Hány súlyzós edzés kell a zsírégetéshez? A futásnál sokkal szebben fogyaszt

Ennyiszer kell súlyt emelni hetente a fogyáshoz.

sulyzos-lany
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár fogyni szeretne az ember, akár tónusosabb, szálkásabb izmokra vágyik, az erősítő gyakorlatokat nem hagyhatja ki a repertoárjából. Bár a kardió edzések híresen jól égetik a zsírt, hosszútávon az izomfejlesztés ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb a tartós fogyáshoz.

Egy 2006-os, a British Journal of Sports Medicine című folyóiratban megjelent cikk szerint az erősítés nemcsak az erőnlétet fokozza, hanem a csont- és izomtömeget is növeli, ezenkívül jót tesz a keringésnek és az általános közérzetnek, éppen ezért különösen fontos, ha valaki meg akarja őrizni a fittségét és az egészségét.

Milyen gyakran súlyzózz?

A súlyzózás csak az egyik formája az erősítő edzéseknek, de a legjobb módszer arra, hogy formás, vékony karokat, nőies vállakat és tónusos hátat varázsolj magadnak. Súlyzókkal az egész felsőtest megmozgatható, sőt, gépekkel vagy bokasúlyokkal a test szinte minden izomcsoportja munkára fogható. Ha viszont csak szökőévente egyszer iktatsz be egy ilyen, erősítő edzést, attól még nem fogsz fogyni.

erosito edzes konditerem

A szakértők a kezdőknek általában heti egy-két súlyzós edzést javasolnak, hogy az izmoknak legyen idejük regenerálódni. Fontos, hogy ne fogd hirtelen túl kemény munkára magad. Ha rossz technikával kezdesz súlyt emelni, könnyen lesérülhetsz. Ha pedig túl nagy súlyokkal dolgozol, olyan komoly izomlázad lehet, hogy nem tudod folytatni az edzést.

Az elején általában gyorsabban csökken a testzsírszázalék és a súly. Ilyenkor 1%-kal vagy akár heti fél kilóval is lehet számolni, de ez egyénenként változó. Ahogy az ember teste hozzászokik a terheléshez, lehet fokozni az edzés intenzitását vagy sűrűségét. 

Ha egyébként is szoktál edzeni, csak a súlyzós edzés újdonság, akkor a heti három edzés ajánlott, ezt legalább négy-hat héten át kell végezni, hogy látszódjon az eredmény. Ha elégedett vagy, akkor folytasd ebben az ütemben, ha nem, érdemes átnézni, nem túl kicsi, illetve nagy súllyal dolgozol-e, és megfelelő számú ismétlést csinálsz-e a gyakorlatokból.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyakorlottabbaknak szintén a heti három edzés a javallott, itt azonban az ismétlések számával, a súlyok emelésével lehet növelni az intenzitást. Ezen a szinten már érdemes figyelni arra is, hogy a gyakorlatok között eleget pihensz-e, vagy nem pihensz-e túl sokat.

Súlyzós gyakorlatok otthonra

Bár a gépen végzett gyakorlatok is hatékonyak, az ember nem mindig jut el az edzőterembe. Az ilyen alkalmakra tökéletes ez a rövid, alig 20 perces otthoni edzés, melyet két kis súlyzóval vagy félliteres palackkal könnyedén kipróbálhatsz te is.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük