8 cipőfazon, amit az ortopéd orvosok betiltanának: bütykök kialakulásához, fájdalomhoz is vezethetnek

A jó cipőválasztás a láb egészségének alapfeltétele.

Egészségtelen cipőfazonok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nincs is még egy olyan ruhadarab, amelynél annyira fontos lenne a kényelem, mint a lábbeli esetében. Ha az ember jóformán egész nap talpon van, és a munkájából adódóan kénytelen egy cipőben bonyolítani ügyes-bajos dolgait, a kínok kínját állja ki, ha az itt-ott nyom, vág vagy tör.

Ugyanakkor alig van olyan nő, aki a külcsín érdekében ne áldozná fel olykor a komfortérzetet. Mégis fontos észben tartani, hogy hiába rukkol elő a divat újabb és újabb, már látványra is kényelmetlen cipőcsodákkal, egy-egy rosszul tervezett darab a láb egészségét is veszélyeztetheti, azon keresztül pedig a térd- és a csípőízületre, sőt a gerincre is negatív hatást fejthet ki.

Egészségkárosító cipőfazonok

A nem megfelelő cipő hosszasan hordva deformálhatja a láb fiziológiás görbületeit, megváltoztathatja az ízületek helyzetét és így az izmok lefutását is. Ha pedig a láb deformálódik, az a fentebb elhelyezkedő ízületekre is hatással van, sokan talán nem is gondolnák, hogy például a mindennapjaikat megnehezítő derékfájdalmuk hátterében is a láb problémája áll. Érdemes tehát megfontolni, hogy egy rohanósabb napra vagy 1-2 óránál hosszabb időtartamra milyen cipőt választ az ember. Már meglévő lábdeformitás, lúdtalp, bütyök, kalapácsujj esetében szakember véleményét is ki kell kérni, speciális lábbelire lehet szükség.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük