Beindítja az emésztést, javítja az alvásminőséget: a meditációs séta 5 pozitív hatása a szervezetre
A sétálómeditáció ötvözi a szellemi és a fizikai gyakorlat előnyeit, kellemes, számos jótékony hatással járó mozgásforma.

GettyImages-1187808826
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meditáció jótékony hatásait sokan sokfelé hangoztatták már, ugyanakkor többen azért nem próbálják ki, mert úgy érzik, nincs idejük arra, esetleg nem nekik való, hogy egy helyben üljenek, és „pusztán” szellemi gyakorlatokat végezzenek. 

Nekik lehet megoldás az egyre divatosabbá váló sétálómeditáció, amely a csendes elmélyülés és a fizikai aktivitás előnyeit kombinálja.

Szellemi és fizikai felfrissülés

A sétálómeditáció a buddhizmusban gyökerezik. Több módja létezik, vannak, akik körben vagy egy egyenes vonalon föl-le gyalogolnak, de olyanok is, akik a hosszabb távokat részesítik előnyben. A tempó nagyban függ a konkrét technikától. A gyakorlat lényege az elmélyülés, a pillanatok megélése, a saját szervezetre való összpontosítás. Ezt azzal érik el, hogy a mozgás közben minden idegszálukkal a testükre, az érzéseikre koncentrálnak, figyelve az ízületek mozgására, a lábfej gördülésére a talajon és az izmok működésére, tudatosítva azokat a történéseket, amelyek a mindennapok során automatikusan zajlanak. A program a megnyugvást, szellemi felfrissülést szolgálja, ám a fizikai állapotra nézve is számos jótékony hatással bír. A séta az egyik legkönnyebben és legbiztosabban kivitelezhető mozgásforma, a legjobb, ha a természetben tudod kivitelezni.  

GettyImages-543061382
Fotó: SrdjanPav / Getty Images Hungary

Stresszcsökkentés

A napközben felgyülemlett stresszforrások legyőzésének mindenképp jó módja a fizikai aktivitás, ami kikapcsolja az agyat, és valamelyest eltereli a gondolatokat a problémákról. Ha mindez meditációval is társul, még jobb lehet a hatásfok. A sétameditációt gyakran végzik úgy, hogy előtte részt vesznek egy „klasszikus” ülő elmélyülésen, ami bármilyen hagyományos edzésforma előtt is segíthet a nyugtalanság leküzdésében. 

Vérkeringés

A séta remek választás azoknak, akik ülőmunkát végeznek, hiszen fokozza a vérkeringést, amire nagy szükség van a mozgásszegény életmód során. Már napi néhány percnyi gyaloglás is javulást hozhat, idővel pedig egyre növekedhet az időtartam, a táv és a sebesség. 

Emésztés

Az emésztőrendszer működésének segítése nem csak a helyes táplálkozással érhető el, a rendszeres fizikai aktivitás fontos részét képezheti a folyamatnak. Azok, akik nem mozognak eleget, előbb-utóbb az emésztés lassulásával számolhatnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vércukorszint

Egy 2016-os, 12 hétig tartó kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gyaloglás és a sétameditáció a 2-es típusú diabétesszel élő betegek esetében a vércukor- és a kortizolszintet csökkentette, valamint pozitív hatással volt a keringésükre is. 

Javul az alvásminőség, felfrissül a fej

A stresszcsökkentéssel együtt elérhetőbbé válik a minőségi alvás, ráadásul a gyaloglás egy olyan mozgásforma, ami nem pörget fel közvetlenül a lefekvés előtt, inkább a gondolataid rendezésében, a fejed kiszellőztetésében segít. Reggel végezve támogatja a nyugodt nekiindulást, ami különösen jól jöhet egy hajtósabb munkanapon. A séta előnyei is bizonyítják, hogy néha már egy kis változtatás is elegendő ahhoz, hogy az életminőségben pozitív változások álljanak be. 

Nézz ki egy számodra szimpatikus útvonalat, öltözz fel kényelmesen, az évszaknak megfelelően, és már készen is állsz a gyaloglásra. A meditációs technikák elsajátítására szervezett keretek között is lehetőség van, ha úgy érzed, profiktól tanulnál. 

Szorongás és pánik ellen is beválnak: 8 egyszerű jógapóz, ami kezdőknek is megy

Egyes jógapózok célzott segítséget nyújthatnak a lelki feszültségek, a pánik, a rettegés ellen. Noha sokan azt hihetik, a jóga nehéz, és csak a gyakorlottaknak megy, valójában számos póz egyszerűen felvehető, és a kezdőknek sem okoz nehézséget. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük