Szakértők a rákmegelőzésről: a 3 legfontosabb alapszabály
Néhány táplálkozási szabály betartása, a cigi mellőzése és a HPV elleni oltás a legjobb megelőzés.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban világszerte 12 millió új rákos megbetegedést diagnosztizálnak évente. A Nemzetközi Rákellenes Szövetség szerint ennek 40%-a megelőzhető lenne néhány egyszerű egészségvédő szabály betartásával. Ha leszoksz a cigarettáról, jobban odafigyelsz a táplálkozásra, valamint beadatod a HPV, illetve a hepatitis B elleni oltásokat, már jó úton jársz.

Alapelvek a táplálkozáshoz

Nyilván tisztában vagy vele, hogy a gyorséttermi ételek és a félkész táplálékok nem kimondottan egészségesek. Hogy mégsem figyelsz oda jobban a táplálkozásra, azért valószínűleg részben a mindennapi rohanás, részben a lustaság okolható. Ha szeretnéd megőrizni egészségedet, illetve megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, nem szükséges a reformkonyha minden szabályával tisztában lenned.

Már néhány egyszerű módszerrel is sokat tehetsz önmagadért.

Semmi cukros üdítő!

A Nemzetközi Rákkutatási Alap - WCRF - vizsgálatai szerint a cukros üdítők rendszeres fogyasztása növeli a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ha tehát kiiktatod őket az étrendedből, egy lépéssel közelebb kerültél az egészséges életmódhoz. Fogyassz inkább szénsavmentes ásványvizet, 100%-os rostos üdítőket, zöld teát.

Keresztesvirágzatúak előnyben

Egyél sok káposztát, brokkolit, karfiolt. Az Institute of Food Research - táplálkozástudományi kutatásokkal foglalkozó szervezet - vizsgálatai bizonyították, hogy a keresztesvirágzatúak fogyasztása során egy AITC nevű enzim szabadul fel a szervezetben, ami pusztítja a rákos sejteket.

Búcsú a cigitől, tüdőszűrés

A statisztikai adatokból azonban gyorsan kiderül: tíz dohányosból egy-kettő tüdőrákos lesz. A többi pedig nem biztos, hogy megéri azt a kort, amikor kialakul a daganat: például előbb hal meg szív- és érrendszeri betegségben - ami szintén összefüggésbe hozható a dohányzással.

Évente több mint 8000 ember hal meg hazánkban tüdőrákban. Ezzel a magas számmal Magyarország nemzetközi viszonylatban a halálozási statisztika élén áll.
A dohányzás abbahagyása mellett a tüdőrák másik lehetséges megelőzési módszere a tüdőszűrés lehetne. Hazánkban a tüdőszűrést az ÁNTSZ írhatja elő, mivel azonban Magyarországon a tbc-s megbetegedések száma egyre csökken, a kötelező szűrések sok megyében megszűntek. Jelenleg csak szakmai ajánlások vannak, például a 40 év feletti dohányosoknak évente érdemes elmenni a vizsgálatra.

Ne feledkezz meg az oltásról!

A genfi székhelyű Nemzetközi Rákellenes Szövetség szerint a megelőzés egyik alappillére a védőoltás. A daganatos betegségek 20%-a összefüggésbe hozható valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzéssel. A legismertebb rákos megbetegedéssel kapcsolatban álló kórokozó a humán papilloma vírus és a hepatitis B. Előbbi a méhnyakrák kialakulásával áll szoros összefüggésben, utóbbit a májrák vírusaként tartják számon.

Méhnyakrákszűrés - évente

Ne feledkezz meg a méhnyakrákszűrésről sem! Évente egyszer végeztesd el orvosoddal a citológiai vizsgálatot!

HPV elleni oltás

A HPV elleni oltás jelenleg a társadalombiztosítás által nem támogatott. A három részben beadott oltás összesen 90 ezer forintba kerül. Az első magas ellenanyagszintet alakít ki a szervezetben, a második oltás ezt hozza normál szintre, a harmadik vakcina pedig legalább 10 évre szóló védettséget biztosít. Európa-szerte évente 30 ezer nő veszíti életét a méhnyakrák következtében. Pedig a vakcina beadásával és a rendszeresen - évente ismételt - nőgyógyászati szűréssel szinte teljes egészében megelőzhetőek lennének a betegség okozta halálozások.

Hepatitis B elleni vakcina

A hepatitis B elleni oltás három részből áll, és életre szóló védettséget biztosít. A két, egy hónap különbséggel beadott alapoltást az egy évvel későbbi emlékeztető oltás követi. Mivel a hepatitis B elleni védőoltást hazánkban a társadalombiztosítás 25%-ban támogatja, a vakcináért körülbelül 5000 forintot kell fizetned. A 14 éves korosztályt pedig 2000 óta kötelezően oltják hepatitis B ellen.

Ezt is szeretjük