Puffadás, hasmenés, fáradtság

A tejcukor-érzékenység tünetei

Minden második ember nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megemészteni a tejcukrot.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A laktóz- vagy más szóval tejcukor-érzékenység a tejcukorbontó enzim csökkent működésének vagy hiányának a következménye, így a tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettőscukor nem képes közvetlenül felszívódni.

Tejcukor-érzékenység esetén az addig panaszt nem okozó tej, vagy egy bizonyos mennyiségű laktóz-tartalmú táplálék elfogyasztása után fél-két órával jelentkeznek a tünetek. Leginkább súlyos gyomorrontásra utalnak, így a legtöbb beteg csak sokadik alkalommal ismeri fel, hogy a tejjel lehet a probléma.

Tünetei

Ha valaki laktóz-intoleráns, akkor az érzékenység mértékétől függően tejes étel fogyasztása után fél-egy órával hányás, haspuffadás, görcsös hasi fájdalom, hangos bélhangok, émelygés, rossz közérzet - mely gyakran a levertséghez, fáradtsághoz hasonló -, híg, vizes hasmenés jelentkezhet, mely tünetek 24-48 óra múltán szűnnek meg.

Bár jellemző tünetek kísérik, mégis nehéz felismerni, mert majdnem minden bélbetegségnek hasonlóak a tünetei. Ha többször tapasztalod a fenti tüneteket, akkor módszeresen kell eljárni, és következetesen kiiktatni a szóba jöhető ételeket. Ha a tejet és tejcukrot tartalmazó ételek elhagyása után nem jelentkeznek a tünetek, akkor tejérzékeny vagy tejcukor-érzékeny lehetsz. A kettő nem ugyanaz, de gyakran összekeverik. Alapos orvosi vizsgálat derítheti ki, hogy melyikkel küzdesz.

Kezelés

Tejtermékek, főleg savanyú tejkészítmények nem okoznak ilyen panaszokat. Ilyen esetekben elegendő a tejcukorbevitelt csökkenteni, vagyis a tejet megvonni az étrendből, de a tejtermékek - például sajt, joghurt, kefir - a tűrőképességnek megfelelően továbbra is fogyaszthatóak.

Vannak olyan betegek, akiknél a legkisebb mennyiségű laktóz is kiváltja a tüneteket, ezért ajánlatos gondosan tanulmányozni a megvásárolandó élelmiszerek összetételét feltüntető feliratot. Rejtett formában laktózt tartalmazhatnak például húskészítmények, konzervek, péksütemények, jégkrémek, édességek. A boltok polcai tele vannak laktózmentes termékekkel, válassz ezek közül.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Már kapható laktázt tartalmazó rágótabletta, illetve kapszula is. Tejtartalmú ételek elfogyasztása előtt kell belőlük az ételben található laktóz mennyiségétől függően bevenni vagy elrágni egyet-kettőt. Ha evés előtt veszed be az enzimtablettát, előbb ér a vékonybélbe, és a tejcukrot szőlőcukorrá tudja alakítani, mielőtt az a vastagbélbe érne, így a kellemetlen tünetek nem alakulnak ki.

A leghatékonyabb megoldás, ha kitapasztalod, hogy mennyi az a laktózmennyiség, aminél még nem jelentkeznek a panaszok, és igyekszel nem túllépni azt az adagot. Ha ez már minimális mennyiségnél is jelentkezik, akkor a teljes elhagyással, vagy enzimes gyógyszeres kezeléssel kezelhető.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük