Tényleg igaz, hogy ki tudod izzadni a méreganyagokat? Sok a félreértés a toxinokkal kapcsolatban

A méregtelenítés nagy népszerűségnek örvend, a közvélekedés szerint az izzadással is fokozható - valóban így lenne?

izzadás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés az annyira divatos, egészséggel kapcsolatos téma napjainkban, mint a méregtelenítés. Sokak számára rendkívül vonzónak tűnik a gondolat, hogy bizonyos praktikákkal, italokkal és ételekkel, esetleg némi önsanyargatással megszabadíthatják a testüket a káros anyagoktól.

Az itt-ott felbukkanó ajánlások szerint a méregtelenítés egyik fontos eszköze az izzadás, érdemes tehát a szervezetet különböző módszerekkel fokozott verejtékezésre bírni. De vajon tényleg kiizzadhatóak lennének a méreganyagok?

Kiizzadhatók a méreganyagok?

A méregtelenítés és az izzadás témakörében több dolog is félreértésre adhat okot. Toxinok és méreganyagok alatt vannak, akik a szervezetben keletkező anyagcsere-melléktermékekre gondolnak, a toxinok viszont az állatok és növények által termelt természetes anyagok, míg a toxikus vegyületek sokfélék lehetnek, ide tartoznak például a higany, az alkohol, a környezetben tartósan megmaradó, perzisztens szerves szennyezők (POP), amelyek többek között növényvédő szerek, égés során keletkező anyagok vannak, amik a zsírszövetben felhalmozódhatnak. A méregtelenítés folyamata az egészségügyben a potenciálisan életveszélyes anyagok, például gyógyszerek, drogok, alkohol szakember segítségével történő eltávolítását jelenti.

Az izzadás a szervezet hőszabályozásában játszik fontos szerepet, melegben, testmozgás hatására fokozódik, hűti a testet. Mintegy 99%-ban vízből áll, tartalmaz még kis mennyiségben sókat, szénhidrátokat, karbamidot és tejsavat. A hónalj és az ágyék területén található szőrtüszőkhöz kapcsolódó apokrin verejtékmirigyek váladékában némi zsír is található, ezért ebben előfordulhat némi zsíroldékony méreganyag. A verejtékezésnek nem feladata az anyagcseretermékek vagy a toxikus anyagok eltávolítása, ezért a vesék és a máj felelnek, sőt még a tüdő is részt vesz a folyamatban. Az izzadságban az ilyen vegyületek aránya alig mérhető, elenyésző, tehát az eliminálásuk nem támogatható az izzadás mértékének növelésével.

Szauna, testedzés?

A fentiek értelmében érdemes átgondolni a szaunával és a testmozgással kapcsolatos megállapításokat. A verejtékezést természetes úton fokozó szaunázást gyakran említik a méregtelenítéssel összefüggésben, ám azt, hogy tényleg hatásos lenne ilyen szempontból, nem támasztják alá kutatások, így az a szakemberek szerint leginkább népszerű mítoszként kezelendő. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szaunázásnak ne lennének pozitív egészségügyi hatásai, például elősegítheti a relaxációt, a stresszcsökkentést. Körültekintéssel használandó, itt írtunk róla bővebben.

Az intenzív mozgásnál szintén nem az egyre szaporodó verejtékcseppekre kell figyelni, sokkal inkább arra, hogy fokozhatja a vérkeringést és a nyirokkeringést, így támogathatja a szervezet kiválasztó működését, és persze számos úton-módon hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Mindehhez mindenképp gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról is.

Izzadással a láz és a meghűlés ellen?

Megfázás, influenza során a népszerű házi gyógymódok közé tartozik a verejtékezés forszírozása, amit szintén az a gondolat táplál, hogy ki lehet izzadni a nem kívánt anyagokat, kórokozókat, és ezzel felgyorsítható a gyógyulás. Az ágyban, adott esetben takaró alatt történő pihenés - és a hangsúly a pihenésen van - valóban jót tesz, de az izzadással nem siettethető a felépülés. A lázat természetes körülmények között is izzadás kísérheti a testhőmérséklet visszaállítása miatt, azonban arra nincs szükség, hogy erre a beteg akaratlagosan is rásegítsen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az általánosan elfogadott álláspont, hogy az egészséges embernek nincs szüksége különböző tisztítókúrákra, méregtelenítésre. Amennyiben ezektől életerősebbnek, frissebbnek érzi magát, az általában azért van, mert ilyenkor jellemzően jobban ügyel a táplálkozására és a folyadékfogyasztására, nagyobb hangsúlyt fektet az alvásra és a testmozgásra, kerüli a dohányzást és az alkoholt, a feldolgozott, túlzottan zsíros és cukros fogásokat - ezek a faktorok már önmagukban is támogatják a kiválasztószervek működését, valamint a jó közérzet, jobb egészségügyi állapot elérését. Az erőteljesen megkérdőjelezhető, egysíkú, drasztikus kúrák viszont adott esetben az egészséget veszélyeztető tényezők is lehetnek.

8 jógapóz, ami serkenti a nyirok- és a vérkeringést

A jógapózok egy része stimulálja a nyirokrendszert, amely nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezzel a kórokozók elleni eredményes küzdelemhez, a stresszválasz csökkentésével rendszeres gyakorlása enyhíti a krónikus gyulladást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük