Rákellenes, agyserkentő, emésztésjavító
A zöldségek nem csupán vitaminokban bővelkednek, de bizonyos alkotóelemeik gyógyszerré teszik őket.
Sok olyan egészségügyi probléma létezik, melyre akár otthon, a konyhádban is találhatsz orvosságot – mindehhez csak azt kell tudnod, hogy melyik zöldség mire jó. Egy kis odafigyeléssel rendkívül egészséges és harmonikus étrendet alakíthatsz ki.
Sütőtök – a vidámságért
Ez a növény nem csupán kellemes ízű csemege, de roppant egészséges is. Gyakori fogyasztásával sok kellemetlen betegségnek elejét veheted. Bétakarotin-tartalmának köszönhetően megelőzi az akné kialakulását, de a rákos megbetegedések, valamint a szemproblémák ellen is igen hatékonyan óvja szervezetedet.
A sütőtök a B6-vitaminnak köszönhetően igen sok szív- és érrendszeri probléma kialakulási kockázatát képes csökkenteni. Ráadásul ez a vitamin – antidepresszáns hatásának köszönhetőn – kiváló segítséget nyújthat a rossz közérzet ellen. A káliumban gazdag sütőtök mindezek mellett kiváló választás, ha magas vérnyomással vagy vesekővel küzdesz. Mindezek mellett a sütőtök rendkívül gazdag tiaminban. Ez a B-vitamin nem csupán az agyműködést serkenti, de javítja a hangulatot is. Fogyassz sok sütőtököt, ha szeretnéd elkerülni a téli depressziót.
Egy tipp a sütőtökhöz
A béta-karotinnak nem árt a főzés vagy a sütés, ám a B-vitamin – ha vízben főzöd – kioldódik a sütőtökből.
Hagyma – daganatos betegségek ellen
A vöröshagyma, a metélőhagyma, valamint a póréhagyma mind sok élelmi rostot és értékes fitovegyületet tartalmaz. A hagymafélék oldható és nem oldható rostot egyaránt tartalmaznak, ennek köszönhetően segítséget nyújtanak székrekedés és aranyér ellen. Ráadásul a koleszterinszintet is csökkentik – megelőzve ezzel az elhízást, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A hagymafélék dialil-szulfid-tartalmuknak köszönhetően segítenek abban, hogy megelőzd a rákos megbetegedések kialakulását. Ez a vegyület képes növelni a gyomorban a rákellenes hormonok mennyiségét. Mindemellett ígéretesnek tűnnek azok a kutatások, melyek a lilahagymában található kvercetin nevű vegyület jótékony hatásait vizsgálják a mell-, valamint a bőrrák esetében.
Egy tipp a hagymához
A dialil-szulfid nagy része magas hőfokon elbomlik, ezért a nyers hagyma egészségesebb, mint a sült vagy a főtt. A fitovegyületek pedig a hagyma felaprításakor szabadulnak fel.
Brokkoli – székrekedés ellen
Ez a növény az egyik legtöbbet tanulmányozott és legegészségesebbnek tartott zöldség. A brokkoliban nagyon magas a szervezet védekező mechanizmusait segítő fitovegyületek mennyisége. A növényben található kalcium fontos szerepet játszik a csontképzésben. Épp ezért fogyassz sok brokkolit, hogy megelőzd a csontritkulást. A brokkoli a tejtermékekkel ellentétben nem tartalmaz zsírt. Az élénkzöld növény élelmi rostokban igen gazdag, ennek köszönhetően pedig segíti az emésztést, így remek választás azoknak, akik rendszertelen életmódjukból adódóan gyakran küzdenek székrekedéssel. A brokkoliban található glukozinolátok az emberi szervezetben különböző egészséges vegyületekre – például indolokra, szulforafánra és izotiocionátokra – bomló anyagok. Ezek mindegyike segít a rák elleni küzdelemben. Végül pedig a brokkoli folsavtartalmának köszönhetően segít csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős aminosav – a homocisztein – szintjét a vérben.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Egy tipp a brokkolihoz
Ha a brokkolit bő vízben főzöd, csökken a glukozinolát-, a folsav-, valamint a C-vitamin-tartalma. Épp ezért tanácsos inkább gőz fölött párolni.
Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- paradicsom
- káposzta
A 3 legerősebb rákellenes nyári zöldség
- megelőzés
- cukorbetegség