Puffadás, hasmenés, fáradtság
Minden második ember nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megemészteni a tejcukrot.
A laktóz- vagy más szóval tejcukor-érzékenység a tejcukorbontó enzim csökkent működésének vagy hiányának a következménye, így a tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettőscukor nem képes közvetlenül felszívódni.
Tejcukor-érzékenység esetén az addig panaszt nem okozó tej, vagy egy bizonyos mennyiségű laktóz-tartalmú táplálék elfogyasztása után fél-két órával jelentkeznek a tünetek. Leginkább súlyos gyomorrontásra utalnak, így a legtöbb beteg csak sokadik alkalommal ismeri fel, hogy a tejjel lehet a probléma.
Tünetei
Ha valaki laktóz-intoleráns, akkor az érzékenység mértékétől függően tejes étel fogyasztása után fél-egy órával hányás, haspuffadás, görcsös hasi fájdalom, hangos bélhangok, émelygés, rossz közérzet - mely gyakran a levertséghez, fáradtsághoz hasonló -, híg, vizes hasmenés jelentkezhet, mely tünetek 24-48 óra múltán szűnnek meg.
Bár jellemző tünetek kísérik, mégis nehéz felismerni, mert majdnem minden bélbetegségnek hasonlóak a tünetei. Ha többször tapasztalod a fenti tüneteket, akkor módszeresen kell eljárni, és következetesen kiiktatni a szóba jöhető ételeket. Ha a tejet és tejcukrot tartalmazó ételek elhagyása után nem jelentkeznek a tünetek, akkor tejérzékeny vagy tejcukor-érzékeny lehetsz. A kettő nem ugyanaz, de gyakran összekeverik. Alapos orvosi vizsgálat derítheti ki, hogy melyikkel küzdesz.
Kezelés
Tejtermékek, főleg savanyú tejkészítmények nem okoznak ilyen panaszokat. Ilyen esetekben elegendő a tejcukorbevitelt csökkenteni, vagyis a tejet megvonni az étrendből, de a tejtermékek - például sajt, joghurt, kefir - a tűrőképességnek megfelelően továbbra is fogyaszthatóak.
Vannak olyan betegek, akiknél a legkisebb mennyiségű laktóz is kiváltja a tüneteket, ezért ajánlatos gondosan tanulmányozni a megvásárolandó élelmiszerek összetételét feltüntető feliratot. Rejtett formában laktózt tartalmazhatnak például húskészítmények, konzervek, péksütemények, jégkrémek, édességek. A boltok polcai tele vannak laktózmentes termékekkel, válassz ezek közül.
![](https://kep.index.hu/1/0/5732/57327/573278/57327809_07309cacaf807221b8f555abed88fed7_wm.jpg)
Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!
Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.
A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=bOtFNli_4PcO5g8g7uE3UWYlj7zZX6dwSzrwTCOtimr.97/stparam=smdljpsrsq/fastid=mwbrtkhdnmxayhgxjkqktbuneelt/nc=0)
Promóció
Már kapható laktázt tartalmazó rágótabletta, illetve kapszula is. Tejtartalmú ételek elfogyasztása előtt kell belőlük az ételben található laktóz mennyiségétől függően bevenni vagy elrágni egyet-kettőt. Ha evés előtt veszed be az enzimtablettát, előbb ér a vékonybélbe, és a tejcukrot szőlőcukorrá tudja alakítani, mielőtt az a vastagbélbe érne, így a kellemetlen tünetek nem alakulnak ki.
A leghatékonyabb megoldás, ha kitapasztalod, hogy mennyi az a laktózmennyiség, aminél még nem jelentkeznek a panaszok, és igyekszel nem túllépni azt az adagot. Ha ez már minimális mennyiségnél is jelentkezik, akkor a teljes elhagyással, vagy enzimes gyógyszeres kezeléssel kezelhető.
OLVASD EL EZT IS!
![csipkes felso nagy](http://kep.index.hu/1/0/1370/13709/137090/13709086_690830_4b0a6293adbaa34e8f7acc7b77312138_wm.jpg)
- gyógynövény
- tünetek és betegségek
Hasi görcsök, puffadás, székrekedés
![doktorno arc](http://kep.index.hu/1/0/1378/13780/137808/13780824_705536_f73e1f23a0399c053922abee4fc77c2e_wm.jpg)
- táplálkozás
- fertőzés
A szalmonellafertőzés vészjelző tünetei
![has kezek](http://kep.index.hu/1/0/1377/13773/137733/13773398_703898_98c1881d9ea12087528aa8bb6ad4c80d_wm.jpg)
- táplálkozás
- fertőzés