6 alig észrevehető jel, hogy lúdtalpas a gyerek - Miért alakul ki, és hogyan orvosolható?
Laikus szemmel is észrevehető, ha a gyerek lúdtalpas. Figyeld ezeket a jeleket!

GettyImages-175211605
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bokasüllyedés - más néven lúdtalp - egy olyan civilizációs probléma, ami bármelyik korban kialakulhat, leggyakrabban azonban mégis a gyerekeknél figyelhető meg.

Csecsemőkorban még nem lehet lúdtalpról beszélni, hiszen a baba talpacskái ekkor még teljesen egyenesek a bőr alatti zsírpárnácskák miatt. Amikor egy totyogó járni kezd, a láb izmai elkezdenek dolgozni, és a lábfej hosszanti és keresztboltozat kezd megerősödni, ami nagyjából serdülőkorig befolyásolható. Lúdtalp akkor alakul ki, ha a lábszár izmai és szalagjai meggyengülnek, a boltozatos szerkezet elkezd eltűnni, süllyedni. Jó hír, ha a szülő vagy az ortopéd szakorvos időben észreveszi a jeleket, a rendellenesség komolyabb beavatkozás nélkül visszafordítható.

Mitől alakul ki a lúdtalp?

A lábboltozat süllyedésének kialakulásában több tényező is szerepet játszhat: gyerekkorban a nem megfelelő lábbeli viselése, a túl kemény, túl szűk vagy túl puha cipellők - kínai tornacipő vagy balerinacipők, flip-flopok - okozgatnak statikai deformációt, az egyenlőtlen testsúlyelosztás miatt hosszú távon pedig boka-, csípő-, térdfájdalom jelentkezhet. A bokasüllyedés kialakulása a helytelenül megválasztott lábbelin kívül függhet a genetikától, de attól is, ha a szülők túl korán biztatják a babát felállásra azáltal, hogy kézen fogva sétáltatják.

GettyImages-1059495102

A láb boltozatos szerkezetének kialakulása nagyjából 6-7 éves korra fejeződik be, de a végső, felnőttkori lábboltozat 10-12 éves korban alakul ki.

Hat jel, hogy lúdtalpas a gyerek

  • Hátulról nézve a sarkak befelé dőlése jelezhet lúdtalpat, ami miatt sokkal gyorsabban fárad el a gyermek járás, futkározás közben.
  • A gyermek gyors növekedésének vagy elhízásának, testsúlybeli növekedésének következtében a láb izmai nem tudnak lépést tartani a hirtelen változással, megváltozik a gerinc egyensúlyhelyzete, és a láb teherbíró képessége gyenge lesz.
  • A gyermek lábnyoma telitalpas. Ezt legkönnyebben fürdés után lehet észrevenni, amikor kiszáll a kádból.
  • A kattogó boka és a bokaízület körkörös mozgatása fájdalommal jár.
  • A cipő belső széle jobban kopik, mint a külső.
  • Fájdalmas lábujjhegyre állás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi a teendő lúdtalp esetén?

A legfontosabb a megelőzés, a helyes lábbeli kiválasztása: két év felett érdemes olyan cipellőt választani, aminek talpa nem kemény, hanem rugalmas, a felső rész megfelelően tartja a lábat, tökéletesen záródik, és követi a láb vonalát.

Érdemes sokat járnia a gyermeknek mezítláb, főként egyenetlen talajon és felületen - fűben, kavicson, homokon, kertben -, hiszen ez javítja az egyensúlyérzékét, és az egész talpat átmasszírozza.

GettyImages-1143902520

Amennyiben kiderült, vagy gyanítod, hogy lúdtalpas a gyerek, ortopéd szakorvoshoz kell fordulni, illetve nagy gondot fordítani az izmok megerősítésére otthoni álló és járó talptornagyakorlatok révén, valamint fontos a megfelelő cipő és lúdtalpbetét használata is.

Hogy néz ki a bárányhimlő, a skarlát és a rubeola? 

A diagnózis felállítása természetesen minden esetben az orvos feladata, azonban kiindulásként nem árt, ha a szülő is tisztában van néhány alapvető dologgal.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük