Olyan betegségek előzhetőek meg a segítségükkel, mint az irritábilisbél-szindróma, a vastagbélrák, és elhízásellenes tulajdonságuk is ismert.
Nemrég a San José State University kutatói összegyűjtötték, melyek a legfontosabb prebiotikus élelmiszerek. Több mint 8 ezer élelmiszert vettek górcső alá a tanulmány során, és ezekben találták a legtöbbet, grammonként 74-243 milligrammot.
- A pitypang zöldje.
- Csicsóka.
- Fokhagyma.
- Póréhagyma.
- Vöröshagyma.
A szakértőket nem lepte meg a felfedezés, mert korábbi tanulmányok is azt mutatták, hogy a felsorolt zöldségek bővelkednek prebiotikumokban. Ami azonban számukra is újdonság volt, hogy milyen magas koncentrációban tartalmazzák ezt az élelmiszer-összetevőt. Az ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) szervezet ajánlása szerint naponta 5 grammot kellene belőlük bevinni, és például, ha valaki egy kisebb vöröshagyma felét elfogyasztja, azzal már biztosítani tudja ezt a mennyiséget.
Emellett relatíve magas prebiotikumtartalommal bíró élelmiszer a tehénborsó vagy homoki bab és a spárga is, melyekben 50-60 milligramm található, méghozzá grammonként. Nagyon fontos megfelelő mennyiségben fogyasztani prebiotikus ételeket, mert ténylegesen javíthatják a bél mikrobiomját, támogatják az emésztést és az egészségmegőrzést.
Olvass tovább: 10 prebiotikus étel, ami rendbe teszi a bélrendszert
A nem megfelelő baktériumflóra is okozhat panaszokat: a prebiotikumok a probiotikumok táplálékaiként szolgálnak.
10 prebiotikus étel, ami rendbe teszi a bélrendszert: nélkülük hiába szedsz probiotikumot
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)