Nemcsak fogyaszt és formásít, de hormonális szinten is hat: a legjobb mozgásformák stressz és szorongás ellen
Ezekkel az edzésekkel olvad a legjobban a zsír és a stressz.

sport-hangulat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mozgás nemcsak a fogyókúra során hasznos, de elengedhetetlen az egészséges, teljes élethez is. Persze, ehhez nem kell naponta órákat tölteni edzőteremben, már egy kis sétálás vagy fél óra kocogás is sokat segíthet, hogy az ember megszabaduljon a napi stressztől.

A mozgás ugyanis csökkenti az ember kortizol-, vagyis stresszhormonszintjét, mellette pedig feltölt energiával, és növeli a szerotoninszintet, így a segítségével sikerrel lehet küzdeni a szorongás és a depresszió ellen. Ha ez még nem lenne elég, a sportolás endorfint, boldogsághormont is termel. Bármilyen mozgásformát választasz is, ezek a hatások ugyanúgy érvényesülnek, de azért van néhány sport, mely alkalmasabb a stresszlevezetésre, mint a többi.

Futás

Nem sok jobb stresszlevezető edzés van, mint a futás, mely lényegében mozgó meditációként szolgál. Ha az ember egyedül űzi, egy fülhallgatóval és egy lejátszási listával teljesen ki lehet zárni a külvilágot. Sokan ugyanilyen pihentetőnek találják a csoportos edzéseket is, amikor együtt kocoghatnak a barátaikkal.

A futás csökkenti a krónikus stressz negatív hatását a hipokampuszban, mely a tanulásért és a memóriáért felelős agyterület. A hipokampuszban akkor ideális az emlékalkotás és -előhívás, amikor a szinapszisok erősek. A hosszú időn át tartó stressz gyengíti ezeket a szinapszisokat, ami végül emlékezetromláshoz is vezethet. Egy tanulmány azt találta, hogy a stressz mellett végzett futásnak köszönhetően az emlékfeldolgozás normális marad.

joga-cover

Jóga

Nem meglepő, hogy a jóga is szerepel ezen a listán, de valóban ez az egyik leghatékonyabb stresszcsökkentő mozgás. Több tanulmány is foglalkozott már vele, hogy a jóga hatékony segítség a stresszkezelésben. Egy 16 hetes kísérlet például azt mutatta, hogy a naponta jógázó csoportnak sokkal kisebb lett a stresszérzete, mint a kontrollcsapatnak. A statikus pózok, légzőgyakorlatok és meditációs technikák csökkentik a szimpatikus idegrendszer aktivitását, ami javítja a közérzetet.

zumba ora

Zumba

A Zumba a tánc egy formája, olyan keringésserkentő mozgásforma, mely segít javítani a közérzetet és az energiaszintet, mivel olyan stresszcsökkentő hormonok kiválasztását támogatja, mint amilyen a norepinefrin, a szerotonin vagy a dopamin. Az aktív mozgásnak köszönhetően endorfin is termelődik, mely segít elnyomni az olyan stresszkeltő hormonok hatását, mint amilyen a kortizol vagy az adrenalin. Emellett a tánc az önkifejezés egy formája is, úgyhogy nemcsak ellazít, de közben segít jobb kapcsolatot kiépíteni önmagunkkal.

Kick-box

Mind a bokszolás, mind a kick-box komoly segítséget jelenthet a stresszcsökkentésben. Bár a küzdősportokat sokan vádolják azzal, hogy erőszakossá teszik az embert, egy 2014-es japán tanulmány azt találta, hogy a boksz-fitnesz program után jelentősen csökkent a résztvevők szorongása, depressziója, dühe és zavartsága. Ez az endorfintermelő, izzasztó edzés nemcsak a kalóriaégetésben, de a feszültséglevezetésben is segít.

pilates

Pilates

A Pilates-t már majdnem egy évszázada használják. Ez a légzőgyakorlatokat használó és a gerinc stabilizáló izmait fejlesztő mozgásforma szuper, testet-lelket ápoló edzés. Ráadásul a kutatások tanúsága szerint segít csökkenteni a stresszt, megszünteti a váll- és nyakfájdalmat, valamint erősíti az immunrendszert.

Tai Chi

Tai-chi

A tai-chi eredetileg egy küzdősport, azonban a legtöbben nem erre használják. Napjainkra a stresszlevezetés egyik leggyakrabban alkalmazott módja lett. A könnyed mozdulatok csökkentik az ízületek terheltségét, ugyanakkor nagy hangsúlyt helyeznek a helyes légzésre is. Tökéletes azoknak az embereknek, akik elsősorban a testi-lelki egészségmegőrzés miatt szeretnék beiktatni életükbe a mozgást, emellett javítja a hajlékonyságot és az egyensúlyérzéket is. 

Sétálás

A séta hasonlóan nagyszerű meditációs mozgás, mint a futás. Főleg, ha közben a telefonból legfeljebb zene szól, és más zavaró tényező nem vonja el az ember figyelmét. A tudatos légzés a mozgás közben sokat segíthet a stresszcsökkentésben. Egy, az Annals of Behavioral Medicine-ben megjelent tanulmány szerint, melyben diákok sétával és egyéb, kevésbé intenzív mozgással próbáltak küzdeni a stressz ellen, sokkal alacsonyabb lett a résztvevők feszültségszintje, mint a kontrollcsoportnak. Japán kutatások még ennél is jobb eredményeket hoztak, amikor az ő résztvevőik parkokban és erdőkben sétáltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Természetes dopaminszint-növelők

Nem a mozgás az egyetlen, ami növeli a dopaminszintet, ezzel pedig nemcsak a szorongást és a mindennapi stresszt csökkenti, hanem segít küzdeni az érzelmi evés ellen is. Számos más módja van, hogy a rosszkedv vagy melankólia esetén az ember ne nyúljon cukros, szénhidrátban gazdag fogások után. Mutatjuk a legjobb, tudomány által igazolt módszereket.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük