7 kérdés a szívinfarktus utáni életről: így védhető ki a legjobb eséllyel a második

A szívinfarktus utáni élettel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre válaszolt a kardiológus szakorvos.

Szívinfarktus után
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok ember, aki túlélte az első szívinfarktust vagy más súlyos szív-érrendszeri eseményt, úgy véli, idővel visszatérhet a régi életéhez.

Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus szerint ilyenkor egy új életmódot kell kialakítani. A szakorvos a gyakran felmerülő kérdéseket vette számba. 

Milyen kezelésre van szükség? 

A szívinfarktus után alapvető fontosságú az életmódváltás, a legtöbb esetben testsúlycsökkentés és a fizikai aktivitás növelése, valamint a dohányzás elhagyása, és nélkülözhetetlen a gyógyszeres kezelés, melynek figyelembe kell vennie természetesen az esetleges társbetegségeket is.

GettyImages-529069189

A szívinfarktus után alkalmazott gyógyszereknek bizonyított hatásuk van az úgynevezett másodlagos, secunder prevencióban, hogy ne alakuljon ki egy újabb szívinfarktus. 

Mennyi ideig szükséges pihenni szívinfarktus után?

A pihenés valóban fontos minden élethelyzetben, különösen ilyen komoly esemény után. És bár nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő minőségű és mennyiségű éjszakai alvásra - az alvászavarokat fontos kezelni -, és napközben is belefér egy kis pihenés, alapvetően érdemes aktívnak lenni. Akár sportos életet élt valaki korábban, akár nem, feltétlenül szükséges a kardiológiai ajánláson alapuló mozgásterápiás program, szükség esetén a speciális gyógytorna. 

Mikor lehet visszatérni a munkához? 

Szövődménymentesen lezajlott szívinfarktus után is 4-5 hét szükséges a regenerálódáshoz. A kardiológiai rehabilitációs programok időtartama is szokásosan 3 hét.

GettyImages-157509950

Szövődményes esetben vagy előrehaladott társbetegségek esetén ez az időtartam lényegesen hosszabb is lehet - ennek eldöntése mindig személyre szabott. 

Normális a hangulatzavar, depresszió?

Tipikusnak mondható, ha valaki egy szívinfarktus után 2-6 hónappal egészen szélsőséges érzelmeket él meg a dühtől a szorongáson át a depresszióig. Hiszen ki ne ijedne meg egy ilyen esemény után, ha újra mellkasi fájdalmat tapasztalna? Az is természetes, ha valaki mérges azért, mert éppen vele történt ez, mások gyászreakcióhoz hasonlatos fázisokon mennek át. Mindazonáltal, ha tartósan fennállnak a depresszióra jellemző tünetek, mint például az alvás- és evészavar, a kilátástalanság érzése, a kimerültség, mindenképpen érdemes pszichológushoz, szükség esetén pszichiáterhez fordulni, hiszen így lesz teljes a felépülés. 

Normális a szívinfarktus utáni mellkasi fájdalom?

A páciensek egy részénél kialakulhat angina pectoris, ami egyfajta gyorsan múló mellkasi fájdalom, tipikusan fizikai terhelés, nagyobb evés vagy intenzív érzelmek következtében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Akármilyen enyhének tűnik is, vagy gyorsan elmúlik, a mellkasi fájdalom mindenképpen olyan tünet, amit orvossal kell ellenőriztetni. Mivel pedig az első infarktus rizikófaktora lehet egy másodiknak is, ha erre utaló tünetek mutatkoznak, azonnal mentőt kell hívni.   

Miért fontos a hosszú távú kardiológiai gondozás?

- Röviden azért fontos részt venni a hosszú távú kardiológiai gondozásban, mert így védhető ki legjobb eséllyel egy második infarktus, így javító leghatékonyabban az életminőség, és így nyerhető vissza biztonságos módon a teljesítőképesség - ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus.

GettyImages-532607549

- Sokan még ma is úgy gondolják, hogy egy jelentős szív-érrendszeri eseményt túlélve nincs más teendő, csak a felírt gyógyszerek szedése. Többek közt ez a hozzáállás az oka, hogy bár Magyarországon a szív- érrendszeri halálozások száma 1990 óta fokozatosan csökken - aminek a koszorúérbetegek világszínvonalú katéteres ellátása az oka -, a 65 éves kor előtti szív- érrendszeri halálozás kétszerese az EU átlagának. Ennek pedig nemcsak a rizikófaktorok magas aránya a magyarázata, de az első infarktus utáni életmód is az okok közé tartozik. A hosszú távú gondozás ugyanis nem csak a gyógyszerek beállításáról szól, de az életmód reformjáról is, aminek éppúgy része a mozgás- és táplálkozásterápia, mint a pszichés gondozás. 

Milyen életmódelemek a legfontosabbak?

Legegyszerűbb az angol ABC-szabályt alapul venni:

  • A (avoid tobbaco) - a dohányzás kerülése, még a passzív dohányzásé is.
  • B (become more active) - a rendszeres fizikai aktivitás nemcsak a stressz kezelésében alapvető, de a súlyfelesleges leadásában is segít, és hozzájárul a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentéséhez. 
  • C (choose good nutrition) - a személyre szabott, kiegyensúlyozott táplálkozás a szív-érrendszer védelme mellett a teljes szervezet jobb működését is elősegíti.   

8 E-vitaminban gazdag élelmiszer

Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt fontos az egészség megőrzésében, megfelelő táplálkozással fedezhető a napi szükséglet.

Védik a szívet és az agyat, támogatják az immunrendszert: 8 E-vitaminban gazdag élelmiszer

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük