Rákgyógyszerek, melyek itthon is elérhetőek: a betegeknek életmentő lehet ismerni őket
A jövő rákgyógyszerei már mindenki számára elérhetőek, de sokan nem ismerik a lehetőségeket.

orvos-receptiras-paciens
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rákgyógyítás innovációi, a legújabb gyógymódok gyakorlatilag elérhetetlennek tűnnek az ember számára, pedig a betegség kialakulása esetén életmentő lehet, ha időben hozzájut a beteg a személyre szabottan megfelelő gyógyszerekhez.

A betegek többsége sajnos nem ismeri a lehetőségeit, az egészségügyben megrendült bizalom miatt sokan máig az alternatív, bizonytalan hatású csodaszerekben keresik a megoldást. Pedig nem csupán ezek jelenthetik a kemoterápia alternatíváit.

Elérhető rákgyógyszerek

A jogszabályok szerint már elérhetőek a magyarországi kórházakban is az egyes fázisú gyógyszerpróbán túlesett szerek, melyek biztonságos dózisát már meghatározták, de forgalomba még nem hozták őket, és jelenleg a második fázisban tesztelik, tehát a legmodernebbnek számítanak. 

Ezek a gyógyszerek tehát bizonyítottan nem veszélyesek, és, bár nem garantálható, hogy mindenki számára egyformán segíteni fognak, új esélyt adhatnak azok számára, akiknél a standard kezelések nem elég hatékonyak. A készítmények alkalmazásához szükség van az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - OGYÉI - engedélyére is.

Személyre szabott gyógymód

Ma a leghatékonyabb kezelési módszernek a célzott terápiák számítanak. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az orvos megismerje az adott daganat kiindulópontját és a kialakulás folyamatát. 

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma Magyarországon egyedülálló informatikai hátteret biztosít a vizsgálatokhoz, és ahhoz, hogy a már létező, egyes fázison átesett gyógyszereket minden beteg számára elérhetővé tegyék.

A cikk az ajánló után folytatódik

A precíziós molekuláris diagnosztika keretében azokat a géneket vizsgálják meg, melyek hibája felelős lehet a daganat kialakulásáért - a 25 ezer génből nagyjából ötszáz-hatszáz okozhat rákos megbetegedést -, és célirányosan, a konkrét génhibára keresik a legjobban ható módszert.

A jelenleg így elérhető gyógyszerek száma véges, ötven-hatvan gyógyszer van forgalomban, de az Oncompass Medicine munkatársainak elmondása szerint már több százat tesztelnek világszerte klinikai vizsgálatokon, ami sosem látott siker a rákgyógyításban. A pozitív példák pedig csak tovább erősítik a reményt a betegséggel diagnosztizált emberekben.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük