Nem mindegy, hogyan szaunázol: 6 szabály, amit az egészség érdekében be kell tartani

A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni.

Szaunázás szabályai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár testi és mentális egészségre köztudottan jótékony hatással bír a szaunázás, elsősorban a hideg idő beköszöntével sokan érezhetik úgy, hogy szívesen melegednének fel kívül-beül egy finn szaunában, esetleg egy illóolajos szeánszon.

A szaunavilágok látogatottsága ennek megfelelően ősszel és télen ugrik meg látványosan, amikor olyanok is bemerészkednek, akik még sosem voltak, vagy nincs gyakorlatuk a szaunázásban. Nekik kifejezetten hasznos lehet a most következő összeállítás, amelyben a soproni Fagus Hotel szaunamestere mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

A szaunázás szabályai

- Késő ősztől egyre hidegebbek és rövidebbek a nappalok, ezért a test és a lélek egyaránt több melegre és fényre vágyik. Novembertől ezért nemcsak a termálfürdőkről esik több szó, hanem a szaunáról is, amire sokan úgy gondolnak, mintha egy jól felfűtött szoba lenne, és csak annyi a dolga a látogatóknak, hogy beüljenek. A szaunázásnak azonban megvannak a szabályai, amelyeket nem árt ismerni és betartani - hívja fel a figyelmet Krizonitsné Kaphegyi Zita, a soproni Fagus Hotel spa menedzsere, aki gyakorló szaunamesterként hasznos tudnivalókat és tanácsokat osztott meg. 

GettyImages-1321282240

Mivel a szaunának különböző típusai vannak, amelyeket különböző hőmérsékletűre fűtenek, és levegőjének páratartalma is eltérő, először is érdemes átgondolnia a vendégeknek, hogy melyiket szeretnék kipróbálni, mennyire gyakorlott szaunalátogatók, és mire lehet szükségük magához a szaunázáshoz. Kezdő és tapasztalt szaunázóként is érdemes figyelembe venni a fokozatosság elvét.

- Nem az a cél, hogy hosszú időt töltsön bárki el az emelkedett hőmérsékleten, hanem az, hogy tartsa a pihenőidő, a szaunában töltött idő és a fokozatos hűtés menetét. Az sem mindegy, milyen életkorban és egészségi állapotban veszik igénybe a feltöltődésnek ezt a formáját - emlékeztet rá a Fagus spa menedzsere. A kezdők először rövidebb ideig, 8-10 percig tartózkodjanak a kabinban. Akiknek jó a közérzete, és nem szédülnek a melegben, nyugodtan maradhatnak 15 percig is.

Ennél általánosabb, mindenkire érvényes szabály, hogy szaunázás előtt nem szabad nehéz ételeket enni és alkoholt inni, ahogy a pulzusszámot megemelő intenzív sportolás is kerülendő előtte. Nyugodt állapotban kell érkezni, előtte lezuhanyozni, hiszen fontos a higiénia, és mindenki vigyen magával vizet a hidratáláshoz, két szaunázás között pedig igyon és hűsöljön. Persze olyan praktikus dolgokról sem szabad megfeledkezni, mint például a fürdőlepedő és a szaunalepedő. Fontos, hogy száraz testtel kell belépni a szaunába.

Ezért egészséges szaunázni

A szaunázásnak pozitív élettani hatásai vannak, nem csupán a melegedésről és az izzadásról szól. Többek között élénkíti a vérkeringést, felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, és az izzadás során megszabadít a méreganyagoktól. Összességében tehát az immunrendszer kap egy energialöketet, így javul az öngyógyító képesség, ami például a megfázás ellen is segít.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szintén jótékony hatású hideg fürdővel kombinálni, mert ilyenkor a tágulástól, majd összehúzódástól regenerálódnak az erek, és a vérkeringés javul. Krizonitsné Kaphegyi Zita szerint azonban fontos a fokozatosság, nem szabad rögtön belevetnie magát az embernek a hideg vízbe, mert a szervezet ugyanúgy hirtelen sokkot kaphat, mintha nyáron felhevült testtel ugrana valaki a hideg medencébe. Várni kell ezért néhány percet, és inkább hűsítő zuhanyt választani, kezdve a végtagokkal, a szívtől távol eső területekkel.

A szaunázás másik jótékony hatása, hogy rugalmassá teszi a kötőszövetet, feszesíti, fiatalítja a bőrt. Ráadásul mindemellett a meleg hatására az endorfintermelés is beindul, ami enyhíti a stressz okozta tüneteket, javítja a közérzetet.

Így lehet még izgalmasabb a szauna: szaunaszeánsz a szaunamestertől

A szaunázás szeánsszal fokozható, ami nemcsak a kezdőknek nyújthat felejthetetlen élményt, hanem a gyakorlottaknak is, hisz szakértő gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, az aromás felöntés jellegéről, így a kabint átjáró illatról is, és természetesen a hangulatról. A képzett szaunamester jól ismeri a különféle illóolajok szervezetre gyakorolt hatását, és azokat értő módon keveri attól függően, hogy a felöntés inkább frissítő, élénkítő vagy nyugtató, esetleg immunrendszert erősítő.

GettyImages-1357500813

- Az általában 12-15 perc hosszúságú szeánszok során az aroma elsőként a vegetatív idegrendszerre hat. Az aromával átjárt levegőt törölköző, szaunazászló vagy legyező segítségével mozgatja a program vezetője. Ennek a levegőnek a belélegzése antibakteriális, antivirális hatású - emeli ki a Fagus spa menedzsere. A testi felüdülés mellett tehát a lélek is felfrissül az élménynek köszönhetően, miközben egy szakember figyel arra, hogy a kabin fokozatosan melegedjen, a vendégek pedig lassanként szokjanak hozzá az emelkedő hőmérséklethez, így garantálva a biztonságot.

Panorámaszaunák, amik túltesznek minden képzeleten

Hófödte hegycsúcsok vagy végtelen mezők: meseszép kilátás a szaunából.

A leggazdagabbak kiváltsága: panorámaszaunák, amik túltesznek minden képzeleten

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük