A vashiány oka az erős menstruáció is lehet: pajzsmirigy-probléma vagy PCOS is állhat a háttérben

A menstruáció korántsem mindig 28 napos, egyes eltérések viszont betegségek meglétét jelzik, és kivizsgálásra szorulnak.

GettyImages-503117005

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menstruáció természetes, ám nem mindig kellemes jelenség, egyesek pedig az átlagnál nehezebben élik meg ezeket a napokat.

Bár a hormonok által finomhangolt ciklus nagyon sokféle lehet, vannak olyan jellemzők, amelyek már kórosnak számítanak. Nem ajánlott legyinteni rájuk, mert a hátterükben komoly, de a legtöbbször kezelhető betegségek állnak.

Mi tekinthető normálisnak?

A bűvös szám a 28-as, általában azt szokták mondani, hogy ennyi napig tart a ciklus. Azonban ennél rövidebbek és hosszabbak is előfordulhatnak, 22-35 nap között határozzák meg a normális hosszúságot. A vérzés, ami az ovulációt, tehát a petesejt kilökődését követő 14. nap környékén kezdődik, a legtöbbeknek 4-7 napig tart, a kor előrehaladtával egyre rövidülhet. A vér állaga sem mindegy: ideális esetben híg, nem találhatók benne nagyobb csomók, alvadékok.

Diszkomfortérzet már a menzesz előtt is jelentkezhet, alatta pedig sokan tapasztalnak kisebb-nagyobb fájdalmat, kellemetlenségeket, puffadást. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kifejezetten erős fájdalom nem természetes, ajánlott a kivizsgálása, hiszen betegségek okozhatják.

Rendszertelen ciklus

Bár tinédzserkorban, a menstruáció kezdetén, illetve a fogamzásgátló abbahagyását követően és a menopauzát megelőzően egy darabig a ciklus össze-vissza lehet, a későbbiek során ez rendszerint normalizálódik. Amennyiben nem áll be, kevesebb, mint 22 vagy több mint 35 napos, esetleg folyamatosan változó hosszúságú, rendszertelennek számít. A háttérben általában a hormonháztartás nem megfelelő működése áll. Az ok gyakran az egyre elterjedtebbnek számító, számos kellemetlen tünetet, többek között hízást, bőrproblémákat és szőrösödést produkáló policisztás ovárium szindróma, ami gyakran jár együtt a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának is tartott inzulinrezisztenciával.

GettyImages-518884931
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

PCOS esetén sokszor a férfi nemi hormonok túlsúlya figyelhető meg, az ovuláció gyakran elmarad, ami nehezíti a teherbeesést. A pajzsmirigy működésének zavarai is okozhatják a rendszertelen menstruációt, fáradékonysággal, súlygyarapodással, aluszékonysággal és koncentrációs zavarokkal kísérve.

Hiányzó menstruáció

Az állapotot, amikor valaki nem menstruál, pedig már, illetve még kellene, amenorrheának nevezik. Primer formája, amikor 16 éves korban még nem jelentkezik a menstruáció, szekunder formája, amikor már az egyébként rendszeresen jelentkező vérzés marad el hónapokra.

stressz-cukorbeteg
Fotó: ljubaphoto / Getty Images Hungary

Étkezési zavarok, például anorexia, illetve nagyon erős fizikai vagy lelki igénybevétel is okozhatják, de nem ritka, hogy hirtelen súlyvesztés vagy súlygyarapodás, petefészekciszták, túlműködő pajzsmirigy, valamint a mellékvese megbetegedései is előidézhetik. A kezelés a pontos okoktól függ.

Erőteljes vérzés

Az erőteljes vérzés, más néven menorrhagia a hormonok egyensúlyának felborulása miatt alakul ki. Azon túl, hogy nagyobb mennyiségű vér távozik egy-egy menstruáció során, a vérzés napjainak száma is megnőhet. A vérrel gyakran alvadt darabok ürülnek, az illető fáradtnak, levertnek érezheti magát, ami a vashiánynak tudható be. Hüvelyi fertőzések, pajzsmirigy-alulműködés, mióma, azaz a méh jóindulatú sejtburjánzása, endometriózis, valamint petefészekciszták is okozhatják. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az endometriózis és a mióma fájdalmas menstruációval járhatnak. Endometriózis esetén a tünetek változatosak lehetnek, bélpanaszok, húgyúti problémák is kísérhetik. A mióma növekedve szintén különböző szimptómákat produkálhat, jelentkezhet alhasi fájdalom és kellemetlen vizelési inger is. 

GettyImages-1125663040
Fotó: YakobchukOlena / Getty Images Hungary

A rendszertelen vagy túl erős, fájdalmas menstruációval mindenképp szakember felkeresése javasolt, szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, bizonyos esetekben azonban az életmód megváltoztatása, személyre szabott diéta és rendszeres testmozgás segíthetnek a tünetek enyhítésében. A menstruáció sokat elárulhat az ember egészségéről, érdemes tehát a nyomon követése, nem csak akkor, ha gyermeket tervez valaki. A ciklus hosszát, a vérzés erősségét és állagát, illetve az esetleges kísérőjelenségeket is fel lehet jegyezni, ez nagyban segíti a nőgyógyász munkáját is. Ha valaki nem szeretne noteszbe jegyzetelni, már számos applikáció letölthető a telefonokra, amelyekkel megfigyelhető a ciklus.

Gyógyteák menstruációs panaszokra

Bizonyos gyógynövényeket már több száz, akár ezer éve is használtak a nők, hogy enyhítsék a havonta jelentkező kellemetlen menstruációs tüneteiket. Ma is nagy segítséget nyújtanak, ám háttérprobléma esetén fogyasztásukat érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük