Karcsúak, és sokáig élnek: 3 zsírrobbantó táplálék, amit a skandináv nők fogyasztanak
A skandináv étrend legalább olyan egészséges, mint a mediterrán.
Az északi országokban szinte ismeretlen fogalom az elhízás, hiszen a skandináv étrend nemcsak a formás, karcsú alakot biztosítja, de a hozzávalók révén jótékonyan hat az egészségre is.
A skandináv nők nemcsak fehér porcelánbőrűek és szőkék, de fittek, és sokáig is élnek. A svéd emberek átlagéletkora például nyolcvan év felett van, ez részben a sok mozgásnak és az egészséges táplálkozásnak köszönhető. Az étrendjüket az ott élők úgy állítják össze, hogy viszonylag sok friss, tápanyagban gazdag, szezonális étel szerepeljen benne. Köszönhető ez egy 2004-es határozatnak, amikor is 12 dán, finn, norvég, svéd és izlandi séf létrehozta az Új Északi Konyhai Kiáltványt, amelyben a szezonális, belföldi termékekre és az egészséges, adalékanyagoktól mentes, minőségi élelmiszerekből összeállított étrendre hívták fel a figyelmet.
3 táplálék, amit a skandinávok fogyasztanak
A skandináv diéta inkább életmódváltás, mintsem fogyókúra. A hagyományos alapanyagaik túlnyomó részét - tenger menti országok révén - a halak adják, de szezonális gyümölcsöket és zöldségeket is fogyasztanak.
Chowder, a skandináv halleves
A halak közül nagy népszerűségnek örvend a makréla, a lazac, a tonhal és a hering, ezek a legjobb források ahhoz, ha egészséges omega 3-zsírsavakhoz szeretnének hozzájutni, de azért is remek választás, mivel alacsony a kalóriatartalmuk, és sok fehérjét tartalmaznak. A skandinávok egyik kedvenc levese a chowder, ami lazacból, sárgarépából, karalábéból, krumpliból, citromból áll, fűszerek tekintetében pedig édesköményt és szegfűborsot használnak. A húsételek közül kedvelt a marhahús, a disznóhús, alkalomadtán a rénszarvashús, a finnek pácolt medvesonkát és ürüt is fogyasztanak. A svéd húsgolyó abszolút favoritként szerepel a skandinávok listáján.
Rozsból, árpából készült kenyérfélék
A gyors felszívódású fehér kenyerek és péksütemények helyett teljes kiőrlésű lisztekből, rozsból, zabból és árpából készítik a kenyérféléket, így amellett, hogy az ételek teltségérzetet okoznak, a vércukorszintet sem dobják meg, rosttartalmuk révén pedig biztosítják a megfelelő emésztést. Az édességeikhez sok bogyós gyümölcsöt, például kék és vörös áfonyát használnak, és gyakran ízesítik kardamommal, gyömbérrel és fahéjjal, ezek a fűszerek a fogyásban is aktívan segítenek.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kalóriaszegény zöldségek
A skandináv országokban a zöldségek nagy részét a kalóriaszegény gyökérfélék és káposztafélék adják, gyakran szerepel a tányérjukon cékla, répa, zeller, paszternák, krumpli, káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, de hüvelyeseket és gombát is esznek. A gyümölcsök közül a bogyós termések, az alma, a körte vagy a rebarbara örvend népszerűségnek, ezeket reggelire alacsony zsírtartamú joghurttal keverve, zabpehellyel is fogyasztják.
Ételek, amelyek tiltólistásak
A skandinávok kerülik a feldolgozott, adalékanyagoktól hemzsegő élelmiszereket, a magas cukortartamú üdítőket és az alkoholfogyasztást is a minimálisra redukálják, ami egyébként is iszonyúan drága az északi országokban.
A skandináv diétát könnyen követhetőnek tartják a szakemberek, és a mediterrán étrendhez hasonlítják. A legnagyobb különbség a két étrend között, hogy míg előbbinél repceolajat, addig utóbbinál extra szűz olívaolajat használnak.
Mitől ilyen vékonyak a vietnámi nők?
A vietnámi nők karcsúságának titka a keleti gasztronómia egészséges alapanyagaiban, zöldségekben gazdag egytálételeiben és az emésztést segítő különleges fűszereiben rejlik.
Karcsúak, egészségesek, és sokáig élnek: 4 zsírblokkoló táplálék, amit a vietnámi nők fogyasztanak
ElolvasomBorító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!
- franciaország
- étkezés