Egy közkedvelt ital, mely megvéd a ráktól
Nem is gondolnád!
Emlékszel még? A tej élet, erő, egészség. Tanulmányok és kutatások támasztják alá az állítás igazát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tej fogyasztása nemcsak gyerekkorban fontos, hanem felnőttként is nagyon hasznos lehet. Gazdag fehérjeforrás, vitamin- és kalciumtartalma teszi egészséges itallá. Most az is kiderült, hogy valószínűleg a rák több fajtája ellen is védelmet nyújt, ha rendszeresen tejet iszol.

A bélrák megelőzése

Az új-zélandi professzor, Brian Cox vezetésével készült az a tanulmány, mely összefüggést mutat a gyerekkori tejfogyasztás és a felnőttkorban kialakult bélrák között. A kutatásban 562, ebben a betegségben szenvedő, valamint ugyanennyi egészséges, 30 és 69 év közötti ember vett részt.

A tejfogyasztási szokásokra adott válaszok alapján a kutatók úgy gondolják, hogy azoknál a diákoknál, akik négy-hat évig isznak tejet, 20%-kal kisebb a bélrák kialakulásának valószínűsége, mint tejet nem fogyasztó társaiknál. Akár 40%-kal több esélyük lehet az egészséges életre azoknak, akik hat évnél hosszabb ideig rendszeresen ittak tejet. Ezekre az eredményekre alapozva Brian Cox nagyon fontosnak tartja az iskolai tejprogramokat, és mindent megtesz, hogy támogassa őket.

Mellrák ellen

A nők körében a második leggyakoribb halállal végződő rákos megbetegedésre is megoldást jelent a rendszeres tejfogyasztás. A D-vitamin és a kalcium segítségével megelőzhető lehet a mellrák, állítja Joan Lappe, a Creighton Egyetem doktora. A szavait alátámasztó kísérletben 446 olyan nő vett részt, aki 1400 milligramm kalciumot és 27,5 mikrogramm D-vitamint szedett naponta.

Ugyanennyien kaptak egyedül 1400 milligramm kalciumot, a harmadik csoport tagjai - 288 kísérleti alany - pedig csak placebót. Azoknál, akiknél mindkét kiegészítőt alkalmazták, 77%-kal csökkent a rák kockázata a kontrollcsoportokhoz képest. A kutatók szerint így az is bebizonyosodott, hogy a kalcium önmagában nem elég. Azoknak a nőknek, akik csak ezt az ásványi anyagot szedték, közel akkora esélyük volt a mellrákra, mint a placebót fogyasztó társaiknak. Ennek a kutatásnak köszönhetően a Kanadai Rákellenes Társaság új ajánlásokat adott ki a felnőttek D-vitamin-bevitelére, illetve tejfogyasztására vonatkozóan.

Így előzd meg a mellrákot!

Az emlőrák megelőzésében komoly szerep jut az otthoni önvizsgálatnak. Nőgyógyász szakértőnk elmondja, hogyan végezheted.

Hogyan segít a tej?

A legátfogóbb tanulmány tíz kutatás alapján született meg, amiben összesen 534 ezer ember vett részt. A Harvard és Bingham Egyetem, valamint a Bostoni Kórház munkatársainak közös elemzése rámutatott arra is, hogy hogyan hat jótékonyan a szervezetre a tejfogyasztás. A kalcium megakadályozza a sejtek felesleges osztódását, ami rákos sejtek kialakulásához vezetne, mondta Stephanie Smith-Warner, a Harvard professzora.

Munkatársa, Eunyoung Cho arra hívta fel a figyelmet, hogy csak az egészséges életmód részeként használ ez a fajta megelőzés. Így fontos a testmozgás, a táplálkozás esetében pedig a gyümölcsök és zöldségek nagy aránya, a vörös húsok mennyiségének minimálisra csökkentése mellett.

Mennyi tejet fogyassz?

Gyermekkorban megelőzés céljából az ajánlott adag napi egy pohár tej minimum. A felnőtteknél a tanulmányok eredményeit összevetve két-három pohár tej az optimális mennyiség. Így 900 milligramm kalciumot veszel magadhoz.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen tejet vásárolsz. Törvényi szabályozás írja elő, hogy csak azon a terméken lehet a tej felirat, ami más adalékot nem tartalmaz. Tehát kerüld a reggeli ital, családi ital elnevezésű üdítőket. Részesítsd előnyben inkább az alacsony zsírtartalmú tejeket.

Ezt is szeretjük