Fájó gyomor és ödémás torok mutatja a fehérjeallergiát: 9 tünet, amire érdemes gyanakodni

A kagyló elfogyasztása után akár órák is eltelhetnek, mire jelentkeznek a tünetek.

kagyló allergia nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kagylóallergiát, nevével ellentétben nem csak ez az egy tengeri herkenytű válthatja ki, hanem szinte bármelyik. A fehérjeallergia egy fajtájáról van szó, melynek fő tünetei lehetnek a hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, légszomj, köhögés, mellkasi fájdalom, valamint az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata.

Ezek a tünetek a tengeri herkentyűk elfogyasztása után néhány percen belül megjelenhetnek, de némely panasz csak később, esetleg órák múlva is jelentkezhet. Arról, hogy mit tegyünk ilyen esetben, dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

A legtöbben a rákfélékre allergiások

A tenger gyümölcsei közé tartoznak a rákfélék - garnélarák, rák, homár - és a puhatestűek - kagyló, osztriga, fésűkagyló, tintahal, polip - néhány embernél csak az egyik csoportba tartozók okoznak allergiás tüneteket, másoknál egyaránt panaszokat okoz, ha rákot vagy épp kagylót vagy tintahalat fogyasztanak.

A legtöbb kagylóallergiás számára inkább a rákfélék fogyasztása szokott panaszokat okozni. Habár az ételallergiák többsége gyermekkorban alakul ki, a kagylóallergiára inkább jellemző, hogy az első tünetei felnőttkorban jelentkeznek.

Milyen tünetekről ismerhető fel?

Kagylóallergia esetén a test immunrendszere reagál a halakban levő - egyébként ártalmatlan, a nem allergiásoknál panaszt nem okozó - fehérjékre. Ez váltja ki az allergiás reakciót, melynek tünetei a következők lehetnek:

 • emésztési zavar,
 • hányinger, hányás,
 • gyomorfájdalom,
 • hasmenés,
 • légszomj,
 • köhögés,
 • rekedt hang,
 • viszkető kiütés vagy csalánkiütés,
 • duzzanat, ödéma a szájban vagy a torokban.

A kagylóallergia tünetei egyénenként és reakciótól függően változhatnak. Időnként a reakció nagyon enyhe, és rövid ideig is jelentkezhet, máskor pedig súlyosabb és hosszabb is lehet. A mielőbbi diagnózis azért is nagyon fontos, mert a kezdetben még enyhe allergiás tünetek idővel romlanak, vagyis egyre súlyosabb reakció fog jelentkezni, ha az allergiás az allergént fogyasztja.

A legsúlyosabb allergiás reakció

A kagylóallergia egy nagyon súlyos allergiás reakciót, anafilaxiás sokkot is kiválthat, amely az egész szervezetet érintő életveszélyes reakció. Ez percekkel vagy akár másodpercekkel a kagyló elfogyasztása után is jelentkezhet. A beteg állapota nagyon gyorsan romolhat, és azonnali kezelés nélkül végzetes kimenetelű lehet.

Az anafilaxia jelei

 • Légzési nehézség,
 • a torok duzzanata,
 • zihálás,
 • köhögés,
 • hányinger vagy hányás,
 • gyomorfájdalom,
 • sápadtság, verejtékezés,
 • szédülés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Ha a kivizsgálás során igazolódik az allergia, akkor a betegnek felírjuk az önbelövős adrenalininjekciót, epinefrint. Ezt abban az esetben kell alkalmaznia, ha tévedésből mégis fogyaszt az allergiás tüneteit okozó élelmiszerből - mondta dr. Moric Krisztina.

Az epinefrin beadása az allergiás reakció korai szakaszában segíthet megelőzni annak súlyosbodását és potenciálisan halálos kimenetelét. Használatával tehát megelőzhető az életveszélyes állapot, ám a beadását követően is elengedhetetlen a sürgősségi ellátás igénybevétele. Gyakran ugyanis a súlyos tünetek két fázisban jelentkeznek, a második pedig akár néhány órával később is bekövetkezhet. 

Nem feltétlenül kell a tenger gyümölcseit száműzni

Habár a kagylóallergia egy életen át megmarad, és a kezelésére egyedül a szigorú diéta szolgál, ez mégsem jelenti azt, hogy az illetőnek teljes mértékben le kell mondani a tengeri herkentyűk fogyasztásáról. 

- Ha valaki a rákfélékre allergiás, allergiavizsgálattal tisztázni kell, hogy a puhatestűek fogyasztása is okozhat-e nála problémát. Azt is meg kell nézni, hogy halakat fogyaszthat-e - az esetek többségében igen. Poratka-allergiások figyelmét fel kell hívni arra, hogy - mivel ez az ízeltlábú a rákokkal közeli rokonságot mutat - így előfordulhat olyan eset, hogy a poratka-allergiás betegnél egy ráksaláta elfogyasztása is allergiás reakciót okoz. Ilyen komplex esetben érdemes az összefüggéseket multiplex allergiateszttel vizsgálni, így egy vérvizsgálatból sok információhoz juthatunk - mondta a szakorvos.

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény: sokan nem tudják, hogy allergizálnak

Bár a szobanövények a lakás díszei, sajnos meg is keseríthetik az ember életét, akár észrevétlenül is. Egyes fajták ugyanis kellemetlen allergiát okozhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük