Hány ismerősöd van a Facebookon? Ekkora esélyed van az pszichés problémákra

A több Facebook-ismerős nagyobb stresszel jár. Tudod, miért?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vitathatatlan, hogy a Facebook az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, korra és nemre való tekintet nélkül mind többen regisztrálnak a közösségi oldalon. Az itt töltött idő azonban nem csupán kikapcsolódás, adott esetben az egészségedre is káros lehet.

Az ismerősök számának gyarapodásával együtt ugyanis a Facebook-felhasználók stresszérzete is növekszik - derült ki egy új tanulmányból.

Több Facebook-ismerős, nagyobb stressz

A skóciai Edinburgh-i Egyetem üzleti tanszékén dolgozó szakemberek tanulmánya szerint minél több baráti csoportja van egy Facebook-felhasználónak, annál inkább nő annak a lehetősége, hogy az illető online viselkedésével megbotránkoztat egyeseket. Az eredmények alapján leginkább a szülők vagy a főnökök ismerősnek jelölésével erősödik a szorongás mértéke.

A szorongás és a stressz pszichés következményei

  • Koncentrációzavar.
  • Ok nélküli kimerültség.
  • Nyugtalanság, ingerlékenység.

Idősebb ismerősök váltják ki

A szakemberek szerint a stressz döntően abból fakad, hogy a felhasználók olyan arcukat mutatják a portálon, amely elfogadhatatlannak bizonyulhat néhány ismerősük számára.

Például szitkozódnak, nemtörődömséget mutatnak a bejegyzéseikben, isznak vagy dohányoznak a képeiken. Az idősebb ismerősök megjelenésével csak erősödik a stressz, mivel az ő elvárásaik jelentősen különbözhetnek a fiatalabb barátok értékrendszerétől.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kutatásról

A felmérés több mint háromszáz Facebook-felhasználó bevonásával készült, akiknek átlagéletkora 21 év volt. Az eredmények alapján a felhasználók átlagosan hét különböző közösségi körből gyűjtik be az ismerőseiket, leggyakrabban a barátok közül - közölte a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ben Marder a kutatásról

- A Facebook egykoron hatalmas bulihely volt, ahol szabadon lehetett táncolni, inni, flörtölni a barátokkal - magyarázta Ben Marder, a tanulmány szerzője. Amióta azonban anyu, apu és a főnök is megjelentek a táncparketten, az egész sokkal inkább stresszes eseménnyé változott, tele szociális öngyilkosságot jelentő taposóaknákkal.

Semlegesebb a kép

Éppen ezért az emberek megpróbálják önmaguk semlegesebb verzióját mutatni a Facebookon, hogy eleget tegyenek valamennyi ismerősük elvárásainak, hiszen aggódnak amiatt, hogy egyesek netán rossz véleménnyel lesznek róluk - fejtette ki a szakember. A kutatásból az is kiderült, hogy a felhasználók mindössze egyharmada használja azt a Facebook-beállítást, amely révén szűrni lehet, hogy kik láthatják az illető bejegyzéseit és fotóit. Az internet és a Facebook biztonságosabb használatáról korábbi cikkünkben olvashatsz.

Ezt is szeretjük