Segíthet a derékfájáson vagy lúdtalpon a talpbetét? - A szakember válaszol

A szakember válaszol arra, min segít, és min nem tud változtatni a talpbetét.

GettyImages-1307928218
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha talpbetétre van szükség, akkor az ma már számos helyről beszerezhető: gyógyszertárakban, gyógyászatisegédeszköz-boltokban, sőt akár drogériákban is találhatunk különféle változatokat.

Vannak köztük olyanok, amelyek hétköznapi viseletre készültek, és olyanok is, amelyeket kifejezetten sportoláshoz fejlesztettek ki. De honnan tudhatjuk, hogy melyik típus a legjobb a számunkra? Az alábbiakban többek között erre a kérdésre is választ ad Szabó Réka, a Sherlock Rehab gyógytornásza.

Megoldást jelent a panaszokra a talpbetét?

A talpbetét használata főleg akkor indokolt, ha a fájdalom a láb strukturális elváltozása miatt jelentkezik. Ilyen például az úgynevezett boltozatos láb, amikor a lábközép nem, vagy csak kis felületen érintkezik a talajjal, ezért túlterheli a lábujjak és sarok területét. De strukturális elváltozás a bütyök vagy a kalapácsujj is - ezek vagy harántboltozat-süllyedés miatt alakulnak ki, vagy öröklődő rendellenességek -, amelyek esetén szintén ajánlott a talpbetét használata.

GettyImages-942167824
Fotó: michelangeloop / Getty Images Hungary

A lúdtalp, azaz a hosszanti boltozat süllyedése is elég gyakori probléma. A kezelés függ az életkortól, az elváltozás mértékétől, valamint attól is, hogy okoz-e panaszt, vagy sem. Kutatások igazolják, hogy a felnőttkori lúdtalp általában fájdalommentes, és nem jár funkcionális következményekkel.

Mi állhat még a háttérben?

Lábfájdalom természetesen nem csak a fenti elváltozások miatt alakulhat ki. Gyakran egy korábbi boka- vagy térdsérülés áll a háttérben, de akár műtét - például császármetszés, vakbélműtét - következménye is lehet, amely a kötőszöveti sérülés miatt évekkel később is panaszokat okozhat. Emellett érdemes tudni, hogy még belső szervi problémák is előidézhetnek lábfájdalmat.

Egy alapos, a teljes testet és az alsó végtag ízületeit is érintő vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, van-e olyan funkcionális eltérés, amely fájdalomhoz vezet. Önmagában az, hogy talpbetétet hord valaki, nem elegendő a panasz megszüntetéséhez.

Segít a derékfájáson?

A derékfájás sok esetben nincs összefüggésben a gerinc degeneratív elváltozásaival, az ok felderítése mindig összetett vizsgálatot igényel. Önmagában tehát a talpbetét segítségével nem tudjuk sem megszüntetni, sem megelőzni a derékfájást.

A hosszú távú hatás

A talpbetét egy passzív eszköz, amelynek alkalmazása során nem változik jelentős mértékben az alsó végtagi izmok aktivitása, tehát valódi korrekciós hatást nem érhetünk el velük. Ezt igazolja az a kutatás is, amelynek során a szakemberek 80 személynél vizsgálták a talpbetétek és a torna hatását: arra voltak kíváncsiak, hogyan változik a fájdalom, valamint a lábboltozat helyzete.

A kísérleti alanyoknak lapos volt a lábboltozatuk, és legalább három hónapja fájt a lábuk. A jelentkezőket négy csoportra osztották, a csapatok különböző kezeléseken vettek részt: voltak, akik otthoni feladatokat kaptak, voltak, akik talpbetétet viseltek, vagy gyógytornász által vezetett tornán vettek részt, és voltak, akiknél ez utóbbi két lehetőséget kombinálták. A felmérés eredményeit 4 és 12 hónap után elemezték ki a szakemberek. Ez alapján mind a négy csoportban jelentősen csökkent a fájdalom, azonban egyik csapatnál sem történt kiemelkedő változás a láb strukturális felépítését illetően. A kutatás eredménye alapján tehát nincs összefüggés a fájdalom és a talpboltozat felépítése és biomechanikai működése között.

A cikk az ajánló után folytatódik

A talpbetét nem alkalmas ízületi sérülések, derékfájás megelőzésére. A lúdtalp gyakran teljesen panaszmentes, funkcionális következményekkel nem jár. 

Kutatások igazolják, hogy a derékfájás ellen szinte biztosan nem jelent megoldást a talpbetét. A derékfájás és az alsó végtagi ízületek panaszai során alapos kivizsgálás szükséges ahhoz, hogy a szakemberek megállapítsák a probléma forrását, valamint a kezelési módszert.

10 jógapóz az elhúzódó derékfájás ellen

A jóga derékfájdalmak esetén is bevethető, és sokat javíthat az állapoton.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük