Miben van laktóz a tejtermékeken kívül? Meglepetések érhetnek, ha nem figyelsz

Lehet, hogy nap mint nap tapasztalod, és nem is tudsz róla.

Tejcukor-érzékenység
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tejcukor-érzékenység bármilyen életkorban kialakulhat. Tejcukrot nemcsak a tejtermékek, hanem többek közt számos húskészítmény, pékáru is tartalmazhat. Ugyanakkor nem mindenkinek kell örökre száműznie az étrendből a laktóztartalmú ételeket.

A laktózintoleranciáról további fontos tudnivalókat árult el dr. Sárdi Krisztina belgyógyász-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.


Mi okozza a laktózintoleranciát?

Laktózintolerancia esetén a tüneteket a tejcukrot, más néven laktózt lebontó laktáz enzim csökkent működése okozza. Laktáz enzim hiányában a szervezet képtelen a tejcukrot megfelelően lebontani, megemészteni. A tünetek gyermekeknél és felnőtteknél is jelentkezhetnek.

A vékonybélben termelődő enzim mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon is csökken, ezenkívül öröklött enzimhiány vagy bizonyos fertőzések is előidézhetik a panaszokat.

A tejcukor-érzékenység tünetei

A tünetek a laktóztartalmú ételek fogyasztását követő fél-egy óra múlva jelentkeznek. Az érintettek hasfájásra, hasmenésre, intenzív bélhangokra és puffadásra panaszkodnak. Ezek a tünetek akár egész nap tarthatnak. Hazánkban a lakosság 20-40%-a érintett lehet. Ez az arány a világ egyes tájain eltérő. A legalacsonyabb, 20% alatti az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Belgiumban és Svédországban. A legmagasabb, 80-100% közötti a Dél-Amerika és Afrika déli részén élők körében és Kínában.

Ezekben az ételekben van laktóz

A tej és a tejtermékek, tejföl, tejszín, vaj, lágy sajtok mellett laktózt tartalmaznak bizonyos húskészítmények, felvágottak, gabonapelyhek, édességek, péksütemények is. Ezért késztermékek esetében mindig ajánlott elolvasni a csomagoláson az összetevőket. Ha a címkén tejpor, tejsavó, savó, savópor, tejszín, író vagy írópor szerepel, akkor az a termék is tartalmaz tejcukrot.

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

A laktózmentes termékekben is van!

A laktózmentes termékek is tartalmaznak laktózt, de egyúttal a lebontásához szükséges laktáz enzimet is. Ez a tejcukrot majdnem teljesen lebontja, így a laktózmentesként jelölt termékekben csak nagyon minimálisan marad laktóz, olyan mennyiségben, amely általában nem okoz tüneteket az arra érzékenyeknél. Vannak azonban olyan laktózérzékenyek, akiknél a laktózmentes termékek is panaszokat idéznek elő.


Így lehet kimutatni

A laktózintolerancia kimutatására a hidrogén kilégzéses teszt alkalmazható. A kilélegzett levegő hidrogéngáz-koncentrációja normális körülmények között rendkívül alacsony. A bélben el nem bomlott és fel nem szívódott tejcukrot a bélbaktériumok használják fel, eközben hidrogén keletkezik, a H2-vizsgálat pedig ennek kimutatására alkalmas. Amennyiben tehát a vizsgálat során a normálisnál magasabb a kilégzett hidrogén mennyisége, az a laktózintolerancia meglétét támasztja alá. 
Az eliminiációs vagy kizárásos diéta is segíthet a tejcukor-érzékenység gyanújának megerősítésére.

8 hétköznapi bűnös a gyakori puffadás mögött

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ennek során a beteget a tej és bizonyos tejtermékek fogyasztásának teljes elhagyására kéri az orvos. Ezután megvizsgálja, hogy a diéta tartása mellett, illetve a tej, tejtermékek ismételt fogyasztása során fellépő panaszaikat illetően jelentkeznek-e különbségek.


A diagnózis nem minden esetben egy életre szól

A laktózintolerancia lehet végleges, de lehet átmeneti is. Ha például antibiotikum-kúrát követően vagy valamilyen gyomor- és bélrendszert érintő betegség vagy fertőzés miatt alakult ki, akkor az utóbbi. Ilyen esetekben az alapbetegség kezelésével vagy a bélflóra helyreállításával a szervezet idővel újra képes lesz a tejcukor lebontására. 


Ezt is szeretjük