Így hat a szervezetedre, ha hideg vízzel zuhanyozol reggel: nem csak felébreszt, a vérkeringést is javítja

A hideg vizes zuhanyozásnak több pozitív hatása is lehet, amelyek miatt talán érdemes adni neki egy esélyt.

zuhanyozó nő
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Viszonylag kevesen lehetnek, akik a nyári, gyakran közel negyven fokos hőség időszakát leszámítva szívesen zuhanyoznak hideg vízzel a kellemes meleg helyett. Pedig sokan sokfelé állítják, hogy ennek számos pozitív egészségügyi hatása lehet.

Vannak, akik kifejezetten esküsznek a reggeli hideg vizes tusolásra, amelyet akár a kávé helyett is ajánlanak, hiszen a hűvös cseppektől garantáltan kipattan a szeme annak, aki esetleg még álmosan állt be a zuhanytálcába. Tehát hiába ez az utolsó dolog, amire vágynál reggelente, talán mégis érdemes lehet megfontolnod, hogy új szokásként kipróbáld.

A reggeli hideg zuhany előnyei

A hideg vizes, 20 Celsius-fok körüli zuhany nem csodamódszer, és nem is gyógymód, a megfigyelések szerint viszont bizonyos tünetek csillapításában segíthet, illetve javíthatja az általános közérzetet is. 

Felébreszt

A hideg víz kisebbfajta sokkhatásként éri a szervezetet, különösen igaz ez reggel, az ágy melegét épp csak elhagyva. Ennek eredményeként fokozódik az oxigénfelvétel és az éberség, valamint emelkedik a pulzusszám. Így aztán nem csoda, hogy többen állítják, a reggeli zuhanyzás után már nincs is szükségük kávéra.

Serkenti a vérkeringést

Messze a leggyakoribb érv a hideg vizes tusolás mellett, hogy serkenti a vérkeringést. A hűvös víznek kitett területeken a felszín közelében futó erek összehúzódnak, a mélyebb rétegekben viszont fokozódik a véráramlás, mert a szervezet igyekszik fenntartani az ideális testhőmérsékletet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Míg a forró fürdő hatására tágulnak az erek, és csökken a vérnyomás, ilyenkor a vérnyomásértékek emelkedése figyelhető meg az egészséges emberek esetében. Érdekesség, hogy a hideg vízzel zuhanyzók gyakran arról számolnak be, hogy a bőrük is szebb lett, talán ez is a keringésjavító hatásnak tudható be.

Javítja a közérzetet

Úgy tűnik, hogy a hideg vízzel való zuhanyzás segíthet a közérzet javításában, amire bizony sokaknak égető szükségük van reggelente. Szakemberek feltételezik, hogy a hideg víz hozzájárulhat a depresszió tüneteinek mérsékléséhez azáltal, hogy aktiválja a szimpatikus idegrendszert, és növeli a vér béta-endorfin- és noradrenalinszintjét, mindemellett pedig fájdalomcsillapító hatású. Ehhez a kutatók naponta egyszer vagy kétszer két-három percen át tartó, 20 Celsius-fokos vízzel való zuhanyzást javasoltak, amit egy ötperces szoktatás előz meg, hogy ne legyen annyira sokkoló élmény.

Feltevéseiket egy kis létszámú, nem súlyos depressziós tüneteket produkáló emberekkel végzett klinikai vizsgálat alá is támasztotta. Fontos megjegyezni, hogy a depresszió kezeléséhez szakember által megállapított terápia szükséges.

Nem való mindenkinek

Mindezek mellett egyesek tudni vélik, hogy a hideg vizes zuhanyzás támogatja az immunrendszer működését, és így segít az olyan gyakori betegségek kivédésében, mint amilyen például a nátha vagy az influenza, illetve segít az anyagcsere javításában is. A megfigyelések szerint irritált bőr esetén a viszketést is csökkentheti.

Ugyanakkor a legyengült immunrendszerrel küzdőknek vagy a súlyos szívbetegséggel élőknek nem ajánlják. A két-három perces időtartamot nem érdemes túllépni, és a szervezetnek időt kell hagyni, hogy hozzászokhasson ehhez a terheléshez. Eleinte az is jó megoldás lehet, ha valaki a megszokott hőmérsékleten történő tusolás után vált rövid időre a hideg vízre.

Éhgyomorra iszod a kávét?

A kávét többen nem reggeli mellett, hanem ahelyett fogyasztják. A szakemberek viszont általában nem javasolják, hogy az ember éhgyomorra küldje le az italt, mivel az az élénkítő tulajdonsága mellett az egészségre nézve negatív következményekkel is járhat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük