Ilyen színű ételeket egyél, ha fogyni szeretnél: 1 hetes mintaétrend a színdiétához
A színes ételek nemcsak az egészségnek, de a fogyásnak is jót tesznek.

Ma már számtalan diéta és táplálkozási mód közül választhat az ember, persze ezek sikeressége sok mindentől függ: az elszántságtól, a leadni kívánt kilók számától, és attól, hogy sikerül-e megtalálnia az embernek a számára legmegfelelőbb módszert. Ami biztos, hogy a fogyás egyik kulcsa a rostokban gazdag táplálkozásban rejlik.
A gyümölcsökben, zöldségekben levő rostok nem csak azért hatásosak, mert sokáig eltelítenek, szinten tartják a vércukorszintet, és felpörgetik az anyagcserét, ami a pluszkilók leadásában segít. Emellett olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet, amelyek elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint segítenek abban, hogy elkerüld a kalóriacsökkentés miatt fellépő hiánybetegségeket.
Színdiéta egyhetes mintaétrenddel
A hétnapos színdiéta arra ösztönzi a követőjét, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, lehetőleg napi öt-hét alkalommal. Az ételek különböző színéhez különböző előnyöket társítanak. Az egyes élelmiszer-színcsoportok előnyeit dr. Julie Garden-Robinson élelmiszer- és táplálkozástudományi szakember tanulmányában ismerteti.

Fehér, piros és zöld ételek
A fehér ételek antroxantinokat tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ide tartozik a karfiol, a gomba, a banán, a burgonya vagy a hagyma. A piros zöldségek és gyümölcsök, mint például az alma, cékla, cseresznye, pirospaprika, grépfrút, paradicsom, eper, málna vagy görögdinnye likopint tartalmaz - ez adja az ételek piros színét -, és megköti a szabad gyököket, mely fontos szerepet játszik a rák, a szívbetegség és a degeneratív idegrendszeri megbetegedések megelőzésében.
A zöld ételek színét a klorofill adja, ami elősegíti a vörösvérsejtek termelődését: ennek fő feladata a sejtek oxigénnel történő ellátása, valamint az oxidatív folyamatok során keletkezett szén-dioxid eljuttatása a tüdőbe. Kálium- és K-vitamin-tartalmuk pedig a fogyásban is segítenek, előbbi vízhajtó tulajdonságáról ismert, utóbbi pedig segíti a máj méregtelenítő munkáját. A zöld színű ételekhez tartozik például a spenót, sóska, cukkini, zöldborsó, lime, uborka, brokkoli vagy az avokádó.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Narancsszínű, lila és sárga ételek
Ebbe a csoportba a sárga színű alma, a sárgabarack, a tök, az ananász, az édesburgonya, a kukorica vagy a mandarin tartozik. A sárgás-narancssárgás ételek karotinoidokat tartalmaznak, amelyek a vitaminokkal és ásványi anyagokkal komplex védelmet nyújtanak a szabad gyökökkel szemben. Legismertebb fajtájuk az alfa- és a béta-karotin, ami a látás, a bőrvédelem és az immunrendszer megerősítésében segít.
A lila ételek csoportjába tartozik a szeder, az áfonya, a szilva, a padlizsán, a lila hagyma, a lila krumpli, a lila karfiol vagy a mazsola. Ezek az ételek antocianinokat - antioxidánsokat - tartalmaznak, rostjaik révén pedig biztosítják a megfelelő emésztést.

Heti mintaétrend
Bár minden nap egy színt jelöl, az első fehéret, a második nap pirosat, a harmadik zöldet, a negyedik narancssárgát, az ötödik lilát, a hatodik sárgát, dr. Julie Garden-Robinson szerint a színek minden nap kombinálhatóak, így a különböző színű ételek különböző táplálkozási előnyökkel járhatnak. Más ételekkel is kiegészíthető az étrend a tápanyaghiány elkerülése végett, de a diéta lényege, hogy a napi menü nagyrészt zöldségekből, gyümölcsökből álljon.
Hétfő: fehér
Reggeli: zabpehely alacsony zsírtartalmú tejjel, banánkarikákkal.
Ebéd: gombakrémleves, pulykamellcsíkok parmezánnal, karfiolpürével.
Vacsora: marhaszelet fehér burgonyával.
Nass: egy marék kókuszchipsz, frissen facsart narancslé vagy tejberizs.
Kedd: piros
Reggeli: teljes kiőrlésű kenyér eperdzsemmel, piros bogyós teával.
Ebéd: céklakrémleves Graham-kenyérrel, paradicsomos káposzta.
Vacsora: mozzarella caprese.
Nass: piros bogyós gyümölcsök.

Szerda: zöld
Reggeli: teljes kiőrlésű kenyér avokádókrémmel, uborkaszeletekkel, zöld teával.
Ebéd: brokkolikrémleves, sóskafőzelék főtt tojással.
Vacsora: cukkinitészta pesztóval, csirkemellkockákkal.
Nass: zöld alma, kivi vagy egy marék pisztácia.
Csütörtök: narancssárga
Reggeli: frissen facsart narancslé, natúr joghurt vagy túró aszalt barackkal.
Ebéd: répakrémleves, rakott édesburgonya.
Vacsora: grillezett lazac sütőtökpürével.

Nass: mandarin, narancs.
Péntek: lila
Reggeli: zabpehely zsírszegény tejjel, áfonyával és mazsolával.
Ebéd: töltött padlizsán darált hússal.
Vacsora: lila hagymás vesebabsaláta.
Nass: lila szőlő, szilva.
Szombat: sárga
Reggeli: zabpehely sárga almával, citromos víz.
Ebéd: tortilla csirkemellel, ananásszal, kukoricával.
Vacsora: tejszínes-citromos tészta.
Nass: ananász, sárga alma.

Vasárnap:
Vasárnap kedvedre variálhatod a színeket. Ehhez mutatjuk a mintaétrendet:
Reggeli: zabpehely mazsolával, alacsony zsírtartalmú tejjel, vagy egy szelet teljes kiőrlésű pirítós málnadzsemmel, narancslével.
Ebéd: zöldségleves, sült marhahús zöldsalátával, paradicsommal, bébirépával.
Vacsora: grillezett csirkemell vadrizzsel, párolt brokkolival, epres spenótsalátával.
Nass: alma, banán.
10 hetes alakformáló edzésterv otthonra
A zsírégetés záloga a kardioedzés, de erősítő, izomépítő gyakorlatokat is érdemes beiktatni heti rendszerességgel, hiszen az izomtömeg fejlesztése és megtartása nagy szerepet játszik a zsírégetésben és később a visszahízás megelőzésében is.
Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!