Felgyorsítja a lelassult bélműködést, fokozza a kalcium beépülését: 7 prebiotikumforrás, amit napi szinten kéne enni

Egy nemrég publikált kutatásból kiderült, hogy melyek azok az élelmiszerek, amikben a legtöbb természetes prebiotikum található meg.

Természetes prebiotikumok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A probiotikumok köztudottan rendbe teszik a bélflóra egészségét, ám azt már kevesebben tudják, hogy a prebiotikumok is áldásos hatást gyakorolnak az emésztőrendszerre és ezzel együtt az egész szervezetre. 

Bizonyos élelmiszerek szinte dúskálnak ebben a fontos, cukormolekulákat tartalmazó élelmiszer-összetevőben, mely emésztetlenül halad végig, és megteremti a mikrobák számára a tökéletes körülményeket ahhoz, hogy táplálkozni tudjanak.

Természetes prebiotikumok

A prebiotikumok tulajdonságából következik, és szakértők egyöntetű véleménye is azt tükrözi, hogy a probiotikumok mellett rájuk is szüksége van a szervezetnek. Emellett elősegítik a kalcium beépülését a csontokba, kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, és gátolják a székrekedést is emésztést könnyítő hatásuk miatt. Olyan betegségek előzhetőek meg a segítségükkel, mint az irritábilisbél-szindróma, a vastagbélrák, és elhízásellenes tulajdonságuk is ismert.

GettyImages-1286279554

Nemrég a San José State University kutatói összegyűjtötték, melyek a legfontosabb prebiotikus élelmiszerek. Több mint 8 ezer élelmiszert vettek górcső alá a tanulmány során, és ezekben találták a legtöbbet, grammonként 74-243 milligrammot.

  • A pitypang zöldje.
  • Csicsóka.
  • Fokhagyma.
  • Póréhagyma.
  • Vöröshagyma.

A szakértőket nem lepte meg a felfedezés, mert korábbi tanulmányok is azt mutatták, hogy a felsorolt zöldségek bővelkednek prebiotikumokban. Ami azonban számukra is újdonság volt, hogy milyen magas koncentrációban tartalmazzák ezt az élelmiszer-összetevőt. Az ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) szervezet ajánlása szerint naponta 5 grammot kellene belőlük bevinni, és például, ha valaki egy kisebb vöröshagyma felét elfogyasztja, azzal már biztosítani tudja ezt a mennyiséget. 

GettyImages-647335357

Emellett relatíve magas prebiotikumtartalommal bíró élelmiszer a tehénborsó vagy homoki bab és a spárga is, melyekben 50-60 milligramm található, méghozzá grammonként. Nagyon fontos megfelelő mennyiségben fogyasztani prebiotikus ételeket, mert ténylegesen javíthatják a bél mikrobiomját, támogatják az emésztést és az egészségmegőrzést. 

Olvass tovább: 10 prebiotikus étel, ami rendbe teszi a bélrendszert

A nem megfelelő baktériumflóra is okozhat panaszokat: a prebiotikumok a probiotikumok táplálékaiként szolgálnak.

10 prebiotikus étel, ami rendbe teszi a bélrendszert: nélkülük hiába szedsz probiotikumot

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük