Szuperélelmiszereknek - bár a kifejezés nem tudományos alapokra épül - azokat az ételeket nevezzük, amelyeknek kiemelkedő tápértéke van, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, e pozitív tulajdonságaik révén pedig hozzájárulnak az egészséges életmód kialakításához.
Fogyasztásuk szerepet játszhat különböző betegségek megelőzésében is. A szuperélelmiszerek közé tartoznak például az antioxidánsokban és rostokban gazdag zöld leveles zöldségek, bogyós gyümölcsök, az egészséges zsírokat tartalmazó olajos magvak vagy akár a lassú felszívódású szénhidrátok különböző forrásai is.
Szuperételekből készült fogások
Hazánkban is fellelhetőek azok az alapanyagok, amelyek biztosítják a szervezet számára a megfelelő tápanyagokat. Mutatunk pár vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, könnyen hozzáférhető szuperételt.

A tavasz slágere a retek, amelynek legfontosabb hatóanyagai a benne található kéntartalmú illóolajok, a rafanol és a mustár-glikozid. Ezek serkentik az epetermelést, így javítják a májműködést, segítik az emésztési folyamatokat, és csökkentik a gyulladást. Készíthetsz belőle gyors
tavaszi reteksalátát vagy húsok mellé isteni,
sütőben sült retket.Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary

A picit csípős, mustáros ízű rukkola segíti a fogyókúrát, hiszen a benne található anyagoknak köszönhetően felgyorsítja a kiválasztó folyamatokat, egyúttal a fogyást is. Tápanyagtartalma kiemelkedő, többek között A-, C-, K-vitamint, kalciumot és folsavat, káliumot, vasat tartalmaz. Rosttartalma segíti a bélmozgást. A legjobb, ha nyersen fogyasztod húsok mellé vagy salátába, szendvicsbe.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary

A zabpehely rostjai révén támogatja az emésztés megfelelő működését, sokáig eltelít, így nem okoz kilengéseket a vércukorszintben, béta-glükán-tartalma miatt koleszterincsökkentő is. Keverd a reggeli müzlibe, vagy készíts belőle zabkását, és pakold meg értékes bogyós gyümölcsökkel és mandulával!

A batáta, vagyis az édesburgonya C- és B6-vitamint, valamint kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A-vitamin van benne, ami sejtszinten támogatja a szerveket, és segít az anyagcsere felgyorsításában. Mutatjuk a legfinomabb
édeskrumplis recepteket.
A sárgarépa az egyik legegészségesebb zöldségféle, fontos alkotóeleme az A-, a B- és a C-vitamin, így immunrendszered megerősítésében is segít, alacsony kalória- és magas rosttartalma révén az egyik leghatékonyabb összetevője lehet salátáidnak. Próbáld ki a
tepsiben sült répát is!

A céklában sok a B- és C-vitamin, a magnézium, a kalcium, a vízhajtó kálium és a vas. Segíti a méregtelenítésért felelős szervek működését, betaintartalma révén gyulladáscsökkentő és tumorellenes hatású.
Nyolc finom céklás receptet mutatunk.
Amellett, hogy a kelkáposzta alacsony kalóriatartalmú, B,- C- és E-vitaminokat tartalmaz, káliumban is gazdag, így természetes vízhajtóként is funkcionál. Teheted salátába, de készíthetsz belőle
frankfurti levest, kelkáposzta-főzeléket, illetve rakott ételeket is.

A halakat és a spárgát is méltán nevezhetjük szuperételnek, hiszen míg előbbiek a szív- és érrendszert védő ómega-3-ban gazdagok, utóbbi tele van rostokkal, és vízhajtó hatással rendelkezik. A spárga folsavat, vasat, magnéziumot, kalciumot, krómot is tartalmaz, utóbbinak kiemelkedő szerepe van a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében. A kettő együtt is helyet kaphat a tányéron.
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció
Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary