10 étel, ami azonnal meglátszik rajtad: szörnyen puffasztanak

Az emésztőrendszernek kemény munkába kerül a feldolgozásuk.

Puffasztó ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre többen küzdenek valamilyen emésztési problémával, és, bár az okok sokfélék lehetnek, legtöbbjük a helytelen életmódra, illetve a rossz táplálkozási szokásokra vezethető vissza.

A puffadás megannyi kellemetlen tünete közül az egyik legzavaróbb a látványosan kidudorodó has, ami akkor is megtörténik, ha egy deka súlyfelesleged sincs. Ennélfogva teljesen érthető, ha minél inkább szeretnéd megelőzni a problémát.

Puffasztó ételek

Előfordulhat, hogy a puffadás betegség tüneteként jelentkezik - itt kiderül, a kóros állapot hogyan ismerhető fel -, de gyakoribb, hogy a fúvódás hátterében a szervezet számára nehezen emészthető ételek, a szénsavas italok vagy adott esetben akár a falás, vagyis a túl gyors étkezés áll. Mutatunk egy sor olyan élelmiszert, ami erős gázosodást okoz az emésztőrendszerben.

Olajban és zsírban sült ételek: a National Institutes of Health elemzése szerint a túl sok olajban és zsírban készült, nehéz ételek nemcsak puffadást okoznak, hanem a reflux tüneteit is súlyosbítják.
Keresztesvirágú zöldségek: a brokkoli, a kelbimbó és a karfiol is tartalmaz raffinózt, egy szénhidrátot, mely emésztetlenül halad át a tápcsatornán, a vastagbél baktériumai megerjesztik, és beindul a gázképződés. A zöldségek elősütésével megkönnyítheted az emésztőrendszered dolgát.
Rágógumi: a University of Michigan Health System tanulmánya szerint a rágógumiban található szorbitol, egy lassan lebomló cukoralkohol ugyancsak fúvódást okozhat.
Fűszeres ételek: a fűszersókkal, aromákkal, ízfokozókkal készült ételek egyrészt puffasztanak, másrészt fájdalmas gyomorégéssel is járhatnak. Ugyanakkor léteznek emésztéskönnyítő, természetes fűszerek is, ezekről részletesen olvashatsz korábbi cikkünkben.
Nyers hagymafélék: egy amerikai tanulmányban írnak a növényekben található fruktán nevű szénhidrátról, mely vízbőséget, ezáltal puffadást okozhat az emésztőrendszerben.
Görögdinnye: amerikai kutatások szerint az emberek csaknem fele nem tudja megemészteni a fruktózt, amit viszont a görögdinnye igen nagy mennyiségben tartalmaz.
Hüvelyesek: a bennük lévő oligoszacharidok nem szívódnak fel a vékonybélben, a tápcsatorna baktériumai megerjesztik őket, ami szintén kellemetlen puffadáshoz vezet. Egyes kutatók szerint ugyanakkor, ha a hüvelyeseket főzés előtt vízbe áztatod, a probléma megszűnik.
Tejalapú fagylaltok: biztosan hallottál már a laktózérzékenységről, amikor is a szervezetben nincs elég laktázenzim a tejcukor lebontásához. Sok laktózérzékeny ember azonban elfeledkezik arról, hogy nemcsak a tejtermékeket, de a tejes fagyit is jobb, ha mellőzi.
Csokoládé: szintén egy amerikai kutatásban részletesen kifejtik, hogy nemcsak a tejjel, de a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal dúsított édességek is felelhetnek a puffadásért.
Krumplipüré: mivel a köret elkészítéséhez tejtermék is szükséges, a krumplipüré szintén felelős lehet a puffadásért. Próbálj ki inkább egy sokkal egészségesebb köretet, melyhez rögtön nyolc ötletet is adunk!

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük