12 étel, ami haspuffadást okozhat, de kevesen tudják róluk: ezeket érdemes kerülni, hogy megelőzd a feszítő érzést

Kellemetlen, feszítő érzést tud okozni a puffadás, aki hajlamos rá, azoknak különösen érdemes odafigyelniük arra, hogy miket fogyasztanak.

Puffasztó ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki megtapasztalta már, milyen kellemetlen, feszítő érzést tud okozni a puffadás, a gázképződés. Ez egy teljesen normális folyamat, mely jelzi a bevitt táplálék emésztését. 

De előfordulhat egyesekkel, hogy bizonyos ételek után kifejezetten hosszú ideig tart ez az érzés, vagy kellemetlenül sokszor fordul elő. Ebben az esetben érdemes górcső alá venni az étrendet, és kipróbálni, mi történik ha egyes alapanyagok fogyasztását mérsékeled.

Puffasztó ételek

Köztudott, hogy a karfiol, brokkoli, káposzta és a bab puffadást okoz, ezt minden bizonnyal sokan megtapasztalhatták már. De ezeken kívül is vannak olyan élelmiszerek, melyek megnövelhetik a gáztermelődést.

GettyImages-1389501866

Alma, körte: mindkét gyümölcs tele van rostokkal és fruktózzal, melyek a vastagbélben erjednek meg, és puffadást okozhatnak. Főtt formájában könnyebben emészthetőek.

Avokádó: tele van esszenciáls zsírokkal és rostokkal, és igen magas a poliol-, azaz a cukoralkohol-tartalma, ami növelheti a gázképződést. Egy fél, egy negyed avokádó még nem okozhat problémát, de egy egész már puffasztó lehet.

Hagyma: a hagymafélék magas fruktántartalmuk miatt nehezen emészthetőek, ez az oldható rost puffasztó lehet egyeseknek. Érdemes hőkezelni fogyasztás előtt.

Fokhagyma: a fokhagyma szintén fruktántartalma miatt került a listára. Ha bélgázokat okoz, akkor érdemes a nyers fokhagyma helyett a porváltozattal ízesíteni az ételeket.

Szeder: igazi antioxdiáns-bomba bogyós gyümölcs, ám tele van poliolokkal, azaz cukoralkohollal. A nehezen emészthető anyag miatt túlzott gázképződést okozhat.

Paradicsom: magas savtartalma miatt került a listába a paradicsom, mely befolyásolja a gyomorsav termelődését, ami puffadást okozhat. Fogyasztás előtt javasolt leszedni a héját, hogy könnyebben lehessen emészteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tejtermékek: a tejtermékekben lévő tejsavófehérje és kazein olyan fehérjék, amikkel nehezen birkózik meg az emésztőrendszer, ami gázképződéshez vezethet. Nem beszélve arról, hogy kutatások szerint minden harmadik magyar ember laktózérzékeny, ami szintén puffadással jár.

Lencse: a lencse és az egyéb hüvelyesek magas rostartalmukból fakadóan okozhatnak extra gáztermelődést főleg azoknál, akik nincsenek hozzászokva a rostfogyasztáshoz. Ezenkívül a benne lévő cukoralkohol is nehezíti az emésztését.

Árpa: ez a gabonaféle nagyon tápláló, magas rosttartalommal bír, ami miatt puffasztó lehet. Ezenkívül gluténtartalma miatt is kellemetlen hastájéki feszülést okozhat, és vizsgálatok szerint egyre több is a gluténérzékeny Magyarországon.

Retek: akárcsak a többi keresztesvirágú zöldség, a retek is tartalmaz raffinóz nevű keményítőt, ami emésztetlenül halad végig, a vastagbélben pedig gáztermelést okoz.

GettyImages-1133877848

Zsíros húsok: mint a zsíros marhahús, bárányhús, bőrös csirke, tehát az összes olyan húsféle, amiben sok a zsír. Megterhelik az emésztőrendszert, növelik a gyomorégés, gyomorfájás és a puffadás kockázatát. 

Feldolgozott húsok, felvágottak: magas sótartalmuk miatt a feldolgozott élelmiszerek is okozhatnak puffadást, vizesedést. 

Ahogy a listából látszik, általában az olyan ételek okozhatnak feszítő, puffasztó érzést, melyeknek magas a rosttartalma. Ettől függetlenül érdemes őket továbbra is fogyasztani - természetesen hogyha nem ismert semmilyen ételintolerancia -, de figyelembe kell venni, hogy naponta maximum 25-30 gramm rostot szabad bevinni, máskülönben felszívódási zavart okozhat.

A 8 legrosszabb étel, ami lassítja az anyagcserét

Bizonyos ételek lelassíthatják az anyagcserét, érdemes a fogyasztásukat minimálisra csökkenteni.

A 8 legrosszabb étel, ami lassítja az anyagcserét: ezeket csak mértékkel fogyaszd

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük