Prosztatarák: a gyógyszerek mellett ez is rengeteget segíthet az orvosok szerint

A prosztatarák megelőzésében és kezelésében is szerepe van a mozgásnak.

orvos-mosoly
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A prosztatarákkal szembesült férfiaknak aktuális állapotuktól függetlenül érdemes gyógytornászhoz fordulniuk, a gyógytorna ugyanis csaknem minden élethelyzetben képes javítani az állapoton - hangzott el a daganatos betegeket mozgásra ösztönző, országos 10 Ezer Lépés Program szombathelyi rendezvényén.

A fizikai aktivitás az egyik kulcsa a rákbetegségek elkerülésének és egy már kialakult daganatos betegség gyógyításának is.

A mozgás szerepe a prosztatarák kezelésében

- A prosztatarák kockázatát csökkentő életmód egyben a rák általános kockázatát is csökkentő életmód - jelentette ki - dr. Engert Zoltán Vendel urológus professzor Szombathelyen, a daganatos betegeket mozgásra ösztönző, országos 10 Ezer Lépés Program Vas megyei rendezvényén. Kiemelte: az egészséges táplálkozással, a nap mint nap aktív mozgással, a túlsúly elkerülésével sokat lehet tenni a daganatos betegségek kockázatának csökkentéséért. Célzottan a prosztatarákot elkerülni nem lehet, ám egy jó karban lévő, a szűrések révén a rosszindulatú betegséget időben észlelő és kezeltető férfinak jóval nagyobb esélye van a teljes és végleges gyógyulásra.

Nem mindegy tehát, hogy egy számos társbetegséggel küzdő ember lesz rákbeteg, vagy egy alapvetően egészséges férfinak kell szembenéznie daganatos betegséggel - fogalmazott Engert Zoltán Vendel. Hozzátette: a rák diagnózisát követően, a kezelések alatt és után is mindent el kell követni, hogy a lehető leghamarabb visszanyerje a beteg az aktivitását, mert a rendszeres mozgás ezt követően is az egyik legfontosabb védőfaktor.

- Személyes tapasztalatom, és szakirodalmi adatok is alátámasztják, hogy javulhatnak az életkilátásai azoknak a daganatos betegeknek, akik hetente legalább háromszor-négyszer a pulzusszámot megemelő sportot, fizikai aktivitást végeznek. Emellett a szakszerű gyógytornával a daganatellenes kezelések miatti mellékhatások egy része is éppúgy csökkenthető, mint a műtét vagy a sugárkezelés következtében kialakuló vizelettartási gondok vagy az erekciós problémák - indokolta Kapitány Zsuzsanna gyógytornász, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnökségi tagja, miért javasolják minden daganatos betegnek a gyógytornát. Fizioterápiás kezeléseket receptre is fel lehet írni, ám erről gyakran nem tudnak a betegek, és az orvosi rutinnak sem része, holott sokat segíthetne az életminőség javításában.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, a Janssen által támogatott 10 Ezer Lépés Program keretében országszerte szerveznek a prosztatarákkal szembesült férfiakat és családjaikat segítő tájékoztatókat, konzultációkat és tornákat. Elérhetők ingyenes kiadványok, a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna oldalon segítő videók is megtalálhatók, ugyanakkor minden esetben javasolt szakorvossal, gyógytornásszal egyeztetni, személyre szabni a mozgásprogramot. A 10 Ezer Lépés Program elnevezésnek az a forrása, hogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint legalább ennyit kellene lépni mindennap annak, aki szeretné megőrizni az egészségét.

Rák a röntgenen

A következő felvételek mindegyike daganatos szervekről készült. A sugár a sűrűbb csontokon és a daganatokon kevésbé tud áthaladni, a lágyabb, egészséges részek a sötétebbek.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük