Egyre többen küzdenek valamilyen emésztési problémával, és, bár az okok sokfélék lehetnek, legtöbbjük a helytelen életmódra, illetve a rossz táplálkozási szokásokra vezethető vissza.
A puffadás megannyi kellemetlen tünete közül az egyik legzavaróbb a látványosan kidudorodó has, ami akkor is megtörténik, ha egy deka súlyfelesleged sincs. Ennélfogva teljesen érthető, ha minél inkább szeretnéd megelőzni a problémát.
Puffasztó ételek
Előfordulhat, hogy a puffadás betegség tüneteként jelentkezik - itt kiderül, a kóros állapot hogyan ismerhető fel -, de gyakoribb, hogy a fúvódás hátterében a szervezet számára nehezen emészthető ételek, a szénsavas italok vagy adott esetben akár a falás, vagyis a túl gyors étkezés áll. Mutatunk egy sor olyan élelmiszert, ami erős gázosodást okoz az emésztőrendszerben.

Keresztesvirágú zöldségek: a brokkoli, a kelbimbó és a karfiol is tartalmaz raffinózt, egy szénhidrátot, mely
emésztetlenül halad át a tápcsatornán, a vastagbél baktériumai megerjesztik, és beindul a gázképződés. A zöldségek elősütésével megkönnyítheted az emésztőrendszered dolgát.

Fűszeres ételek: a fűszersókkal, aromákkal, ízfokozókkal készült ételek egyrészt puffasztanak, másrészt fájdalmas gyomorégéssel is járhatnak. Ugyanakkor léteznek emésztéskönnyítő, természetes fűszerek is, ezekről részletesen olvashatsz
korábbi cikkünkben.
Nyers hagymafélék:
egy amerikai tanulmányban írnak a növényekben található fruktán nevű szénhidrátról, mely vízbőséget, ezáltal puffadást okozhat az emésztőrendszerben.

Görögdinnye:
amerikai kutatások szerint az emberek csaknem fele nem tudja megemészteni a fruktózt, amit viszont a görögdinnye igen nagy mennyiségben tartalmaz.

Hüvelyesek: a bennük lévő oligoszacharidok nem szívódnak fel a vékonybélben, a tápcsatorna baktériumai megerjesztik őket, ami szintén kellemetlen puffadáshoz vezet.
Egyes kutatók szerint ugyanakkor, ha a hüvelyeseket főzés előtt vízbe áztatod, a probléma megszűnik.

Tejalapú fagylaltok: biztosan hallottál már a
laktózérzékenységről, amikor is a szervezetben nincs elég laktázenzim a tejcukor lebontásához. Sok laktózérzékeny ember azonban elfeledkezik arról, hogy nemcsak a tejtermékeket, de a tejes fagyit is jobb, ha mellőzi.

Krumplipüré: mivel a köret elkészítéséhez tejtermék is szükséges, a krumplipüré szintén felelős lehet a puffadásért. Próbálj ki inkább egy sokkal egészségesebb köretet, melyhez rögtön
nyolc ötletet is adunk!