30%-kal növeli a stressz-szinted, és mindennap használod

Tudod, hogy mi az?

A digitális kütyük az életminőség romlásához vezethetnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára neked is van olyan ismerősöd, akit társaságban csak úgy emlegetnek, mint aki a Facebookon él, és a virtuális világon kívül talán már nem is létezik.

Nyilvánvaló, hogy a modern kommunikációs csatornákhoz való extrém mértékű kötődés nem egészséges, de szakértők szerint nemcsak ők vannak veszélyben. Frances Booth kutatása rávilágított, hogy a 21. századi ember lassan képtelen az ellazulásra - ennek oka pedig az okostelefonokban és digitális kütyükben keresendő.

30%-kal növeli a stressz-szintet

A stressz eredetileg egy olyan tudományos kifejezés volt, mely a szervezet külvilágból érkező ingerekre adott specifikus válaszát jelölte.

Létezik pozitív és negatív előjelű stressz is: előbbit tapasztalhatod, amikor az első randi előtt lázasan készülődsz, utóbbit pedig, amikor a főnököd bal lábbal kelt fel, és a nap során folyamatossá válnak a tőle érkező kérések, munkáddal kapcsolatos megállapítások.

Veszélyes okostelefonok

A stressz a hétköznapi szóhasználatban leginkább a tartós feszültség szinonimája lett. Kevesen gondolnak azonban bele, hogy a munkahelyi feszültség vagy az otthoni problémák mellett az elektromos kütyük is felelhetnek a kialakulásáért. Az okostelefonok formalomba kerülése óta az emberek stressz-szintje 30%-kal magasabb lett - állítja Frances Booth.

Idegbajos főnök és fejfájás ellen: 7 bevált módszer az irodába

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kutatása során negyven év alatti felnőtteket kért meg arra, hogy töltsenek el egy hetet a megszokott okostelefonjaikkal és tabletjeikkel, valamint egy másikat ezek nélkül. A vizsgálat végén kikérdezte a kutatási alanyokat arról, milyen hangulatban telt a modern kütyük nélkül töltött hét, és legtöbben jobb közérzetről számoltak be. 65%-uk nyilatkozott úgy, hogy öröm volt elszakadni a digitális világtól.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Állandó készenlét

Tény, hogy az okostelefonok és egyéb mobil eszközök jelentős mértékben megkönnyítik az emberek közötti kommunikációt, ugyanakkor a folyamatos üzenetváltás állandó készenlétet eredményezve erősen megterheli az idegrendszert.

- Az e-mailek, közösségimédia-frissítések, szöveges üzenetek állandó figyelemmel kísérése és megválaszolása csökkenti az életminőséget. A nap végén könnyen úgy érezheted magad, mintha lecsapolták volna energiaraktáraidat. Ha nem adod meg magadnak azt a luxust, hogy néha kikapcsold az agyad, ne csodálkozz azon, hogy túlterheltnek érzed magad - magyarázza a kutatást vezető Frances Booth.

Alvásproblémák

További problémát jelent, hogy az egész napos készenlét, feszült idegállapot eredményeképpen mind nehezebbé válik az éjszakai pihenés. Annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki alvásproblémáid, fontos, hogy ne a vibráló monitort vagy kijelzőt figyelve nyomjon el az álom, hagyj egy kis időt elmédnek a lelassulásra.

Ezt is szeretjük