Rákellenes, agyserkentő, emésztésjavító

Mi az?

A zöldségek nem csupán vitaminokban bővelkednek, de bizonyos alkotóelemeik gyógyszerré teszik őket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok olyan egészségügyi probléma létezik, melyre akár otthon, a konyhádban is találhatsz orvosságot – mindehhez csak azt kell tudnod, hogy melyik zöldség mire jó. Egy kis odafigyeléssel rendkívül egészséges és harmonikus étrendet alakíthatsz ki.

Sütőtök – a vidámságért

Ez a növény nem csupán kellemes ízű csemege, de roppant egészséges is. Gyakori fogyasztásával sok kellemetlen betegségnek elejét veheted. Bétakarotin-tartalmának köszönhetően megelőzi az akné kialakulását, de a rákos megbetegedések, valamint a szemproblémák ellen is igen hatékonyan óvja szervezetedet.

A sütőtök a B6-vitaminnak köszönhetően igen sok szív- és érrendszeri probléma kialakulási kockázatát képes csökkenteni. Ráadásul ez a vitamin – antidepresszáns hatásának köszönhetőn – kiváló segítséget nyújthat a rossz közérzet ellen. A káliumban gazdag sütőtök mindezek mellett kiváló választás, ha magas vérnyomással vagy vesekővel küzdesz. Mindezek mellett a sütőtök rendkívül gazdag tiaminban. Ez a B-vitamin nem csupán az agyműködést serkenti, de javítja a hangulatot is. Fogyassz sok sütőtököt, ha szeretnéd elkerülni a téli depressziót.

Egy tipp a sütőtökhöz

A béta-karotinnak nem árt a főzés vagy a sütés, ám a B-vitamin – ha vízben főzöd – kioldódik a sütőtökből.

Hagyma – daganatos betegségek ellen

A vöröshagyma, a metélőhagyma, valamint a póréhagyma mind sok élelmi rostot és értékes fitovegyületet tartalmaz. A hagymafélék oldható és nem oldható rostot egyaránt tartalmaznak, ennek köszönhetően segítséget nyújtanak székrekedés és aranyér ellen. Ráadásul a koleszterinszintet is csökkentik – megelőzve ezzel az elhízást, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

15 hatékony szívvédő táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

A hagymafélék dialil-szulfid-tartalmuknak köszönhetően segítenek abban, hogy megelőzd a rákos megbetegedések kialakulását. Ez a vegyület képes növelni a gyomorban a rákellenes hormonok mennyiségét. Mindemellett ígéretesnek tűnnek azok a kutatások, melyek a lilahagymában található kvercetin nevű vegyület jótékony hatásait vizsgálják a mell-, valamint a bőrrák esetében.

Egy tipp a hagymához

A dialil-szulfid nagy része magas hőfokon elbomlik, ezért a nyers hagyma egészségesebb, mint a sült vagy a főtt. A fitovegyületek pedig a hagyma felaprításakor szabadulnak fel.

Brokkoli – székrekedés ellen

Ez a növény az egyik legtöbbet tanulmányozott és legegészségesebbnek tartott zöldség. A brokkoliban nagyon magas a szervezet védekező mechanizmusait segítő fitovegyületek mennyisége. A növényben található kalcium fontos szerepet játszik a csontképzésben. Épp ezért fogyassz sok brokkolit, hogy megelőzd a csontritkulást. A brokkoli a tejtermékekkel ellentétben nem tartalmaz zsírt. Az élénkzöld növény élelmi rostokban igen gazdag, ennek köszönhetően pedig segíti az emésztést, így remek választás azoknak, akik rendszertelen életmódjukból adódóan gyakran küzdenek székrekedéssel. A brokkoliban található glukozinolátok az emberi szervezetben különböző egészséges vegyületekre – például indolokra, szulforafánra és izotiocionátokra – bomló anyagok. Ezek mindegyike segít a rák elleni küzdelemben. Végül pedig a brokkoli folsavtartalmának köszönhetően segít csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős aminosav – a homocisztein – szintjét a vérben.

A gomba ellenes plusz

Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Egy tipp a brokkolihoz

Ha a brokkolit bő vízben főzöd, csökken a glukozinolát-, a folsav-, valamint a C-vitamin-tartalma. Épp ezért tanácsos inkább gőz fölött párolni.

Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

reggeli no
  • megelőzés
  • cukorbetegség

Nem reggelizel?

Ezt is szeretjük