Puffadás, hasmenés, fáradtság
A tejcukor-érzékenység tünetei
Minden második ember nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megemészteni a tejcukrot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A laktóz- vagy más szóval tejcukor-érzékenység a tejcukorbontó enzim csökkent működésének vagy hiányának a következménye, így a tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettőscukor nem képes közvetlenül felszívódni.

Tejcukor-érzékenység esetén az addig panaszt nem okozó tej, vagy egy bizonyos mennyiségű laktóz-tartalmú táplálék elfogyasztása után fél-két órával jelentkeznek a tünetek. Leginkább súlyos gyomorrontásra utalnak, így a legtöbb beteg csak sokadik alkalommal ismeri fel, hogy a tejjel lehet a probléma.

Tünetei

Ha valaki laktóz-intoleráns, akkor az érzékenység mértékétől függően tejes étel fogyasztása után fél-egy órával hányás, haspuffadás, görcsös hasi fájdalom, hangos bélhangok, émelygés, rossz közérzet - mely gyakran a levertséghez, fáradtsághoz hasonló -, híg, vizes hasmenés jelentkezhet, mely tünetek 24-48 óra múltán szűnnek meg.

Bár jellemző tünetek kísérik, mégis nehéz felismerni, mert majdnem minden bélbetegségnek hasonlóak a tünetei. Ha többször tapasztalod a fenti tüneteket, akkor módszeresen kell eljárni, és következetesen kiiktatni a szóba jöhető ételeket. Ha a tejet és tejcukrot tartalmazó ételek elhagyása után nem jelentkeznek a tünetek, akkor tejérzékeny vagy tejcukor-érzékeny lehetsz. A kettő nem ugyanaz, de gyakran összekeverik. Alapos orvosi vizsgálat derítheti ki, hogy melyikkel küzdesz.

Kezelés

Tejtermékek, főleg savanyú tejkészítmények nem okoznak ilyen panaszokat. Ilyen esetekben elegendő a tejcukorbevitelt csökkenteni, vagyis a tejet megvonni az étrendből, de a tejtermékek - például sajt, joghurt, kefir - a tűrőképességnek megfelelően továbbra is fogyaszthatóak.

Vannak olyan betegek, akiknél a legkisebb mennyiségű laktóz is kiváltja a tüneteket, ezért ajánlatos gondosan tanulmányozni a megvásárolandó élelmiszerek összetételét feltüntető feliratot. Rejtett formában laktózt tartalmazhatnak például húskészítmények, konzervek, péksütemények, jégkrémek, édességek. A boltok polcai tele vannak laktózmentes termékekkel, válassz ezek közül.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Már kapható laktázt tartalmazó rágótabletta, illetve kapszula is. Tejtartalmú ételek elfogyasztása előtt kell belőlük az ételben található laktóz mennyiségétől függően bevenni vagy elrágni egyet-kettőt. Ha evés előtt veszed be az enzimtablettát, előbb ér a vékonybélbe, és a tejcukrot szőlőcukorrá tudja alakítani, mielőtt az a vastagbélbe érne, így a kellemetlen tünetek nem alakulnak ki.

A leghatékonyabb megoldás, ha kitapasztalod, hogy mennyi az a laktózmennyiség, aminél még nem jelentkeznek a panaszok, és igyekszel nem túllépni azt az adagot. Ha ez már minimális mennyiségnél is jelentkezik, akkor a teljes elhagyással, vagy enzimes gyógyszeres kezeléssel kezelhető.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük