Serkentik a vérkeringést és a nyirokrendszert: 9 jógapóz, ha van napi 10 perced

A jóga nemcsak nyújtja az izmokat, de védi a keringési és nyirokrendszer egészségét is.

jóga lefele néző kutya póz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan azért választják a jógát, mivel szinte azonnal jótékony hatást fejt ki az ülőmunkát végzők szervezetére nézve, képes az izmok megnyújtására, a gerinc egészségének megóvására és a stressz oldására egyaránt, noha ennél összetettebb egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.

A jógapózok egy része stimulálja a nyirokrendszert, amely nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezzel a kórokozók elleni eredményes küzdelemhez, a stresszválasz csökkentésével rendszeres gyakorlása enyhíti a krónikus gyulladást. Emellett a vérkeringést is serkenti, védi az ereket, helyreállítja a vérnyomást, csökkenti a szívbetegség kockázatát - írja számos kutatást áttekintve Ann Swanson A jóga tudománya című könyvében.

Jógapózok a keringési rendszerért

A fordított testhelyzetek lényege, hogy a fej a szív vonala alá kerül, erősítve a keringést, aktiválva a nyirokrendszert. A nyirokvezetékek az izommozgás révén szállítják a folyadékot a testben, a fordított pózok megkönnyítik az érbillentyűk kinyílását, ezzel pedig a folyadékfelhalmozódás, az ödémásodás ellen is hatásosak. Emellett számos további póz hatékony a vérkeringés egészségének megőrzésére.

Cikkünk Ann Swanson A jóga tudománya - Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért című kötete alapján készült.

szakacskonyv

A jóga tudománya részletesen bemutatja, miként hat a jóga a testre, és mi kell ahhoz, hogy a jóga valamennyi jótékony hatása érvényesülhessen.


A könyv pontos instrukciókat tartalmaz az ászanák helyes kivitelezéséhez több száz, különböző nézetből készült részletes anatómiai ábrával. 


Akár kezdők, akár gyakorlottabbak vagyunk, A jóga tudománya segít a tudatos és eredményes jógagyakorlásban, a jóga anatómiájának megértésében és a szükséges technikai tudás fejlesztésében.


Kiadja a Libri Könyvkiadó Kft.

Ára 5699 forint.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük