Rákellenes zöldségek
A rák legjobb ellenszere a megelőzés. Táplálkozz egészségesen!
- Horváth Eszter
- 2012.01.30.
Dia
Zeller
Állatkísérletek során bizonyították, hogy a zellerszárban található apigenin nevű növényi flavonoid a szervezetbe kerülve megállíthatja, illetve lassítja a daganatok növekedését. Hogy a vegyület rendelkezik-e gyulladásgátló hatással, azt még vizsgálják.Dia
Spenót
Popeye kedvence számtalan előnyös egészségvédő hatással bír. Fél csésze spenót béta-karotin-tartalma fedezi a napi ajánlott mennyiséget, minek köszönhetően fogyasztása védelmet nyújt a daganatos betegségek ellen.Kapcsolódó cikk:
Rákellenes, zsírégető, jókedvre derítő - Mi az? »
Dia
Spárga
A benne található folsavnak köszönhetően segít megelőzni a DNS károsodását. Továbbá glutation nevű antioxidánsa semlegesíti a rákkeltő anyagokat a szervezetben, így védelmet biztosít a szabad gyökök káros hatásaival szemben.Kapcsolódó cikk:
Rákellenes, zsírégető, jókedvre derítő - Mi az? »
Dia
Paprika
Béta-karotin tartalmának köszönhetően védi szemed egészségét és segít megelőzni a szív-és érrendszeri megbetegedéseket. Ez a hatékony antioxidáns egyes daganatos betegségek ellen is hatékony lehet. A piros húsú paprikában különösen sok található belőle.Dia
Brokkoli
A brokkoli a benne lévő C-vitaminnak és béta-karotinnak köszönhetően jelentős szerepet játszik a rákmegelőzésben. A kutatások szerint főleg a gyomor-, a vastagbél-, a petefészek- és a prosztatarák, valamint a leukémia és a melanoma ellen bizonyul hatásosnak.
Kapcsolódó cikk:
Íme, a világ legerősebb rákellenes zöldsége! »
Dia
Fokhagyma
Számos kutatás bizonyítja, hogy a fokhagyma lassítja azokat a sejtelfajulásokat, melyek a daganatos betegségek kialakulásához vezetnek. Közömbösíti a szabad gyököket és különösen erős védelemmel bír a gyomorrák ellen, de az egész immunrendszert erősíti.
Kapcsolódó cikk:
A fokhagyma 3 egészségügyi hatása »
Dia
Zöldborsó
Klorofill tartalmának köszönhetően fogyasztásával megelőzheted, a szervezetedbe jutó káros kémiai anyagok DNS-károsító hatását. Emellett a benne található C-vitamin antioxidáns hatása miatt semlegesíti a szabad gyököket.Kapcsolódó cikk:
Rákellenes, zsírégető, jókedvre derítő - Mi az? »
Dia
Karfiol
A keresztesvirágúak családjába tartozó karfiol a leggyakrabban fogyasztott ehető virág. Tudományos kutatások során bizonyították, hogy a növényben található sulforaphane – SFN – molekula segít megelőzni különféle rákos megbetegedések kifejlődését a szervezetben.
Dia
Paradicsom
A benne található likopin nevű antioxidáns az egyik legerősebb rákellenes vegyület. Védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben, így sokféle daganatos megbetegedés kialakulása ellen védelmet nyújt.
Kapcsolódó cikk:
Így fogyaszd a paradicsomot rák és szívbetegség ellen! »
Dia
Vöröshagyma
A Közép-Ázsiából származó növény nem csak gasztronómia szempontból érdekes. A benne található diallil-szulfid nevű vegyület bizonyos fokú védelmet biztosít a daganatos megbetegedésekkel szemben, mivel növeli a gyomorban a rákellenes hormonok mennyiségét.
Dia
Lilahagyma
Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület gátolja a ráksejtek szaporodását, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Dia
Articsóka
A cinarin nevű szerves sav, mely a növényben található, antioxidáns tulajdonsága révén bizonyos fokú védelmet nyújt a környezeti méreganyagok káros hatásaival szemben. Emiatt pedig a zöldség hasznos lehet a rákmegelőzésben.Dia
Kelbimbó
A kelbimbó az egyik legjobb glükozinolát-forrás, mely segít a szervezetnek a rákmegelőző enzimek termelésében. Magas a C-vitamin- és folsavtartalma is, melyek a szervezet öngyógyító folyamatainak aktiválásában játszanak szerepet.
Kapcsolódó cikk:
Utálod a kelbimbót? Íme, a tudományos magyarázat »
Dia
Káposzta
A zöldség telis-tele van értékes ásványi anyagokkal, és jelentős béta-karotin-tartalma révén serkenti az immunrendszer működését, így rákmegelőző hatású.
Kapcsolódó cikk:
Ezeket edd a rák ellen októberben! »
Dia
Sütőtök
A vidám színű növény rendszeres fogyasztása számos egészségvédő hatással bír. Lutein tartalmának köszönhetően csökkenti a sárgafolt-elfajulást, segít megelőzni a szürkehályog, valamint a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Kapcsolódó cikk:
Rákellenes, agyserkentő, emésztésjavító - Mi az? »
Dia
Cékla
A céklában lévő növényi rost, a pektin serkenti az emésztést és a méregtelenítést, a zöldség rákellenes hatása is ismert. A népi gyógyászatban menstruációs fájdalmak enyhítésére, valamint a pattanások, mitesszerek elmulasztására is használják.
Kapcsoolódó cikk:
A cékla 3 áldásos egészségügyi hatása »
Dia