Gátolja a hasi zsírraktározást, segít tovább élni: ez a kevéssé ismert aminosav nagyon jót tesz a testnek
Sokan láthatták már bizonyos élelmiszerek összetevői között ezt az aminosavat, ami meglepően jó hatást gyakorol a szervezetre.
Az élelmiszerekben lévő anyagok hatásait folyamatosan vizsgálják különböző kutatásokban. Nemrég egy bizonyos aminosavról derült ki, hogy egészségesebb, mint azt sokan gondolták volna.
Ez nem más, mint a taurin, mely fontos szerepet játszik az inzulinérzékenység javításában - aminek köszönhetően gátolja a vércukor-ingadozást -, az elhízás megelőzésében, és még érvédő hatását is kimutatták.
A taurin hatása
Megfigyelték, hogy akik az úgynevezett Okinawa-diétát követik, mely leginkább Japánban terjedt el, azok ritkábban betegszenek meg, és sokáig élnek. Ez az antioxidánsokban bővelkedő étrend még egy kulcsfontosságú aminosavban is gazdag, mely az előbb említett taurin.
Bőségesen megtalálható az emberi szervezetben is, főleg az idegekben és a szívizomban, ám hiánya olyan betegségek kockázatát növeli meg, mint a szívelégtelenség, a cukorbetegség vagy a rák. Érdemes megismerkedni a jótékony hatásaival!
Segít tovább élni
A japánok várható élettartama nem véletlenül tartozik a világ legmagasabbjai közé, itt él a legtöbb százéves vagy annál is idősebb ember. A LifeExtension szerint a taurin és a hosszú élettartam között olyan erős kapcsolat húzódik, ami kulcsfontosságú szereppel ruházza fel az élettartam növelésében. Egy 2023-ban publikált állattanulmányban szintén az anyag öregedést gátló hatását vették észre, 12%-kal növelte a várható élettartamot.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Támogatja a szív-érrendszer egészségét, fenntartja az elektrolit-egyensúlyt, erősíti az immunrendszert, a kutatók egyenesen "csodamolekulaként" hivatkoznak rá. Erősíti a szívizomsejteket, és védi őket a károsodástól, miközben csökkenti az érelmeszesedést, így növelve az ember egészséges életéveit.
Akadályozza a has körüli zsírraktározást
Elhízást és zsírraktározást gátló tulajdonságát is felfedezték. Kutatások szerint napi 3 gramm taurin 7 héten keresztül képes csökkenti a testsúlyt túlsúlyos vagy elhízott emberek körében, még a "káros" koleszterinszintjük is alacsonyabb lett, a derékkörfogatuk pedig kisebb. Külön érdekesség, hogy maga az elhízás okozhatja a plazmataurinszint csökkenését, mely ördögi kör épp hogy tovább fokozza az elhízás mértékét, ám pótlásával megelőzhető, illetve visszafordítható a folyamat.
Védi a májat
Egyre több bizonyíték szolgál arra is, hogy a nem-alkoholos zsírmáj kialakulása ellen is beválik. Ez akkor fordul elő, ha túl sok zsír halmozódik fel a májban, a taurin azonban szerencsére javítja ennek a méregtelenítő szervnek a működését. Védi a májsejteket, és csökkenti az oxidatív stressz okozta májkárosodás súlyosságát.
Érdekes módon ez a legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav, mégis nagyon keveset hallani róla, esetleg energiaitalok dobozán tüntetik fel. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy abból kellene sokat inni, hiszen olyan egészséges élelmiszerek a forrásai, mint a tejtermékek, a kagylók, a pulyka és a csirke vörös húsa, de akár táplálékkiegészítő formájában is bevihető.
Olvass tovább: ez a betiltott adalékanyag még most is rengeteg élelmiszerben ott van
Az egyik adalékanyagot nem biztonságosnak ítélték a szakértők, de még pár évig biztos, hogy akadnak olyan élelmiszerek, amik tartalmazzák.
Ez a betiltott adalékanyag még most is rengeteg élelmiszerben ott van: az EU nem ítélte biztonságosnak
Az egyik adalékanyagot nem biztonságosnak ítélték a szakértők, de még pár évig biztos, hogy akadnak olyan élelmiszerek, amik tartalmazzák.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)