A leggyorsabb stresszcsökkentő, ami azonnal hat: miért és hogyan oldja a szorongást már fél óra mozgás?
Mozgás során nemcsak dopamint termel a szervezet, de az izomzatból felszabaduló myokine-ok is segítenek a jó hangulat elérésében.

GettyImages-1158622790
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendszeres mozgás hosszabb távon nemcsak az állóképességet, de az egészséget is jól szolgálja, ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben, és az anyagcsere-folyamatokat is egyensúlyban tartja.

A különböző edzésformák a lelki egészséget is támogatják. Amellett, hogy aktivizálnak, energiával töltenek el, az emberek stressztűrő képességét erősítik, illetve a depresszióra való hajlamot pedig csökkentik.

A szorongásoldás és mozgás közötti kapcsolat

A feszültség és a szorongás természetes részei az életnek, de azoknak az embereknek, akik ezeket az érzéseket krónikusan élik meg, és az élet minden területére ki is vetítik, mindennapi nehézségeket okoznak. Nehezen küzdenek meg a legapróbb dologgal is, depresszióra való hajlamuk is jelentős. A rendszeres edzés nemcsak az enyhébb stresszhatásokkal tesz ellenállóbbá, de a mentális veszélyeztetettségű embereknek is rengeteget tud segíteni

Pszichológiai kutatások szerint 10 perc séta legalább annyira hatásos lehet, mint 45 perc aerobikedzés. Több kutatás is kimutatja, hogy a testmozgás milyen gyorsan képes az embereket lelki mélységeikből kihúzni. Habár a hatás nem tart örökké, mégis tempós sétával vagy más könnyebb sporttevékenységek végzésével is órákig tartó enyhülésre lelhetnek a szorongó emberek. A jelenséget másfelől is sokat vizsgálták, kutatások azt is kimutatták, hogy az aktív és sportos életet élők 25%-kal kevésbé voltak depressziósak vagy krónikusan szorongóak. 

GettyImages-102284416
Fotó: Daly and Newton / Getty Images Hungary

Sportterápiák alkalmazását már régóta szorgalmazza a tudomány, de itt is, mint minden más terápiás módszer esetében, személyenként eltérő módon lehet hatásos. Vannak, akik pozitívan reagálnak, és tartós javulást mutatnak, viszont vannak, akiknél rövid távon hatásos, és végül azok, akik nem mutatnak semmilyen változást a kezelés alatt. Mindenesetre, a rendszeres edzés mentális egészségre tett pozitív hatásai egyértelműek, érdemes fizikailag minél aktívabb életet élni.

Hogyan segít a mozgás?

Mozgás közben az izmokban myokine termelődik, ami egy a többszázféle, sejtkommunikációban részt vevő citokin közül. A myokine-ok a véráramba bejutva javítják a közérzetet, csökkentik a szorongásos és depressziós tüneteket, illetve az agyat is ellenállóbbá teszik a stresszel szemben. 

Mindegy, milyen mozgást végez az emberi test, amíg használja az izmait, azok utasítják az agyat, hogy a szervezetnek előnyös módon változtasson: új neuronokat fejlesszen a hipotalamuszba, vagy növelje a különböző részeinek integritását, ami leginkább segít a szorongás leküzdésében. E hatás eléréséhez pedig nem is kell, hogy intenzív mozgást végezzen valaki, persze a mozgásból származó előnyöket is annál inkább fogja élvezni. Hanem a pulzusszám emelkedése az, ami ezeknek a részecskéknek a termelődését igazán fokozni tudja.

GettyImages-1096241610
Fotó: Hello Lovely / Getty Images Hungary

Mennyi edzés segíti a mentális egészséget

Eltérő szakemberek eltérő véleményekkel bírnak a témáról, habár a mozgás mentális egészségre tett pozitív hatásait senki nem firtatja. Egy tanulmány szerint már fél óra futás is elegendő, hogy valaki hangulata javuljon, egy másik kutatás viszont másfelől megközelítve a jelenséget azt az eredményt kapta, hogy heti háromszor 50 perces aerobikedzés tartós és jelentős közérzetjavulást okozott az elkövetkezendő 12 hétben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy harmadik tanulmány a depresszió tüneteit monitorozta, tíz napon keresztül, napi fél óra aerobikedzés után. A kutatás végére a résztvevők jelentős javulást mutattak. 

(Képek: Getty Images)

A legjobb mozgásformák stressz és szorongás ellen

A mozgás nemcsak a fogyókúra során hasznos, de elengedhetetlen az egészséges, teljes élethez is. Persze ehhez nem kell naponta órákat tölteni edzőteremben, már egy kis sétálás vagy fél óra kocogás is sokat segíthet, hogy az ember megszabaduljon a napi stressztől.

Ezt is szeretjük