A cékla 3 áldásos egészségügyi hatása: a rákot és a gyulladásokat is segít megelőzni
Vashiányos vagy? Szeretnéd megelőzni a daganatos betegségeket? Válaszd a céklát!

cekla
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cékla legtöbbször csak télen kerül az asztalra savanyúság formájában, pedig egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságai miatt megérdemelné, hogy gyakrabban fogyaszd.

A zöldség a gyógyhatását a benne lévő számos vitaminnak, ásványi anyagnak köszönheti: többek között bővelkedik C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban, de sok vasat, rezet, folsavat, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.

Vérképző cékla

A vérszegénység - anémia - nagyjából egymilliárd embert érint világszerte. Kialakulásának hátterében leggyakrabban a vashiány áll. A havi ciklus során bekövetkező vérveszteség miatt elsősorban a nők érintettek a betegségben. Amennyiben a laboreredményeid vashiányt mutatnak, neked is érdemes több céklát fogyasztanod.

A rubinvörös növény ugyanis rendkívül erős vérképző hatású, mely tulajdonságát már a népi gyógyászat is ismerte. Ez azonban nem annak köszönhető, hogy több vas van benne, mint más zöldségekben, hanem a benne lévő nyomelemeket a test jobban tudja hasznosítani. A vörösvérsejtek regenerálódását és képződését egyaránt serkenti.

Rákellenes csodanövény

Állatkísérletek igazolták a cékla kiváló antioxidáns tulajdonságát. A rubinvörös zöldség különösen a májra - a test legfontosabb méregtelenítő szervére - van jó hatással. A májban a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ferenczi Sándor állatkísérletek során már a hatvanas években felfigyelt rá, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain rákellenes hatású. A kísérleteket később emberekre is kiterjesztették, és a céklalé-kúra hatására a kemoterápiával kezelt betegek állapota is javult.

Előzd meg a fejlődési rendellenességeket!

Kismamák kedvelt tápláléka a cékla. Nem véletlen, hiszen a benne lévő folsavnak köszönhetően a terhesség korai szakaszában számos fejlődési rendellenesség - például a nyitott gerinc - kialakulása megelőzhető. A fontos ásványi anyag ugyanis részt vesz az agy és az idegrendszer fejlődéséhez szükséges anyagok termelésében.

Ráadásul a folsav minden sejtosztódással járó folyamathoz nélkülözhetetlen. Így segíti a sebgyógyulást, az izomszövet épülését, de alapvető fontosságú az RNS- és DNS-szintézis során is.

Fogyasztási alternatívák

Préseld ki a levét! A céklalé készítéséhez lehetőleg bio zöldséget használj! Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, naponta 2, maximum 3 deciliterrel fogyassz belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a különféle fertőző betegségek - nátha vagy influenza - megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss és egészséges koktélt!

A cékla gyökere és a levele is fogyasztható, ráadásul mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nemcsak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legfelkapottabb éttermek ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket.

A mézédes céklagumót nyersen, salátaként vagy reszelve is fogyaszthatod. Ha fokozni szeretnéd az ízhatást, reszelj hozzá répát és almát, esetleg körtét, így igazán finom vitaminpürét kaphatsz! Tepsiben sütve nagyon egészséges köret is készülhet céklából, ami kiváltja a krumplit és a rizst. Ha nassolnál valamit, rágcsálj szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést, és kiváló antioxidáns.

Sárgarépás fogások az egészségért

A cékla mellett a sárgarépából is érdemes minél többet fogyasztani, hiszen nemcsak finom, de nagyon egészséges is, tele van rákellenes és gyulladáscsökkentő tápanyagokkal.

Cikkünk megírásában a Napsugár Életház cékláról szóló közleménye és szakértői véleményezése segített. Köszönet érte!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük