Puffadás, fáradtság, hasmenés – A tejérzékenység tünetei
Ismerd meg a kellemetlen egészségügyi panaszok hátterében meghúzódó betegséget!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Allergiás reakciót gyakorlatilag bármilyen élelmiszer kiválthat, de bizonyos táplálékok gyakrabban okoznak ilyen jellegű problémát. A búza, a tehéntej, a kagyló, a földimogyoró vagy a tojás gyakran vezetnek allergiás reakcióhoz az arra érzékenyeknél. Az allergiás reakció során az immunrendszer a normál esetben teljesen veszélytelen ételre ellenanyag-termeléssel válaszol.

Ezen túlzott reakció következtében pedig hisztamin és más - allergiát okozó - vegyületek szabadulnak fel a testben. A tejérzékenység meglehetősen gyakori az élelmiszer-allergiák között. Egyes becslések szerint kisebb vagy nagyobb mértékben a világ lakosságának kétharmadát érinti.

Tejcukor- és tejfehérje-érzékenység

A tejtermékek többféle komoly bajt is okozhatnak. Ezek közül a legismertebbek a tejben lévő laktóz vagy tejcukor megemésztésével kapcsolatos problémák, melyet laktóz-intoleranciának hívnak. Oka az, hogy a bélben nem termelődik a laktózt lebontó enzim, a laktáz. Ennek hiányában nem történik meg a laktóz lebontása, hanem változatlan formában jut el a vastagbélbe. Itt a baktériumok megerjesztik, és az erjedés miatt kellemetlen tünetek jelentkeznek.

A tejcukor-érzékenység jelei

  • Hasfájás.
  • Fáradtság.
  • Hasmenés.
  • Haspuffadás.

A betegség kialakulása

A laktáz enzim örökletes hiánya nagyon ritkán fordul elő, és a születést követően hamar kiderül. Sokkal gyakoribb, hogy egy bélrendszeri fertőzést, például gyomor- és bélhurutot követően átmenetileg lép fel enzimhiány és tejcukor-intolerancia.

Tejfehérje-érzékenység

A tejérzékenység másik fajtája a tejfehérje-allergia. Ebben az esetben a tejben található fehérje vált ki allergiás reakciót, aminek az intoleranciához hasonló tünetei lehetnek. Ez jóval ritkább betegség, mint a laktóz-intolerancia, és bármely életkorban előfordulhat.

Súlyos vagy enyhe allergia?

A laktóz-intoleranciában szenvedők egy része fogyaszthat egy kevés tejet és tejterméket a tünetek kiváltása nélkül. Súlyosabb esetekben azonban teljesen száműznöd kell a tejtermékeket az étrendedből, és egyéb élelmiszerekkel, például szójával vagy más laktózmentes táplálékkal kell helyettesítened. Súlyos laktóz-intolerancia esetén a tejet minden formájában - még a juh- és kecsketejet is - teljesen ki kell hagynod az étrendből.

Nem fogyaszthatsz bizonyos tejtermékeket, például tejszínt vagy lágy sajtot sem. A vajat és a kemény sajtot azonban nem kell száműznöd az étrendedből, mivel ezekben nagyon kevés a tejcukor. A natúr joghurt is csak ritkán okoz problémát.

Honnan vegyél kalciumot?

A tej és tejtermékek sok kalciumot tartalmaznak, így valamilyen helyettesítő után kell nézned, ha ezeket nem fogyaszthatod. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak kalciumot a konzervhalak, például a szardínia, a leveles zöldfőzelék, például a spenót. Ha attól tartasz, hogy tejtermékmentes diétád nem tartalmaz elég kalciumot, kérj tanácsot orvosodtól, hogy érdemes-e laktózmentes kalciumtartalmú táplálékkiegészítőt szedned.

Ajánlott körülnézned a közeli bioélelmiszer-boltokban is. Kísérletezz az ott található élelmiszerekkel: például fogyassz gabonapelyhet szójatejjel. Előfordulhat, hogy a tehéntejben található fehérjére allergiás vagy, ám más forrásból származó tejet, például juh- vagy kecsketejet, illetve az ezekből készített sajtot és joghurtot minden probléma nélkül fogyaszthatod.

Nem csak tejtermékekben

Sokféle gyárilag feldolgozott élelmiszer, valamint a mesterséges édesítőszerek és egyes gyógyszerek is tartalmaznak tejcukrot vagy nyomokban tejfehérjét. Ezért nem árt alaposan áttanulmányoznod a termékeken található tápanyag-ismertetőt. A tápanyagok listájában az alábbi összetevőkre kell figyelned.

Veszélyes alkotórészek

  • Tehéntej vagy laktóz.
  • Kazein vagy kazeinát.
  • Zsírmentes tejkivonat.
  • Hidrolizált kazein vagy savó.
  • Laktalbumin, nátrium-glutamát.

Cikkünk a Reader’ s Digest Útmutató az egészséges élethez című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük