Pajzsmirigyproblémát is jelezhet a fájó, duzzadt boka: 4 betegség, ami a háttérben állhat

A duzzadt, vizes, fájdalmas boka mögött több egészségügyi probléma állhat.

lábdagadás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A boka vizesedését, fájdalmát sokszor egyszerű kényelmetlenségek okozzák, így akár egy szoros cipő vagy a túl sok ülés is állhat a tünet hátterében. Tartósan fennálló panaszok esetén viszont indokolt a kivizsgálás.

A hosszú távon fennálló vagy súlyosbodó bokafájdalmak és a duzzadt végtagok több komoly, de megfelelően kezelhető egészségügyi zavarra is felhívhatják a figyelmet amellett, hogy gyakori a terhesség során, és akár egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felmerülhet.

Pajzsmirigy-alulműködés

A vizesedő végtagok és a püffedt szemkörnyék jelezheti többek között a pajzsmirigy működési zavarát. A szerv alulműködése esetén a kellemetlen tünet sokszor társul testsúly-megnövekedéssel, a fogyás nehezítettségével, fáradékonysággal, ingerlékenységgel, alvászavarokkal, bőrszárazsággal, hideg végtagokkal, emésztési, menstruációs és pulzuszavarokkal is.

Szívbetegség

Az alsó végtagok ödémásodását gyakran okozza szíveredetű probléma, a keringési elégtelenségek mellett magasvérnyomás-betegség is lehet az ok. A boka és a láb felduzzadását ilyenkor gyakran kíséri mellkasi fájdalom, szorítás vagy fáradtság, légzési akadályoztatottság is.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A vese elégtelen működése

A vese megbetegedésével gyakran együtt jár a végtagok, így az alsó lábszár felpüffedése, mivel a szerv bántalma és a nátrium felhalmozódása esetén a szervezetből nem képes távozni megfelelően a felgyűlt folyadék. A vesefunkciók vizsgálata ilyenkor fontos lehet a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében.

Trombózis

Az is előfordul, hogy a panasz, a boka és az alsó lábszár duzzanata a mélyvénás trombózis első tüneteként merül fel, mivel a vérrög akadályozza a vér szabad útját. Kísérő tünet még a bőrfelület fényessé válása, kékes-vöröses elszíneződése és a mozgás hatására erősödő fájdalom. Súlyos esetben ez tüdőembóliát, szívinfarktust, stroke-ot is okozhat, ezért azonnali orvosi ellátást igényel.

Trombózis ellen életmódváltással

A megfelelő életmódot és étrendet követve a trombózis kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük