A bőrkeményedés is jelezhet lábbetegséget: nem csak a magas sarkú cipő okozhatja
A lábfájdalom nemcsak kellemetlen érzés, hanem súlyosabb lábbetegségek tünete is lehet.

lábfájás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyik legfontosabb feladatot látja el, mégsem fordítunk kellő figyelmet az alsó végtagokra. Pedig a lábbetegségek tartós fájdalomhoz és mozgáskorlátozottsághoz is vezethetnek.

A digitalizáció az ortopédiát is segíti, a szakember szerint azonban némi odafigyeléssel, gépek vezérelte rendszerek nélkül is megállapítható, hogy orvosi segítségre van szükség. Számos oka lehet annak, ha a láb, az alsó végtag kapcsán panaszok alakulnak ki.

A lábbetegség kialakulásának okai

Az egyenes testtartással és két lábon járással olyan terhet rakunk az alsó végtagokra, amely már egy kis súlyfelesleg esetén is megterheli a lábunkban található 26 csontot, inakat, izmokat, ízületeket és szalagokat. Normál körülmények között a sarok ér le először a földre, majd gördülve billen utána a talp többi része, végül a lábujjakkal rugaszkodunk el a földtől. Előfordul azonban, gyakrabban, mint gondolnánk, amikor ez a folyamat nem így zajlik le. Az ortopéd szakorvos szerint már gyermekkorban találkozik az emberi szervezet lábpanaszokkal, ezért is nagyon fontos, hogy minden életszakaszban ügyeljünk az egyik legfontosabb testrészünkre.

GettyImages-1313995965

- Gyermekkorban, amikor még csak kialakul a megfelelő lábboltozat, a lúdtalphajlamra kell odafigyelni, míg kiskamaszkorban az extrém terhelés és a gyakran jelentkező súlygyarapodás is hozzájárulhat lábbetegségek kialakulásához. Nem véletlen, hogy ebben a korban gyakori az iskolai szűrés, hiszen ilyenkor jó eséllyel lehet a súlyosabb panaszokat megelőzni. Felnőttkorban hölgyek esetében a várandósság, illetve a magas sarkú cipő okozhat alsóvégtagi panaszokat - mondta dr. Molnár Péter, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus szakorvosa.

- Fontos lenne, hogy a szülész-nőgyógyász, háziorvos gondoljon arra, hogy a hirtelen súlygyarapodás lábboltozat-süllyedést, és így mozgásszervi panaszokat okozhat a kismamánál. Ugyancsak kockázatos a lábnak az időskor, amikor a lecsökkent testmozgás miatti testsúlynövekedés, illetve az izomzat gyengülése, a szalagrendszer lazulása miatt süllyed meg a lábboltozat, ezzel mozgásszervi panaszokat kialakítva. A köztes állapotokban, illetve a férfiaknál munka vagy sportolás közben extrém terheléssel vagy rossz cipőválasztással veszélyeztetik sokan a szalagokat és az izomrendszert - foglalta össze a lábbetegségek kialakulását az orvos.

Nemcsak a magas sarkú a hibás

Sokszor minimális odafigyeléssel vagy egy egyedileg készített talpbetéttel el lehetne kerülni, hogy az alsó végtagfájdalom idővel akár súlyosabb tüneteket és betegségeket alakítson ki. Az ortopéd szakorvos szerint a kismamák egy úgynevezett szendvicsszerkezetű betéttel mérsékelhetnék a lábboltozat süllyedését, a parafa-, gumi- és szivacsréteg csillapítaná a talp és a talaj közötti becsapódás mértékét és a vázrendszer megterhelését.

GettyImages-56291920

A megfelelő cipőválasztás is kulcskérdés, kortól, nemtől függetlenül. Általában a magas sarkú cipőket emelik ki, amelyek a legtöbb kárt okozzák a lábfejnek, csakhogy a szakember szerint mindenkinek oda kellene figyelni a megfelelő lábbeli kiválasztására. Munkavédelmi cipő esetében fontos a lábágy kialakítása, gyerekeknél a szupináló szandál vagy cipő tud a deformitások ellen segíteni, a lábtorna pedig minden korosztálynak segít megerősíteni a láb izmait, az alsó végtagok szalagjait, inait és ízületeit. A súlyfelesleg pedig a láb legnagyobb ellensége, hiszen a megnövekedett súly nagyobb terhet ró a lábra.

Eleinte még elég a pihentetés

Mivel nem megfelelő a talajfogás, és így a láb állása, a lábfej mellett a fájdalom más területeken, a bokában, lábszárban, a térdben is jelentkezhet, de akár a derékba is átsugározhat. Számos mozgásszervi betegség kialakulhat tartós megterhelés és deformitás esetén. Elég csak a bütyökdeformitásra, a kalapácsujjra gondolni, de a külboka- és belbokafájdalom, a sarkantyú, a saroktáji panaszok, a csonthártyagyulladás, az Achilles-ín-gyulladás is olyan panasz, amellyel foglalkozni kell, ha nem akarunk hosszas mozgáskorlátozottsággal számolni. De azzal sem jó szembesülni, hogy a cipő viselése vagy akár beszerzése is problémákat okoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Előfordulhat, hogy csak enyhe lábfájdalom jelentkezik egy-egy megterhelés után. Ekkor még elegendő a borogatás, a pihentetés, de ha krónikussá, tartóssá válik a fájdalom, keressünk fel egy ortopéd szakorvost! Dr. Molnár Péter szerint az is nagyon beszédes lehet, ha valakinek rendszeresen és gyakran jelentkezik kóros bőrkeményedés a talpán: ez már egy védekező mechanizmus a láb részéről, amikor a lábközépcsont lesüllyed a talp bőréhez közel.

Segíti a technika az életünk?

A panasztól függ, hogy milyen kezelés hozhatja meg az eredményt, ez lehet gyógytorna, speciális, sarokemelő, szilikonos sarokék viselése a cipőben, gyulladáscsökkentő krém vagy gyógyszer alkalmazása, lökéshullám-terápia, de akár műtét is. A technika fejlődése ugyanakkor az egészségügyet és így az ortopédiát sem kerüli el.

Míg korábban például a talpbetéteket gipsz- vagy homokágy segítségével készítették el, ma már indigós láblenyomat segítségével készítik el, valamint számítógépes rendszer is segíti ezt a folyamatot. Emellett egyre népszerűbbek azok a szenzoros kialakítások is, amelyeket cipőkbe vagy talpbetétekbe helyeznek el, és ezek küldenek értékes adatokat a láb mozgásáról, a talajérintésről, a becsapódás mértékéről.

GettyImages-534223069

- Ezek nagy segítséget jelenthetnek a szakorvosoknak a diagnosztikában vagy például egy talpbetét visszaellenőrzésénél, hogy megfelelő lett-e a betét kialakítása. Ugyanakkor az a legfontosabb, ha magunk érzékeljük, hogy fájdalmaink vannak, valamelyik lábunkat jobban terheljük, menjünk el mielőbb egy orvoshoz, aki szakmai tudásával fel tudja mérni akár az ízületi mozgástartomány beszűkülését is. A cipő kiválasztásakor ne kössünk kompromisszumokat, figyeljünk magunkra, és ha tartósan tüneteket tapasztalunk, ne halogassuk az orvosi konzultációt - tette hozzá dr. Molnár Péter.

6 alig észrevehető jel, hogy lúdtalpas a gyerek

Laikus szemmel is észrevehető, ha a gyerek lúdtalpas. Figyeld ezeket a jeleket!

(Képek forrása: Getty mages Hungary.)

Ezt is szeretjük