Télen is fontos a szabadban sportolni: ezeket a mozgásformákat ajánlja a szakember
A hidegebb időben is bátran lehet sportolni a szabadban, sőt, kifejezetten ajánlott.

szabadtéri-mozgás3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hónapokban, amikor hideg, esős, latyakos az időjárás, hajlamosak vagyunk felhagyni a rendszeres sportolással, különösen a szabadban végzett edzésekkel. Pedig ilyenkor sem kell lemondanunk a friss levegőn végzett testmozgás élményéről, sőt ez kifejezetten egészséges, mivel erősíti az immunrendszert és elűzi a téli sötétséggel járó depressziót.

A koronavírus-járvány miatt is célszerűbb most inkább kinti aktivitásokat végezni, hiszen a beltéri sportok növelik a megfertőződés kockázatát, legyen szó edzőteremről, uszodáról vagy bármilyen csoportos mozgásformáról. A Budai Egészségközpont ortopéd sebésze, sportsebész szakorvosa és sportrehabilitációs programvezetője, Dr. Hidas Péter PhD. összefoglalja a szabadtéri sportok előnyeit, és tanácsokat ad, hogy milyen aktivitásokat érdemes választani korosztályonként.

Ezért fontos szabadtéren mozogni

- A kültéren végzett sport élettanilag előnyösebb, mint a zárt helyiségben való edzés: javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, és ha egy kicsit is előbújik a nap, beindul a természetes D-vitamin-termelés. Magyarországon az emberek jelentős része küzd télen rossz közérzettel, depresszióval, a gyakori mozgás jó levegőn viszont bizonyítottan csökkenti a depresszió előfordulásának esélyét. Emellett akik télen is rendszeresen mozognak a szabadban, ritkábban lesznek influenzások vagy szenvednek légúti betegségektől, jobban alszanak és energikusabbnak, frissebbnek érzik magukat. Ráadásul mivel hideg időben a szervezetnek nemcsak a mozgásra, hanem a test melegen tartására is energiát kell fordítania, több kalóriát égethetünk el, mintha valamilyen beltéri mozgásformát választanánk. – mondta Dr. Hidas. 

szabadtéri-mozgás4
Fotó: Hraun / Getty Images Hungary

A hideg levegő miatt sokan tartanak a megfázástól és egyéb káros egészségi következményektől, ám ez a félelem alaptalan. Ha odafigyelünk a megfelelő viseletre – szél- és csapadékálló, de egyúttal jól szellőző ruházatot választunk –, a (meleg) folyadékbevitelre és a kint tartózkodás időtartamára, mínusz 10 fokig szinte mindenki alkalmas a kültéri sportolásra. Ez kortól független, az azonban már nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választ egy gyerek, egy felnőtt vagy egy idősebb ember. 

Szabadtéri mozgásformák gyerekeknek

Ahhoz, hogy a gyerekeket ki lehessen robbantani a meleg szobából a tévé vagy a számítógép elől, a legbiztosabb módszer valamilyen havas sportra hívni őket. A szánkózás és a síelés örök sláger, de sajnos az időjárás nem mindig kedvez ezeknek, a korcsolyázás viszont hótól függetlenül választható.

szabadtéri-mozgás2
Fotó: Johner Images / Getty Images Hungary

Sokan nem tudják, de már óvodás korban, 3-4 évesen megtanulható, így az egész családnak élvezetes sportolási lehetőség a szabadban. Emellett enyhébb időben télen sem kell elfelejteni a gyerekek kedvenc sporteszközeit, a biciklit, a rollert, a gördeszkát vagy a görkorcsolyát. Ha nincs lefagyva az út és nem csúszós, megfelelő öltözékben ilyenkor is használhatók.

Téli sportok felnőtteknek

Az utóbbi években egyre inkább jellemző – részben a koronavírus-járvány hatására –, hogy a felnőttek télen sem mondanak le a szabadtéri futásról és a biciklizésről. Míg korábban ilyenkor kiürültek a futópályák, mostanában egy hétvégi délelőtt közel annyi futó van rajtuk, mint a melegebb évszakokban. Nem véletlenül: a futás az egyik legjobb mozgásforma, ha valaki nem küzd mozgásszervi betegséggel, nem túlsúlyos és nincs komoly szívbetegsége. Javítja az állóképességet, a szív- és érrendszer egészségét, és segít a fogyásban.

szabadtéri-mozgás1
Fotó: Johner Images / Getty Images Hungary

Futás helyett vagy mellett hasznos az úgynevezett intervall edzés is, amikor a mérsékeltebb és gyors ütemű futást (rövid sprinteket), vagy sétát váltogatjuk. Ugyanakkor ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy bizonyos téli napokon a nagyvárosokban rendkívül erős lehet a szmog. Ezért mielőtt városi futásra indulnánk, tájékozódjunk a légszennyezettségi adatokról, ha ugyanis túl magas a szennyezettség, érdemes inkább beltéren vagy közeli parkokban, erdőkben mozogni. 

Séta a friss levegőn az idősebb korosztálynak

Az időseknek sem kell lemondaniuk a kültéri mozgásformákról télen, de arra ügyelniük kell, hogy hidegben a vérerek összeszűkülnek, így a szívnek jobban meg kell dolgoznia azért, hogy elég vért pumpálhasson az erekbe. Ezért azoknak, akik keringési zavarokkal vagy érszűkülettel küzdenek, több figyelmet kell fordítaniuk a körülményekre. Csak akkor szabad sportolniuk, ha teljesen jól érzik magukat, alaposan bemelegítettek előtte és nem viszik túlzásba a kint tartózkodást. Idősek számára ideális lehet a túrázás, a séta vagy a nordic walking, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő és a mozgáskoordináció.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Melyik téli sport mennyi kalóriát éget el? A korizástól a szánkózásig

Melyik téli sporttal égetheted a legtöbb kalóriát?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük