Gluténmentes tészta, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak: így készítsd el a rizspapír tésztát

Egy 22 centis rizspapír tésztalap kevesebb mint 50 kalóriát tartalmaz.

Rizspapír tészta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tészta sokak diétájában mumus, hiszen nehéz tőle teljesen megszabadulni. Arról nem is beszélve, hogy egy csomó étrendben nem ajánlott. Nemcsak a fogyókúrás étrendek tiltják, hanem a cukorbeteg-diéta is.

A rizspapír tésztalap viszont jó megoldás a cukorbetegeknek is, hiszen félig rizs-, félig tápiókalisztből áll, és egy 22 centis lap kevesebb mint 50 kalóriát tartalmaz.

Így használd a rizspapír tésztát

A rizspapír tésztát szárítva csomagolják, de szó szerint pillanat alatt megpuhul, ha forró vízbe mártod. Vedd ki a zacskóból, mindkét kezeddeel tartva mártsd bele forró vízbe. Óvatosan húzd ki, hogy ne gyűrődjön össze. Ezután úgy alkalmazható, mint bármelyik tésztalap - akár tortillát, akár tavaszi tekercshez vagy batyuhoz árult lapkát is helyettesíthetsz vele, és a határt csak a képzelet szabja meg. Mutatunk néhány példát!

Rizspapir tésztából isteni nyári tekercs készíthető, csak némi friss zöldség kell hozzá. Az összetétel ízlés szerint változtatható, de a lényeg, hogy vékony csíkokra szabdald az összetevőket. Kerülhet bele avokádó, uborka, hagyma, répa, káposzta, vagy bármi, ami még eszedbe jut.
A töltött rizstésztához szükség lesz 300 gramm darált marhahúsra, chilire, medvehagymára, 3 evőkanál szójaszószra, 1 kanál olívaolajra, sztíviára és egy kanál friss citromlére. A húst meg kell pirítani az olajon a fűszerekkel, majd be kell tölteni vele a rizslapokat. Gőzölve a legfinomabb, de főzve is isteni az eredmény.
Fotó: 4kodiak / Getty Images Hungary
Sushi is készíthető rizspapír tésztából, sőt a főtt fehér rizst a képen rizstésztával helyettesítették, töltelékként pedig csupa zöldségek - káposzta, répa, saláta, zöldbab - kerültek a tekercsbe.
Klasszikusabb sushik esetében is jól használható a tészta. Avokádóval párosítva kifejezetten finom a végeredmény.
A nyári tekercs desszertváltozata, amikor a tekercsbe nem zöldségek, hanem finom gyümölcsök kerülnek. Az eredmény, ha lehet, még finomabb.
Eperrel és kivivel díszítve, mentalevéllel ízesítve a rizspapírba tekert risztészta is kifejezetten finom, ilyenkor a tésztát érdemes tejben vagy tejitalban kifőzni.
Fotó: Azurita / Getty Images Hungary
A rizstésztából készíthető batyu is, helyettesítendő a búzalisztből készült wrappet. Tehetsz bele zöldséget, csirkét, bármit.
A tortillát idézi ez a gombás, húsos, salátás tekercs. A gombát érdemes hagymával összepirítani és fűszerezni. Jól illik hozzá a szójaszósz is.

A képek forrása: Getty Images

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük