6 alig észrevehető jel, hogy lúdtalpas a gyerek - Miért alakul ki, és hogyan orvosolható?

Laikus szemmel is észrevehető, ha a gyerek lúdtalpas. Figyeld ezeket a jeleket!

GettyImages-175211605

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bokasüllyedés - más néven lúdtalp - egy olyan civilizációs probléma, ami bármelyik korban kialakulhat, leggyakrabban azonban mégis a gyerekeknél figyelhető meg.

Csecsemőkorban még nem lehet lúdtalpról beszélni, hiszen a baba talpacskái ekkor még teljesen egyenesek a bőr alatti zsírpárnácskák miatt. Amikor egy totyogó járni kezd, a láb izmai elkezdenek dolgozni, és a lábfej hosszanti és keresztboltozat kezd megerősödni, ami nagyjából serdülőkorig befolyásolható. Lúdtalp akkor alakul ki, ha a lábszár izmai és szalagjai meggyengülnek, a boltozatos szerkezet elkezd eltűnni, süllyedni. Jó hír, ha a szülő vagy az ortopéd szakorvos időben észreveszi a jeleket, a rendellenesség komolyabb beavatkozás nélkül visszafordítható.

Mitől alakul ki a lúdtalp?

A lábboltozat süllyedésének kialakulásában több tényező is szerepet játszhat: gyerekkorban a nem megfelelő lábbeli viselése, a túl kemény, túl szűk vagy túl puha cipellők - kínai tornacipő vagy balerinacipők, flip-flopok - okozgatnak statikai deformációt, az egyenlőtlen testsúlyelosztás miatt hosszú távon pedig boka-, csípő-, térdfájdalom jelentkezhet. A bokasüllyedés kialakulása a helytelenül megválasztott lábbelin kívül függhet a genetikától, de attól is, ha a szülők túl korán biztatják a babát felállásra azáltal, hogy kézen fogva sétáltatják.

GettyImages-1059495102

A láb boltozatos szerkezetének kialakulása nagyjából 6-7 éves korra fejeződik be, de a végső, felnőttkori lábboltozat 10-12 éves korban alakul ki.

Hat jel, hogy lúdtalpas a gyerek

  • Hátulról nézve a sarkak befelé dőlése jelezhet lúdtalpat, ami miatt sokkal gyorsabban fárad el a gyermek járás, futkározás közben.
  • A gyermek gyors növekedésének vagy elhízásának, testsúlybeli növekedésének következtében a láb izmai nem tudnak lépést tartani a hirtelen változással, megváltozik a gerinc egyensúlyhelyzete, és a láb teherbíró képessége gyenge lesz.
  • A gyermek lábnyoma telitalpas. Ezt legkönnyebben fürdés után lehet észrevenni, amikor kiszáll a kádból.
  • A kattogó boka és a bokaízület körkörös mozgatása fájdalommal jár.
  • A cipő belső széle jobban kopik, mint a külső.
  • Fájdalmas lábujjhegyre állás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi a teendő lúdtalp esetén?

A legfontosabb a megelőzés, a helyes lábbeli kiválasztása: két év felett érdemes olyan cipellőt választani, aminek talpa nem kemény, hanem rugalmas, a felső rész megfelelően tartja a lábat, tökéletesen záródik, és követi a láb vonalát.

Érdemes sokat járnia a gyermeknek mezítláb, főként egyenetlen talajon és felületen - fűben, kavicson, homokon, kertben -, hiszen ez javítja az egyensúlyérzékét, és az egész talpat átmasszírozza.

GettyImages-1143902520

Amennyiben kiderült, vagy gyanítod, hogy lúdtalpas a gyerek, ortopéd szakorvoshoz kell fordulni, illetve nagy gondot fordítani az izmok megerősítésére otthoni álló és járó talptornagyakorlatok révén, valamint fontos a megfelelő cipő és lúdtalpbetét használata is.

Hogy néz ki a bárányhimlő, a skarlát és a rubeola? 

A diagnózis felállítása természetesen minden esetben az orvos feladata, azonban kiindulásként nem árt, ha a szülő is tisztában van néhány alapvető dologgal.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük