Puffadás, hasmenés, fáradtság
Minden második ember nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megemészteni a tejcukrot.
A laktóz- vagy más szóval tejcukor-érzékenység a tejcukorbontó enzim csökkent működésének vagy hiányának a következménye, így a tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettőscukor nem képes közvetlenül felszívódni.
Tejcukor-érzékenység esetén az addig panaszt nem okozó tej, vagy egy bizonyos mennyiségű laktóz-tartalmú táplálék elfogyasztása után fél-két órával jelentkeznek a tünetek. Leginkább súlyos gyomorrontásra utalnak, így a legtöbb beteg csak sokadik alkalommal ismeri fel, hogy a tejjel lehet a probléma.
Tünetei
Ha valaki laktóz-intoleráns, akkor az érzékenység mértékétől függően tejes étel fogyasztása után fél-egy órával hányás, haspuffadás, görcsös hasi fájdalom, hangos bélhangok, émelygés, rossz közérzet - mely gyakran a levertséghez, fáradtsághoz hasonló -, híg, vizes hasmenés jelentkezhet, mely tünetek 24-48 óra múltán szűnnek meg.
Bár jellemző tünetek kísérik, mégis nehéz felismerni, mert majdnem minden bélbetegségnek hasonlóak a tünetei. Ha többször tapasztalod a fenti tüneteket, akkor módszeresen kell eljárni, és következetesen kiiktatni a szóba jöhető ételeket. Ha a tejet és tejcukrot tartalmazó ételek elhagyása után nem jelentkeznek a tünetek, akkor tejérzékeny vagy tejcukor-érzékeny lehetsz. A kettő nem ugyanaz, de gyakran összekeverik. Alapos orvosi vizsgálat derítheti ki, hogy melyikkel küzdesz.
Kezelés
Tejtermékek, főleg savanyú tejkészítmények nem okoznak ilyen panaszokat. Ilyen esetekben elegendő a tejcukorbevitelt csökkenteni, vagyis a tejet megvonni az étrendből, de a tejtermékek - például sajt, joghurt, kefir - a tűrőképességnek megfelelően továbbra is fogyaszthatóak.
Vannak olyan betegek, akiknél a legkisebb mennyiségű laktóz is kiváltja a tüneteket, ezért ajánlatos gondosan tanulmányozni a megvásárolandó élelmiszerek összetételét feltüntető feliratot. Rejtett formában laktózt tartalmazhatnak például húskészítmények, konzervek, péksütemények, jégkrémek, édességek. A boltok polcai tele vannak laktózmentes termékekkel, válassz ezek közül.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Már kapható laktázt tartalmazó rágótabletta, illetve kapszula is. Tejtartalmú ételek elfogyasztása előtt kell belőlük az ételben található laktóz mennyiségétől függően bevenni vagy elrágni egyet-kettőt. Ha evés előtt veszed be az enzimtablettát, előbb ér a vékonybélbe, és a tejcukrot szőlőcukorrá tudja alakítani, mielőtt az a vastagbélbe érne, így a kellemetlen tünetek nem alakulnak ki.
A leghatékonyabb megoldás, ha kitapasztalod, hogy mennyi az a laktózmennyiség, aminél még nem jelentkeznek a panaszok, és igyekszel nem túllépni azt az adagot. Ha ez már minimális mennyiségnél is jelentkezik, akkor a teljes elhagyással, vagy enzimes gyógyszeres kezeléssel kezelhető.
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- tünetek és betegségek
Hasi görcsök, puffadás, székrekedés
- táplálkozás
- fertőzés
A szalmonellafertőzés vészjelző tünetei
- táplálkozás
- fertőzés