9 veszélyes táplálék, ami kínzó fejfájást okoz
Ismerd meg a fejfájás hátterében álló leggyanúsabb élelmiszereket, és nagy ívben kerüld el őket, ha gyakoriak a tünetek.
A fejfájás egyike a leggyakoribb panaszoknak, melyekkel az emberek orvoshoz fordulnak. A hazai népesség nagy részét érinti: egy év alatt a lakosság 80%-a szenved valamilyen fejfájástól. Kialakulásának hátterében többféle ok állhat. Ezek lehetnek örökletesek, hormonálisak, de egyéb hatások következtében is kialakulhat a kellemetlen tünet - okozója lehet például a stressz, a szem megerőltetése, az alvási szokások megváltozása, az étkezések kihagyása vagy épp a folyadékhiány.
Mindemellett feltételezhetően vannak olyan élelmiszerkomponensek is, melyek az emberek egy részénél előidézhetnek fejfájást. Így, ha több figyelmet fordítasz arra, hogy mit eszel, csökkentheted a probléma kialakulásának kockázatát.
A fejfájás nem kizárólag a modern idők betegsége, már évezredekkel ezelőtt is ismerték. Egyes ókori leletek tanúsága szerint a fejfájás okát a fejbe zárt gonosz szellemek hatásának tulajdonították, és - hogy a démonoktól megszabadítsák - koponyalékeléssel igyekeztek segíteni a szenvedőn.
Provokáló finomságok
A fejfájást és a migrént szakértők összefüggésbe hozták bizonyos természetes élelmiszeralkotókkal, így például az aminokkal. Ezek a nitrogéntartalmú anyagok növényekben, állatokban általánosan előfordulnak, és több közülük az élelmiszerek jellegzetes ízének, aromájának kialakításához is hozzájárul.
A migrénben szenvedők és a gyakori fejfájással küzdők egy részének szervezete nem tudja elég gyorsan feldolgozni ezeket az aminokat, melyek sokáig a testben maradva fejfájást idézhetnek elő.
Az aminok csoportjai
- Feniletilamin: csokoládéban.
- Tiramin: sajtokban és vörösborban.
- Hisztamin: savanyú káposztában, pácolt ételekben, sajtokban.
A fejfájás kialakulása kapcsán gyanúba keveredett élelmiszerek listája hosszú, melyen többnyire a már említett aminokat vagy alkoholt, koffeint, egyes adalékanyagokat - például tartósítószert - tartalmazó ételféleségek szerepelnek. Ha gyakran küzdesz fejfájással, egy időre iktasd ki őket az étrendedből, és figyeld meg, hogy csökkennek-e a tünetek.
Veszélyes táplálékok
- Sajtok.
- Csokoládé.
- Kávé, kóla.
- Zsíros ételek.
- Alkoholos italok - elsősorban a vörösbor.
- Tartósított ételek - savanyúságok, befőttek, pácolt vagy füstölt húsféleségek.
Mit tehetsz még?
Figyelj a vércukrodra!
A határidős feladatok diktálta feszített munkatempó közepette is fontos a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés. Ha a vércukorszinted 2,2 mmol/l alá csökken egy étkezés halasztása vagy kimaradása esetén, könnyen kialakulhat úgynevezett hipoglikémiás fejfájás.
Folyékony fájdalomcsillapító?
Különösen a nyári időszakban fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, főleg akkor, ha többet mozogsz. Kevesen tudják, de a folyadékhiány fejfájást is kiválthat. Ilyen esetben jótékony hatású, és rövid időn belül a fájdalom enyhülését hozhatja a víz minél előbbi pótlása. Jó, ha mindig van a kezed ügyében egy palack víz vagy más energiamentes folyadék - például tea. Váljon szokásoddá, hogy étkezési időben, testmozgás előtt, alatt és után is pótlod a folyadékot.
Ugyanakkor az alkoholtartalmú italok a szervezet bizonyos fokú kiszáradását okozzák, ezért a folyadékpótlás szempontjából nem mérvadóak. A másnaposság legfőbb oka is a dehidratáció, ami gyakran párosul fejfájással.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Egymást erősítő hatások
A fejfájást kiváltó tényezők között gyakori a stressz, a fáradtság, a rendszertelen alvás és étkezés, a hormonális változás, az időjárás, illetve a már említett ételek, italok.
A fejfájást általában nem csupán egy tényező befolyásolja, hanem a kockázati faktorok komplex kombinációja. A fájdalom megjelenése szempontjából veszélyes hatású élelmiszereket tehát nem feltétlenül kell örökre száműznöd az étrendből, de arra figyelj, hogy egy-egy stresszes, kimerítő nap során mi kerül a tányérodra.
A menstruáció kapcsán kialakuló hormonális ingadozás már önmagában elég lehet a fejfájás kiváltásához, ha viszont mindemellett olyan más provokáló körülmények is egyidejűleg jelen vannak, mint az étkezés kimaradása, bizonyos ételek, italok fogyasztása, akkor a fájdalom nagyobb valószínűséggel jelenhet meg, és hosszabb ideig tart.
- fejfájás
- táplálkozás
- ital
- élelmiszer
- fejfájás elleni gyógymódok
- folyadékhiány
- a fejfájás okai
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- daganat
- fejfájás
3 súlyos betegség, amit a fejfájás jelez
- fejfájás
- természetes
Állandóan kínzó fejfájás gyötör?
- cukorbetegség
- uborka