Cukorbetegeknek, lúdtalpasoknak is tiltólistás a flip-flop papucs: sok ember számára káros a népszerű lábbeli
Megváltoztatja a járásképet, növeli a fájdalom és a sérülések kialakulásának valószínűségét. Nem mindenkinek, és nem mindenhez jó választás a népszerű lábbeli.

flip-flop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár legkedveltebb lábbelije az olcsó, különböző vidám színekben kapható, gumiból készült flip-flop papucs, ami eleinte még csak a strandokat hódította meg, ma már viszont a mindennapok során is egyre többen választják a nagy melegben. 

Sokak szerint stílusában nem megfelelő viselet az utcára, az egészségügyi szakemberek viszont nem a kinézete miatt tartják problémásnak az ilyen mértékű elterjedését, hanem azért, mert a vizsgálatok szerint korántsem való mindenkinek, a láb épségét is veszélyeztetheti.

Nem jó mindenkinek

Napjainkban már egyre többen tudják, hogy a megfelelő lábbeli kiválasztása gyermekkorban kulcsfontosságú a mozgás, valamint a lábboltozatok fejlődése szempontjából. Az is sokak előtt ismert, hogy az emberi testben minden mindennel összefügg, ha valahol kóros működés vagy deformitás jelentkezik, az a szervezet más pontjain is elváltozásokat okozhat. Így van ez a lábbal is: első hallásra talán bagatell problémának tűnhet a lábboltozatok ellapulása, ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy a rossz mechanika idővel kínzó térd-, csípő-, sőt derékfájdalomhoz is vezethet.

A cipő vagy szandál típusa, jellemzői éppen ezért felnőttkorban is lényegesek. A népszerű flip-flop papucsokkal kapcsolatban több szakember is megfogalmazta már az aggályait, amelyeket kutatások is alátámasztanak. Ezek a surranók alapesetben nagyon könnyűek, egy vékony kis talpból és egy hasonlóan vékony lábujj közötti pántból állnak, ami már előre is vetíti a problémát, jelesül, hogy nem biztosítanak kellő alátámasztást, védelmet és stabilitást. Mindez ideig-óráig, például a strandolás során nem feltétlenül kockázatos, viszont városi környezetben, változatos terepen, hosszas gyaloglások alatt már kellemetlenségekhez vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Ruth Thomas ortopéd sebész szerint a flip-flop papucs az egészséges lábúak számára olyan, mintha mezítláb járnának, viszont azoknak, akik különböző lábdeformitásokkal, egyensúlyzavarokkal vagy érzékeléscsökkenéssel küzdenek, veszélyesen instabil opciót jelent, és kellő védelmet sem nyújt. Márpedig a felnőtt lakosság jelentős hányadát érintik ezek a zavarok, a boltozatos szerkezet hiánya vagy csökkenése, a lúdtalp mellett például a kezeletlen cukorbetegség következtében kialakuló úgynevezett diabéteszes láb sem ritka sajnos. Ilyenkor égő, bizsergő érzés, érzékelési zavarok, valamint ennek következtében bizonytalanabb járás jelentkezik.

Megváltozik a járás, begyulladhat a talpi bőnye

Amennyiben a lábbeli nem elég stabil, nem támasztja meg a lábat, nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő bokaficamok. A láb fájdalma is jellemző, a saroktól az ujjak felé haladó kötőszövetes lemez, azaz a talpi fascia túlterhelésével kialakuló gyulladás, plantaris fascitis miatt. Ennek tipikus tünete a sarok érzékenysége, duzzanata. A talpi bőnye járás, futás vagy ugrás során csillapítja az ütközést. A túlerőltetés hátterében meghúzódhat intenzív sporttevékenység, különböző lábdeformitások, valamint nagyon magas, vagy ellenkezőleg, túl lapos lábbelik, például a flip-flop papucsok viselése.

Az Auburn Egyetem kutatói által készített vizsgálat azt is feltárta, hogy az ilyen papucsokat viselők járásképe megváltozik. Lépéseik rövidebbek, mint a sportcipőt hordóké, és az ujjaikat is máshogy tartják annak érdekében, hogy stabilabban tartsák a papucsot. A megváltozott járáskép pedig csípő- és derékfájdalomban manifesztálódhat a szakemberek szerint.

További problémát okozhat, hogy a papucsokban számos baktérium verhet tanyát. Nem ajánlott figyelmen kívül hagyni, ha irritáció jelei mutatkoznak a lábujjak között. Mindez nem jelenti, hogy a flip-flopokat örökre száműzni kéne a ruhatárból, csak azt, hogy körültekintőbben kell választani. Hosszabb gyaloglásoknál jobb, ha a szekrényben maradnak, és sportoláshoz sem alkalmasak, hiszen megnövelhetik a sérülések veszélyét. Lúdtalppal, diabéteszes lábbal élőknek nem ajánlottak. Érdemes a jobb minőségű, masszívabb példányok mellett letenni a voksot a filléres, gumiból készültek helyett, főleg akkor, ha városi terepen szeretnéd viselni őket.

Betegségek jelei a lábon

Ugyan mindennap használjuk, gyakran mégsem fordítunk elég figyelmet a láb egészségére, pedig különböző szervi megbetegedéseket is megmutathat, ha valami nincs rendben velük.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük